• Δευτέρα, 18 Φεβρουαρίου
  • 19:21

Αθήνα

12 oC

ελαφρές νεφώσεις

Σφοδρές συγκρούσεις στα τουρκοσυριακά σύνορα- Οι Κούρδοι καλούν τους αμάχους να "πάρουν τα όπλα" για να υπερασπιστούν την Αφρίν

26 Κούρδοι μαχητές, 25 φιλότουρκοι αντάρτες και 2 Τούρκοι στρατιώτες είναι ο μέχρι τώρα απολογισμός της επιχείρησης «Κλάδος Ελαίας» που εξαπέλυσε η Τουρκία, μέσα στο συριακό έδαφος.

Σύμφωνα με το τουρκικό Γενικό Επιτελείο ένας στρατιώτης σκοτώθηκε στις 22 Ιανουαρίου στα σύνορα της Συρίας και ο δεύτερος στρατιώτης σκοτώθηκε σήμερα.

Όπως ανέφερε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, η Τουρκία συνομιλεί με το Ιρακ προκειμένου να εξαπολύσουν μαζί επιχείρηση κατά του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (PKK) στην επαρχία Sinjar του Ιράκ.

Ο υπουργός Εξωτερικών Mevlüt Çavuşoğlu δήλωσε στη Hürriyet: «Ένα από τα θέματα που συζητήσαμε με το Ιράκ είναι μια κοινή επιχείρηση κατά της παρουσίας του ΡΚΚ στην επαρχία Sinjar. Μας είπαν ότι «το PKK δεν διαφέρει από το DAESH, ας συνεργαστούμε ενάντια σε αυτήν την απειλή».

Σημειώνεται ότι το PKK έχει την κύρια έδρα του στο βόρειο Ιράκ, ενώ τώρα τελευταία έχει έντονη παρουσία στα σύνορα Ιράκ-Συρίας με σκοπό να ενισχύσει τις θέσεις YPG στη βόρεια Συρία.

Σύμφωνα με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών: «Είτε στο Αφρίν, στη Μανμπίτζ, το βόρειο Ιράκ είτε στα ανατολικά του ποταμού Ευφράτη στη Συρία, οπουδήποτε βρίσκονται οι τρομοκράτες και θέτουν απειλές, είναι στόχος μας».

Ο εκπρόσωπος της κουρδικής πολιτοφυλακής Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) ανακοίνωσε ότι τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν από τον βομβαρδισμό που εξαπέλυσε η Τουρκία εναντίον της πόλης Ρας αλ Άιν στη Συρία.

 

Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία ξεκίνησε την επιχείρηση "Κλάδος Ελαίας" στην περιοχή Αφρίν της Βόρειας Συρίας, το Σάββατο σε συνεργασία με φιλότουρκους Σύρους αντάρτες του Ελεύθερου Συριακού Στρατού (FSA).

Οι Τούρκοι θεωρούν την YPG, «τρομοκρατική» οργάνωση και παρακλάδι του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK).

Σήμερα η κουρδική διοίκηση της βορειανατολικης Συρίας καλεί τους αμάχους να υπερασπιστούν την Αφρίν και να πάρουν τα όπλα προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις  τουρκικές επιθέσεις.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της κουρδικής διοίκησης του καντονιού Τζαζιρέ: «Κηρύσσουμε γενική κινητοποίηση και καλούμε όλα τα παιδιά του λαού μας να υπερασπιστούν την Αφρίν».

Ο Επικεφαλής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Ράμι Άμπντελ Ράχμαν τόνισε: «Οι μάχες επικεντρώνονται σήμερα στα τουρκοσυριακά σύνορα, κυρίως στο βόρειο και νοτιοδυτικό τμήμα της περιοχής της Αφρίν. Οι συγκρούσεις είναι σφοδρές, όμως το μέτωπο είναι πολύ πιο περιορισμένο από χθες. Τα τουρκικά αεροσκάφη εξαπολύουν και πάλι επιδρομές στις μεθοριακές περιοχές της βορειοδυτικής Αφρίν», πρόσθεσε ο Άμπντελ Ράχμαν.

Οι Σύροι αντάρτες εξαπέλυσαν νέα επίθεση στο βορειοανατολικό τμήμα της Αφρίν, καταφέρνοντας να εισέλθουν στο χωριό Κάσταλ Τζάντο. Σε αυτή την περιοχή βρίσκεται και ο λόφος Μπαρσάγια, τον οποίο κατέλαβε για μικρό χρονικό διάστημα ο τουρκικός στρατός με την υποστήριξη των Σύρων ανταρτών του Ελεύθερου Συριακού Στρατού (FSA).

Send this to a friend