• Παρασκευή, 22 Φεβρουαρίου
  • 04:42

Αθήνα

5 oC

ελαφρές νεφώσεις

ΘΡΙΑΜΒΕΥΤΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ Α' ΓΥΡΟ

«Σώσαμε την Τουρκία από τους πραξικοπηματίες- Θα συνεχίσουμε χωρίς ανάσα»: Η πρώτη ομιλία του Ερντογάν μετά τη νίκη

Τις πρώτες του δηλώσεις μετά τη νίκη του στις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές που πραγματοποιήθηκαν σήμερα στην Τουρκία έκανε λίγο πριν τις 23:00 το βράδυ ο Ταγίπ Ερντογάν, κάνοντας λόγο για μαθήματα δημοκρατίας που έδωσε ο λαός της γειτονικής μας χώρας με τη ψήφο του.

Σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα που δίνει το 96% της καταμέτρησης των ψήφων, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συγκεντρώνει 52,7%, αφήνοντας στη δεύτερη θέση τον Μουχαρέμ Ιντζέ που συγκεντρώνει το 30,7%.

Ο Ιντζέ, μάλιστα, καταγγέλλει το κρατικό πρακτορείο Anadolu ότι διαδίδει ψέματα.

Αναλυτικά η ομιλία Ερντογάν:

«Θέλω να ευχαριστήσω όλους αυτούς που συμμετείχαν, όλους τους υποψήφιους. Κανένας για να κρύψει την αποτυχία του, ρίχνοντας σκιά στα αποτελέσματα των εκλογών, ελπίζω δεν θα ρίξει καμία σκιά.

Ο κόσμος με έκανε περήφανο. Η Τουρκία με ποσοστό 80% περίπου συμμετείχε στις εκλογές κι έδωσε μάθημα Δημοκρατίας. Όταν γίνονται εκλογές με 30% και 40%, προσπαθούν να δώσουν μάθημα στην Τουρκία οι χώρες που βγάζουν αποτελέσματα με λιγότερο από 50% συμμετοχή, τους προσκαλώ να πάρουν μαθήματα από τις τουρκικές εκλογές.

Το έθνος μας έκανε αυτό που έπρεπε. Μας έδωσε μια κατεύθυνση. Από εδώ και πέρα, με τον πρωθυπουργό και τη Βουλή, πρέπει να προχωρήσουμε. Ήρθε η ώρα να φύγουν οι διαφωνίες που είχαμε στην προεκλογική περίοδο. Με όλους τους κανόνες θα ακολουθήσουμε το δρόμο μας με ακόμη μεγαλύτερη αποφασιστικότητα.

Τα τελευταία 16 χρόνια μας, με τους πραξικοπηματίες, με όλους αυτούς που παλέψαμε στην κυβέρνησή μας, αντίθετα θα συνεχίσουμε τους αγώνες μας σε όλη την Τουρκία. Όλοι όσοι περιθωριοποιήθηκαν, θα είναι άνθρωποι πρώτης κατηγορίας και θα απολαύσουν τις παροχές του κράτους. Να πλουτίσουμε περισσότερο τον λαό μας, με δίκαιο τρόπο να μοιράσουμε. Θα δώσουμε την απάντησή μας στους τρομοκράτες. Σήμερα δεν βγάλαμε μόνο 600 βουλευτές, αλλά ένα νέο σύστημα μπαίνει στην πράξη με την αναθεώρηση του Συντάγματος.

Σήμερα θα τα αναθεωρήσουμε και θα τα πραγματοποιήσουμε. Θα φέρουμε εις πέρας τους στόχους μας και το 2023. Θα παρακολουθήσουμε όλα τα θέματα με λεπτομέρεια και με ζήλο. Με την αυτοκινητοβιομηχανία, με την σταθερότητα, θα δουλέψουμε μέρα – νύχτα. Με το Σύνταγμά μας και τα αποτελέσματα του νέου συστήματος, θα συνεχίσουμε το έργο μας. Θα κάνουμε τα επόμενα βήματα για ανεξάρτητο τρόπο διοίκησης. Με την εντολή του λαού θα συνεχίσουμε.

Σώσαμε την Τουρκία από τους πραξικοπηματίες. Δεν θα σταματήσουμε. Θα συνεχίσουμε χωρίς ανάσα. Όπως μας λέει κι ο ποιητής, πιστεύουμε ότι θα υπογράψει σε μεγαλύτερες επιτυχίες η χώρα μας. Εύχομαι να είναι θετικό για τη χώρα. Θέλω να ευχαριστήσω ξανά αυτούς που κόπιασαν για όλα αυτά. Θα συνεχίσουμε για ένα πιο φωτεινό δρόμο σ’ αυτή τη χώρα. Γι’ αυτή τη βοήθεια που μου δώσατε σας ευχαριστώ πολύ».

Συγχαρητήριο τηλεφώνημα από τον σύμμαχό του

Με τα αποτελέσματα των τουρκικών εκλογών να δείχνουν ότι νικητής θα είναι ο Ταγίπ Ερντογάν, ο Τούρκος πρόεδρος δέχθηκε το πρώτο συγχαρητήριο τηλεφώνημα.

Όπως μεταδίδουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, ο σύμμαχος του Ερντογάν και επικεφαλής του εθνικιστικού κόμματος, Ντεβλέτ Μπαχτσελί τηλεφώνησε στον Τούρκο πρόεδρο προκειμένου να τον συγχαρεί για τη -διαφαινόμενη- νίκη του.

Send this to a friend