Αθήνα

13 oC

αραιές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Μετακίνηση εκτός Νομού: Απελευθερώνεται από τις 8 Φεβρουαρίου; Σε ποιες περιπτώσεις θα επιτρέπεται η διέλευση

ΔΙΕΘΝΗ

Σοσιαλιστές και «Podemos» λένε «όχι» σε συνεργασία με το Λαϊκό Κόμμα του Ραχόι!

Το φάσμα των απανωτών εκλογών στην Ισπανία, μετά την άρνηση Σοσιαλιστικού κόμματος και Podemos

Το φάσμα των απανωτών εκλογών φαίνεται πως έχει αρχίσει και παίρνει «σάρκα και οστά» στην Ισπανία, μετά την άρνηση του Σοσιαλιστικού κόμματος και των Podemos να σχηματίσουν κυβέρνηση με το Λαϊκό Κόμμα του πρωθυπουργού Ραχόι.

Ο Θεζάρ Λουένα, κορυφαίο στέλεχος των Σοσιαλιστών που αναδείχθηκαν δεύτερη πολιτική δύναμη στις εκλογές της Κυριακής, με σαφώς μειωμένα ποσοστά και έδρες στην νέα βουλή, δήλωσε ότι το κόμμα του «θα καταψηφίσει μια κυβέρνηση του Λαϊκού κόμματος». «Η Ισπανία ψήφισε για αλλαγή. Τώρα εξαρτάται από το Λαϊκο Κόμμα να προσπαθήσει να σχηματίσει κυβέρνηση. Ομως οι σοσιαλιστές θα ψηφίσουν εναντίον του Ραχόι και του κόμματός του», είπε ο Λουένα.

Κατά του σχηματισμού κυβέρνησης από το Λαϊκό Κόμμα τάχθηκε και ο επικεφαλής των Podemos, που αναδείχθηκε τρίτο κόμμα με 20,6% και 69 έδρες. «Μην έχετε καμία αμφιβολία. Οι Podemos δεν πρόκειται ούτε με την ψήφο τους, ούτε με παθητική στάση να επιτρέψουν να σχηματιστεί μια κυβέρνηση του Λαϊκού Κόμματος» είπε ο Πάμπλο Ιγκλέσιας και πρόσθεσε ότι σύντομα θα αρχίσει «διαβουλεύσεις με όλα τα άλλα πολιτικά κόμματα για τον σχηματισμό κυβέρνησης».

[adsense]

Σημειώνεται, πως μια κυβέρνηση για να μπορέσει να έχει την πλειοψηφία στην ισπανική Βουλή θα πρέπει να διαθέτει τουλάχιστον τις μισές από τις 350 έδρες της βουλής, δηλαδή 175.

Σαφώς, ο Μαριάνο Ραχόι θα μπορούσε να συνεργαστεί με τους κεντρώους Ciudadanos, αλλά και πάλι δεν του είναι αρκετό, αφού τα δύο κόμματα συνολικά καταλαμβάνουν 163 έδρες.

Ο Αλμπερτ Ριβέρα, επικεφαλής των κεντρώων Ciudadanos κάλεσε τους σοσιαλιστές να επιλέξουν την αποχή, με στόχο να σχηματιστεί μια κυβέρνηση μειοψηφίας, στην οποία δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να πάρει μέρος. «Η Ισπανία δεν θα αντέξει μια χαοτική κατάσταση, με μια κυβέρνηση 11 κομμάτων» είπε ο Ριβέρα και προειδοποίησε ότι τα αριστερά κόμματα δεν έχουν κοινό πρόγραμμα για να μπορέσουν να συμφωνήσουν σε ένα κυβερνητικό σχήμα. «Ειχαμε πει ήδη πριν τις εκλογές ότι θα προσπαθήσουμε να σχηματίσουμε μια κυβέρνηση και ότι θα επιδιώξουμε να αποφευχθούν νέες εκλογές», πρόσθεσε ο επικεφαλής των Ciudadanos.

Κορονοϊός – Σουηδία: Έδωσαν σε 1.000 ανθρώπους δόσεις εμβολίου… τις οποίες είχαν φυλάξει σε λάθος θερμοκρασία!
Τσαβούσογλου: «Casus belli» η επέκταση χωρικών υδάτων στο Αιγαίο- Ο φίλος μου ο Δένδιας έκανε λανθασμένες δηλώσεις
Ανατροπή! Ο ΠΟΥ αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να μην ξεκίνησε από την Κίνα ο κορονοϊός
Peaky Blinders: Έρχεται και κινηματογραφική ταινία – Το επιβεβαιώνει ο δημιουργός της σειράς
Μήνυμα Ναβάλνι μέσα από τη φυλακή: Είμαι καλά στην υγεία μου και… δεν προτίθεμαι να αυτοκτονήσω
Πέθανε ο θρύλος των talk show, Larry King