
ΔΙΕΘΝΗ
Στη Βηρυτό αναμένεται στις 21 Μαΐου ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς, προκειμένου να συζητήσει την «επέκταση της αρμοδιότητας» της κυβέρνησης του Λιβάνου στους παλαιστινιακούς προσφυγικούς καταυλισμούς που διαφεύγουν από τον έλεγχό της, δήλωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο κυβερνητικός αξιωματούχος.
Υπολογίζονται κοντά στους 250.000 οι Παλαιστίνιοι πρόσφυγες οι οποίοι ζουν στον Λίβανο μέσα στους υπερπληθείς αυτούς καταυλισμούς όπου είναι παρούσες η Φάταχ του Μαχμούντ Αμπάς αλλά και η Χαμάς και άλλες ένοπλες παλαιστινιακές οργανώσεις.
Σημειώνεται πως σε συνέντευξη στις 30 Απριλίου, ο πρόεδρος του Λιβάνου Ζοζέφ Αούν είχε δηλώσει ότι οι αρχές εργάζονταν “για να αποσύρουν τα βαρέα και τα μεσαία όπλα από το σύνολο της επικράτειας του Λιβάνου” και ότι επρόκειτο να συζητήσει για τον αφοπλισμό των παλαιστινιακών καταυλισμών με τον Μαχμούντ Αμπάς.
Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Ναουάφ Σαλάμ είχε υπογραμμίσει από την πλευρά του “την ανάγκη να παραδοθούν τα παράνομα όπλα (στο κράτος) και να μην επιτραπεί στη Χαμάς και σε άλλες παρατάξεις να υπονομεύσουν τη σταθερότητα” της χώρας.
Το γραφείο του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής επιβεβαίωσε την επίσκεψη του Αμπάς στον Λίβανο στις 21 Μαΐου, μετά τη σύλληψη από τις αρχές του Λιβάνου μελών της Χαμάς που κατηγορούνταν για την εκτόξευση ρουκετών προς το Ισραήλ παρά την εκεχειρία που είναι σε ισχύ.
Σύμφωνα με τον Λιβανέζο κυβερνητικό αξιωματούχο που ζήτησε να μην κατονομαστεί, ο Μαχμούντ Αμπάς θα συζητήσει με την ηγεσία του Λιβάνου “τους τρόπους επέκτασης της εξουσίας του κράτους στο σύνολο της επικράτειας του Λιβάνου, συμπεριλαμβανομένων των παλαιστινιακών καταυλισμών”.
Βάσει μιας μακροχρόνιας συμφωνίας, την ασφάλεια στους παλαιστινιακούς προσφυγικούς καταυλισμούς εγγυώνται παλαιστινιακές παρατάξεις, και ο στρατός του Λιβάνου δεν εισέρχεται σε αυτούς.
Η Χαμάς είναι σύμμαχος της φιλοϊρανικής Χεζμπολάχ στον Λίβανο, όπου μια πολύνεκρη σύγκρουση μεταξύ της σιιτικής οργάνωσης και του ισραηλινού στρατού έλαβε χώρα στον απόηχο του πολέμου μεταξύ του παλαιστινιακού κινήματος και του Ισραήλ στη Γάζα.
Κατά τη διάρκεια του πολέμου στον Λίβανο, στον οποίο έβαλε τέλος μια εκεχειρία στις 27 Νοεμβρίου, η Χαμάς είχε αναλάβει την ευθύνη για την εκτόξευση ρουκετών στο Ισραήλ από τη χώρα αυτή.
Έπειτα από νέα πυρά δύο φορές στα τέλη Μαρτίου, για τα οποία δεν υπήρξε ανάληψη ευθύνης, αρκετά μέλη της Χαμάς που θεωρούνταν ύποπτα για εμπλοκή στις επιθέσεις αυτές συνελήφθησαν από τον στρατό του Λιβάνου ή παραδόθηκαν από το παλαιστινιακό κίνημα στις αρχές του Λιβάνου.
Το Ισραήλ είχε απαντήσει στα πυρά αυτά βομβαρδίζοντας το νότιο προάστιο της Βηρυτού, προπύργιο της Χεζμπολάχ.
Στις αρχές Μαΐου, το Ανώτατο Συμβούλιο Άμυνας, το ανώτατο όργανο ασφαλείας του Λιβάνου, προειδοποίησε τη Χαμάς να μην χρησιμοποιήσει το έδαφος του Λιβάνου για να βομβαρδίσει το Ισραήλ.
Η τελευταία επίσκεψη του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής στον Λίβανο ήταν τον Φεβρουάριο του 2017.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
<>
Ροή Ειδήσεων

14/05/2025 | 23:15
Eurovision 2025: Αναλυτικά όσα θα δούμε στην εμφάνιση της Klavdia για τον Β’ Ημιτελικό
14/05/2025 | 23:02
Τέμπη: «Αν ισχύει το πόρισμα Καρώνη να σταματήσουν να κυκλοφορούν τα τρένα» λέει η μητέρα της Κλαούντια Λάτα
14/05/2025 | 22:35
Δημοσκόπηση Real Polls: Στο 32% η ΝΔ – Τρίτη συνεχόμενη φορά που η «Πλεύση Ελευθερίας» βγαίνει δεύτερο κόμμα
14/05/2025 | 22:27
Κωνσταντίνος Ρήγος: «Την πρώτη μου χρονιά στην Επίδαυρο τσακώθηκα με όλους τους ηθοποιούς»

14/05/2025 | 21:38
Γαλλία: Κεραυνός «χτύπησε» ζωολογικό κήπο – Τέσσερα παιδιά ανάμεσα στους 13 τραυματίες
14/05/2025 | 21:28
Άγρια κόντρα στη Βουλή για το πόρισμα Καρώνη: «Η χώρα ταλαιπωρήθηκε από τα άθλια ψέματά σας» – «Αλήτες!»
14/05/2025 | 21:09
Eurovision 2025: Η Κλαυδία απαντά σε σχόλια για την «Αστερομάτα» – «Χαίρομαι πάρα πολύ που αρέσει στον κόσμο το τραγούδι»

14/05/2025 | 20:54
Σοκάρει ο Άλεξ Σταυρίδης: «Έχω μια τεράστια ουλή στο στήθος, σημάδια στην κοιλιά από τα καλώδια που μου έβαλαν»

14/05/2025 | 08:00
Τάσος Ξιαρχό: «Επειδή κάποιος μπορεί να πηγαίνει με άντρες, δεν σημαίνει ότι δεν είναι άντρας»
14/05/2025 | 16:16
Eurovision 2025 – Ξέσπασε ο Τάσος Ξιαρχό: «Δεν υπάρχουν άντρες πια; Που είναι οι άντρες;»

14/05/2025 | 16:30
Χάρης Χριστόπουλος: «Με την Αννίτα κάναμε θεραπεία ζεύγους μετά των ερχομό των παιδιών μας»
14/05/2025 | 12:30
Ελευθερία Πάλλα: «Ήταν τρία χρόνια πολύ έντονα, ωρίμασα απότομα, με άλλαξε αυτή η εμπειρία»
14/05/2025 | 16:35
Ο Τραμπ αποθέωσε τον Σύρο πρόεδρο Τζολάνι: «Ελκυστικός, νέος, σκληρός άντρας, μαχητής»

14/05/2025 | 12:50
Ιατροδικαστής για το θρίλερ στο Ελληνικό: Εγείρει πολλά ερωτηματικά ο θάνατος των τριών συγγενών – Ξενίζει ως γεγονός
14/05/2025 | 13:00
BabyBot: Ρομποτικό βρέφος προσομοιώνει τη διαδικασία σίτισης τους πρώτους 6 μήνες
14/05/2025 | 18:02
Συγκλονίζει η Λένα Μαντά για τον σύζυγό της: «Έμεινε 55 λεπτά νεκρός στο χειρουργικό τραπέζι»

14/05/2025 | 18:15
Λάρισα: Ο μητροκτόνος μαχαίρωσε την 52χρονη 23 φορές μετά θάνατον – Μετά το έγκλημα έβγαλε τα σκυλιά βόλτα
14/05/2025 | 09:10