Αθήνα

9 oC

βροχοπτώσεις μεγάλης έντασης

Στην Τουρκία σήμερα η Άνγκελα Μέρκελ- Η συνάντηση με τον Ερντογάν μετά την απόφαση της γερμανικής Βουλής

Επίσκεψη στην Κωνσταντινούπολη θα πραγματοποιήσει σήμερα η Καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, λίγες μόλις ώρες μετά την απόφαση της γερμανικής Βουλής, με το οποίο χαρακτηριζόταν ως παράνομη η συμφωνία Τουρκίας- Λιβύης.

Επίσκεψη στην Κωνσταντινούπολη θα πραγματοποιήσει σήμερα η Καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, λίγες μόλις ώρες μετά την απόφαση της γερμανικής Βουλής, με το οποίο χαρακτηριζόταν ως παράνομη η συμφωνία Τουρκίας- Λιβύης.

Όπως αναφέρει η τουρκική προεδρία κατά τη συνάντηση των δύο ηγετών θα συζητηθούν οι διμερείς σχέσεις των δύο χωρών σε όλες τους τις διαστάσεις, ενώ θα συζητηθούν και βήματα που μπορούν να γίνουν για την ανάπτυξη της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

Με αφορμή την ανάληψη της προεδρίας της ΕΕ από τη Γερμανία τον Ιούλιο, κατά τις επαφές θα δοθεί έμφαση στις ευρωτουρκικές σχέσεις, τη διαδικασία ένταξης και τα θέματα επικαιροποίησης της τελωνειακής ένωσης και της απελευθέρωσης της βίζας για τους Τούρκους πολίτες.

Η συζήτηση για τη συμφωνία Τουρκίας- Λιβύης

Λίγες ώρες πριν από την απόφαση στη Γερμανία το Offsite σε δημοσίευμα του ανέφερε πως στις συνομιλίες θα γίνει ανταλλαγή απόψεων για τη Λιβύη, το Συριακό και τα περιφερειακά και διεθνή ζητήματα, ενώ στο πλαίσιο της επίσκεψης, Ερντογάν και Μέρκελ θα εγκαινιάσουν τουρκογερμανικό πανεπιστήμιο στην Κωνσταντινούπολη.

Πάντως, κάποιοι εκτιμούν ότι οι εξελίξεις στο θέμα της συμφωνίας αναμένεται να προκαλέσουν ένα ακόμα επεισόδιο στη σχέση των δύο ηγετών, η οποία έχει δοκιμαστεί αρκετές φορές τα τελευταία χρόνια, εν μέρει εξαιτίας των συλλήψεων δεκάδων γερμανών υπηκόων τουρκικής καταγωγής ή προσώπων με διπλή υπηκοότητα στο πλαίσιο των εκκαθαρίσεων μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016, αλλά και εξαιτίας των επικρίσεων για τον αυταρχισμό που επιδεικνύει ο ισχυρός άνδρας της τουρκικής πολιτικής.

«Η Τουρκία συνεχίζει να βρίσκεται στο μέσον μιας κρίσης όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα και η λήψη μέτρων για να τερματιστεί η εκστρατεία καταστολής πρέπει να είναι στην καρδιά των συζητήσεων ανάμεσα στην Άγγελα Μέρκελ και τον τούρκο πρόεδρο», έκρινε ο Άντριου Γκάρντνερ, ειδικός της Διεθνούς Αμνηστίας για την Τουρκία, σε δηλώσεις του στο Γερμανικό Πρακτορείο ενόψει της συνάντησης.

Ο Ερντογάν έχει εξάλλου απειλήσει να «ανοίξει τις πόρτες» προς την Ευρώπη στους εκατομμύρια πρόσφυγες από τη Συρία που έχει υποδεχθεί η χώρα του, επικρίνοντας την Ευρωπαϊκή Ένωση διότι όπως διατείνεται δεν προσφέρει στην Τουρκία την υπεσχημένη οικονομική βοήθεια.

Η Μέρκελ και ο Ερντογάν είναι προγραμματισμένο να εγκαινιάσουν τον χώρο ενός τουρκογερμανικού Πανεπιστημίου στην Κωνσταντινούπολη.

Οι δύο ηγέτες μετά το τέλος της συνάντησης αναμένεται να παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση.

Send this to a friend