Αθήνα

14 oC

ελαφρές νεφώσεις

Στις κάλπες σήμερα οι Τούρκοι-Δεν δείχνουν αυτοδυναμία οι δημοσκοπήσεις

Την πλειοψηφία των εδρών και την πολυπόθητη αυτοδυναμία διεκδικεί το κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις σημερινές εκλογές στην Τουρκία.

Στις 7 Ιουνίου, το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης είχε μεν καταλάβει την πρώτη θέση με το 40,6% των ψήφων, ωστόσο δεν εξασφάλισε αυτοδυναμία παρά τις 258 από τις 550 έδρες της τουρκικής Βουλής.

Στην τελευταία του προεκλογική ομιλία ο απερχόμενος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου υποστήριξε σε δραματικό τόνο, θέλοντας να κινητοποιήσει τους ψηφοφόρους πως «η Τουρκία έχει ανάγκη μια κυβέρνηση ισχυρή και ικανή σε αυτή την κρίσιμη περίοδο. Θα σώσουμε την Τουρκία από τον τρόμο, τις συγκρούσεις, τη βία και τις αντιξοότητες».

Αν και απέφυγε να συμμετάσχει τόσο ενεργά σε αυτή την προεκλογική εκστρατεία όσο σε εκείνη πριν από τις εκλογές του Ιουνίου, ο Ερντογάν έριξε εμφανώς το βάρος του σε αυτή, αυτοπροβαλλόμενος ως ο μοναδικός εγγυητής της ασφάλειας και της ενότητας της χώρας.

«Η Κυριακή είναι ένα σημείο καμπής για τη χώρα μας», δήλωσε ο Ερντογάν. «Εάν ο λαός μας ταχθεί υπέρ μιας μονοκομματικής κυβέρνησης, η σταθερότητα θα συνεχιστεί», πρόσθεσε, και «κατόπιν αυτού ελπίζω πως η "νέα Τουρκία" δεν θα βιώσει ξανά τις δυσκολίες που γνώρισε κατά τη διάρκεια των τελευταίων πέντε μηνών».

Οι αντίπαλοι του Ερντογάν καταγγέλλουν την αυταρχική εκτροπή του προέδρου, μετά τις θεαματικές εφόδους της αστυνομίας σε δύο τηλεοπτικά δίκτυα που πρόσκεινται στην αντιπολίτευση αυτή την εβδομάδα, την τελευταία της προεκλογικής εκστρατείας.

Την ίδια στιγμή, εξάλλου, οι δημοσκοπήσεις δεν δείχνουν αυτοδυναμία. Είναι χαρακτηριστικό πως το ποσοστό του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΚΔΑ) κυμαίνεται από 40,87% έως 47,2% σε όλες τις δημοσκοπήσεις. Σε κάθε περίπτωση το ποσοστό του δεύτερου Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (ΡΛΚ) έχει «ταβάνι» το 27,9%.

Send this to a friend