Αθήνα

9 oC

αραιές νεφώσεις

Στο σκοτάδι ο Πύργος του Άιφελ ως φόρος τιμής για την απώλεια του Ζακ Σιράκ

Ως φόρος τιμής για την απώλεια του πρώην προέδρου της Γαλλίας, Ζακ Σιράκ βυθίστηκε απόψε στο σκοτάδι ο Πύργος του Άιφελ.

Ως φόρος τιμής για την απώλεια του πρώην προέδρου της Γαλλίας, Ζακ Σιράκ βυθίστηκε απόψε στο σκοτάδι ο Πύργος του Άιφελ.

Το εμβληματικό μνημείο της γαλλικής πρωτεύουσας έσβησε τα φώτα του στις 9 το βράδυ (22.00 ώρα Ελλάδας) και οι επισκέπτες αποχώρησαν.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμμνουέλ Μακρόν χαρακτήρισε τον Ζακ Σιράκ «έναν μεγάλο Γάλλο, ελεύθερο" που ενσάρκωσε "μια συγκεκριμένη αντίληψη της Γαλλίας και του κόσμου».

«Για τον πρόεδρο Σιράκ δεν θρηνεί μόνο η δική μας χώρα», δήλωσε ο Μακρόν σε τηλεοπτική του ομιλία, περιγράφοντας τον προκάτοχό του ως τον κήρυκα «μιας Γαλλίας ανεξάρτητης και περήφανης, ικανής να εναντιωθεί σε μια αδικαιολόγητη στρατιωτική επέμβαση όταν αρνήθηκε το 2003 την εισβολή στο Ιράκ χωρίς την εντολή του ΟΗΕ».

Στο μεταξύ, όπως ανακοίνωσε το προεδρικό μέγαρο, η Γαλλία κήρυξε την προσεχή Δευτέρα ημέρα εθνικού πένθους ενώ στις 12 το μεσημέρι τοπική ώρα, θα τελεστεί λειτουργία για τον θανόντα στην Εκκλησία του Αγίου Σουλπικίου στο Παρίσι .

Το Μέγαρο των Ηλυσίων ανακοίνωσε επίσης ότι οι πύλες του θα είναι ανοιχτές έως την Κυριακή, ώστε οι πολίτες να μπορούν να εκφράσουν τα συλλυπητήριά τους.

Send this to a friend