Αθήνα

10 oC

ελαφρές νεφώσεις

Συναγερμός για τον κοροναϊό στην Ιταλία: Και έβδομος νεκρός- Τι θα γίνει με τους αγώνες ποδοσφαίρου

ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΣΑ

Στους επτά ανήλθε ο αριθμός των νεκρών από τον κοροναϊό στην Ιταλία, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση RAI.

Στους επτά ανήλθε ο αριθμός των νεκρών από τον κοροναϊό στην Ιταλία, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση RAI.

Νωρίτερα την Δευτέρα πέθανε στην Λομβαρδία ένας άνδρας 62 ετών, ο οποίος είχε εισαχθεί στο νοσοκομείο και υποβαλλόταν σε αιμοκάθαρση.

«Κεκλεισμένων των θυρών» οι αγώνες ποδοσφαίρου στον ιταλικό Βορρά

Σύμφωνα με ότι διαρρέει από την κυβέρνηση της Ρώμης, οι επόμενοι αγώνες ποδοσφαίρου στον ιταλικό Βορρά, πρόκειται να παιχτούν «κεκλεισμένων των θυρών», στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων για τον περιορισμό μετάδοσης του κοροναϊού.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Κυριακή, ακυρώθηκαν όλοι οι ποδοσφαιρικοί αγώνες στις περιφέρειες της Λομβαρδίας και του Βένετο.

Η Πολιτική Προστασία έκανε γνωστό ότι δεν έχει ακόμη εντοπισθεί ο λεγόμενος «ασθενής μηδέν», από τον οποίο πρέπει να ξεκίνησε η μετάδοση του ιού στην βόρειο Ιταλία. Παράλληλα, όμως, το θετικό στοιχείο είναι ότι, μέχρι αυτήν τη στιγμή, δεν υπάρχουν άλλες γεωγραφικές περιοχές που να λειτουργούν ως νέες εστίες μετάδοσης.

Για πρώτη φορά, πολλά προγράμματα της ιταλικής δημόσιας και ιδιωτικής τηλεόρασης μεταδίδονται χωρίς την παρουσία κοινού στο στούντιο, για να περιοριστεί ο κίνδυνος νέων κρουσμάτων. Με την ίδια λογική, αναβλήθηκε και η προγραμματισμένη γενική συνέλευση του παραρτήματος της Ένωσης Ξένων Ανταποκριτών στο Μιλάνο. Στα περισσότερα τραίνα, τέλος, έχουν τοποθετηθεί αντισηπτικά τζελ για τους επιβάτες και το προσωπικό ενώ σε όλη την χώρα τα δημόσια μέσα μεταφοράς καθαρίζονται και απολυμαίνονται πολύ συχνότερα απ΄ότι συμβαίνει συνήθως.

Ανησυχία στον ΙΣΑ για τις εξελίξεις στη γειτονική μας χώρα

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών μετά τις δυσμενείς εξελίξεις που αφορούν την εξάπλωση του ιού COVID-19 στη γειτονική Ιταλία εφιστά την προσοχή στις οδηγίες πρόληψης και αντιμετώπισης ύποπτου κρούσματος.

Ο ΙΣΑ συνιστά στα μέλη του ψυχραιμία αλλά και εγρήγορση καθώς ο έγκαιρος εντοπισμός πιθανού κρούσματος και η σωστή διαχείρισή του παίζουν καθοριστικό ρόλο στην αναχαίτιση της εξάπλωσης του ιού στη χώρα μας σε περίπτωση που εμφανιστεί κρούσμα της ασθένειας. «Πιστεύουμε ότι το υγειονομικό σύστημα της χώρας έχει τη δυνατότητα να διαχειριστεί αποτελεσματικά εάν χρειαστεί περιστατικά της νόσου ωστόσο είναι πολύ σημαντικό και ο ιατρικός κόσμος να είναι επαρκώς ενημερωμένος. Καλούμε λοιπόν τα μέλη μας να είναι σε εγρήγορση και να ενημερωθούν για τις οδηγίες διαχείρισης ύποπτου κρούσματος των αρμόδιων φορέων», σχολίασε ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γ.Πατούλης. Η λοίμωξη από τον ιό COVID-19 εκδηλώνεται με πυρετό, βήχα και αναπνευστική δυσχέρεια, ενώ οι ακτινογραφίες θώρακα δείχνουν διηθήσεις και στους δύο πνεύμονες. Σύμφωνα με τις οδηγίες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, για τη διαχείριση ύποπτου κρούσματος με πνευμονία από το νέο κοροναϊό συστήνονται τα παρακάτω:

· χορήγηση απλής χειρουργικής μάσκας στον ασθενή

· εξέταση και νοσηλεία του ασθενή σε ξεχωριστό θάλαμο

· εφαρμογή βασικών προφυλάξεων, προφυλάξεων επαφής και προφυλάξεων σταγονιδίων από το προσωπικό που εμπλέκεται στη διαχείριση του ασθενή

· άμεση ενημέρωση της Επιτροπής Νοσοκομειακών Λοιμώξεων

· άμεση δήλωση του περιστατικού στον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας

Send this to a friend