Αθήνα

 

10 oC

αραιές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε... fast-forward!

zodia 041024
Δύο ζώδια θα γίνουν πιο εκδηλωτικά, συναισθηματικά, σήμερα

ΔΙΕΘΝΗ

«Τα πήρε» ο Ντιμιτροφ με τις αποκαλύψεις Κοτζιά για την πορεία των διαπραγματεύσεων για το Σκοπιανό

Την ενόχλησή του εξέφρασε ο ΥΠΕΞ των Σκοπίων Νικολά Ντιμιτρόφ με αφορμή τη συνέντευξη που έδωσε ο ΥΠΕΞ Νίκος Κοτζιάς για το Σκοπιανό, το βράδυ της Δευτέρας στην ΕΡΤ.

Σχολιάζοντας τη συνέντευξη, το Γραφείο του υπουργού Εξωτερικών της ΠΓΔΜ σημείωσε ότι η δημόσια ανακοίνωση τελικών θέσεων μπορεί να μειώσει το περιθώριο για διαπραγματεύσεις.

«Τις παραμονές της επίσκεψης του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, υπό τη διαμεσολάβηση του οποίου διεξάγεται η διαπραγματευτική διαδικασία για το θέμα του ονόματος, τονίζουμε ότι η δημόσια ανακοίνωση τελικών θέσεων μπορεί να μειώσει το περιθώριο για συνομιλίες», ανέφερε στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της ΠΓΔΜ, “MIA”, το Γραφείο του Νίκολα Ντιμιτρόφ.

«Από την πλευρά μας υπάρχει καλή βούληση για αμοιβαία αποδεκτή λύση που θα σέβεται τα συμφέροντα, την αξιοπρέπεια και την ταυτότητα των δύο λαών. Για να φτάσουμε σε αυτήν την λύση θα είναι αναγκαία η καλή βούληση και της άλλης πλευράς», πρόσθεσε το Γραφείο του Ντιμιτρόφ.

Η συνέντευξη Κοτζιά

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, μιλώντας στην ΕΡΤ, αποκάλυψε πως η ελληνική κυβέρνηση προετοιμάζει συνολικό σύμφωνο, το οποίο θα προταθεί εντός του Φεβρουαρίου στην κυβέρνηση των Σκοπίων.

Όπως είπε, το σχέδιο θα περιλαμβάνει επτά εδάφια για όλο το φάσμα χρήσης σε σχέση με την ονομασία, ειδικό κεφάλαιο για τον αλυτρωτισμό και το Σύνταγμα, αλλά και θέματα που άπτονται με τη διεθνή και περιφερειακή θέση της ΦΥΡΟΜ, όπως η ένταξή της σε διεθνείς οργανισμούς, καθώς και μια «θετική ατζέντα ανάπτυξης των διμερών σχέσεων». Στις διαπραγματεύσεις είναι στα υπέρ να είσαι αυτός που ετοιμάζει το σχέδιο, είπε ο κ. Κοτζιάς ενώ χαρακτήρισε εκτός πραγματικότητας όσους μιλάνε περί «σαλαμοποίησης».

Εφόσον υπάρξει συμφωνία με την κυβέρνηση Ζάεφ, όπως είπε, το σχέδιο θα φτάσει και στην ελληνική Βουλή.

Ο κ. Κοτζιάς σημείωσε την καλή σχέση με τον κ. Νίμιτς, ο οποίος όπως είπε επιχειρεί να ισορροπήσει ανάμεσα στις δύο πλευρές. Κάποιες προτάσεις του τις αξιολογούμε θετικά, σε άλλες δεν συμφωνούμε, είμαστε σε διαπραγμάτευση. Δεν πρόκειται να κάνω δημόσιο πόλεμο με τον Νίμιτς επειδή το ζητά η αντιπολίτευση. Θα τον δουν ας του τα πουν διότι δεν συνήθιζαν να το κάνουν στο παρελθόν, σημείωσε.

Επίθεση στην αντιπολίτευση

Μερικοί απαιτούν αλλαγή του Συντάγματος αλλά ως κυβερνήσεις δεν το ζητούσαν ποτέ, είπε και έκανε λόγο για ντοκουμέντα που υπάρχουν τα οποία περιγράφουν συμφωνίες «με τους πιο απίθανους υποχωρητικούς τρόπους». Δεν συμφέρει την ελληνική διπλωματία να τα εμφανίσει αυτά προς τα έξω, όμως αυτοί που τα έκαναν τα ξέρουν και η παράκλησή μου είναι να είναι πιο σεμνοί. Δεν ζητούσαν σε όλες τις περιόδους και όλοι οι διαπραγματευτές αλλαγή του Συντάγματος, τόνισε.

Αυτοί που διαμόρφωσαν αυτό το πρόβλημα 25 χρόνια, ψηλώνουν κάθε μέρα την απαίτηση απέναντι σε εμάς για να δυσκολέψουν μια συμφωνία, είπε και ανέφερε πως η συμφωνία εκ μέρους της Ελλάδα για καθιέρωση στον ΟΗΕ της γλώσσας της γείτονος ως «μακεδονική» έγινε το 1977 επί Καραμανλή στη συνδιάσκεψη του ΟΗΕ στην Αθήνα, ενώ το συγκεκριμένο όνομα και τα παράγωγά του καθιερώθηκαν στον ΟΗΕ στη διαπραγμάτευση μεταξύ 1192-1994 στην οποία καμία από τις τότε ελληνικές κυβερνήσεις δεν πήγε να διαπραγματευτεί.

«Ας μη σηκώνουν το πήχη αυτοί που τον παρέδωσαν. Εμείς θα τον περάσουμε από πάνω, αλλά ας είναι πιο σεμνοί», είπε.

Παράλληλα, απέρριψε τα περί μυστικής διπλωματίας τονίζοντας πως συνομιλίες γίνονται μόνο με υπηρεσιακούς παράγοντες και «όχι με τρίτους».

Αλλαγές στο Σύνταγμα

Για το ζήτημα των αλλαγών στο Σύνταγμα είπε πως το πρόβλημα εντοπίζεται πρωτίστως το προοίμιο και σε δύο άρθρα και αναγνώρισε τη δυσκολία που αντιμετωπίζει ο πρωθυπουργός της FYROM απέναντι σε αλλαγές καθώς δεν έχει κυβέρνηση πλειοψηφίας.

Όπως η Ελλάδα ζητά πλήρες εύρος χρήσης του ονόματος και σαφές χρονοδιάγραμμα εφαρμογής και πως η επίλυση των ζητημάτων με τη γείτονα αποτελούν προϋπόθεση ένταξής της στο ΝΑΤΟ.

Δεν πειθαρχούμε τις θέσεις μας στο ΝΑΤΟ αξιοποιούμε απλά τη συγκυρία προς όφελος της διαπραγμάτευσης, σημείωσε και είπε πως έχει στείλει μήνυμα σε όλους, σε ΝΑΤΟ, ΕΕ, ΗΠΑ, Ρωσία να μην ανακατεύονται « όποιος ανακατεύεται είναι σαν να μη θέλει να βρεθεί λύση», είπε.

Ο,τι κάνουμε είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας, είπε ο υπουργός και στάθηκε στη σημασία της διευθέτησης των προβλημάτων με την ΠΓΔΜ.

Δεν θέλουμε διάλυση

«Δεν πρέπει θέλουμε τη διάλυσή της γείτονος όπως κάποιοι λένε. Εάν διαλυθεί –που δεν θα συμβεί- θα έχουμε επέκταση άλλων κρατών και νέες συγκρούσεις πάνω από το κεφάλι μας. Μας συμφέρει η σταθερότητα στην περιοχή», είπε και πρόσθεσε πως η ανάπτυξη μας σχετίζεται με την ανάπτυξη στην ευρύτερη περιοχή, ενώ η επίλυση μας ενδυναμώνει γεωστρατηγικά.

«Εάν δεν λυθεί το πρόβλημα του ονόματος, θα συμβεί ό,τι συνέβη και πριν 20 χρόνια -που δεν δεχτήκαμε να μπούμε στην τεχνική επιτροπή της ΕΟΚ για να συζητήσουμε πιθανές λύσεις, οπότε η FYROM πήγε στον ΟΗΕ και έγινε κράτος μέλος με την προσωρινή ονομασία- το επόμενο που προτίθενται κάνουν αλλά δεν εμείς θα το αφήσουμε να συμβεί, είναι να πάνε στη Γενική Συνέλευση και να ζητήσουν αναγνωριστούν με το συνταγματικό τους όνομα. Δεν έχουμε κερδίσει κάποιο πόλεμο, δεν τους υπαγορεύουμε όρους, δεν είναι ηττημένοι, έχουν διεθνείς υποστηρίξεις», είπε.

Προτάσεις Νίμιτς για ονομασία

Αναφερόμενος στις ονομασίες που πρότεινε ο κ. Νίμιτς είπε ότι είναι 4 στα σλαβικά και η ονομασία Μακεδονία (Σκόπια) που αποτελεί πρόταση προ 15ετίας της ηγεσίας των Σκοπίων αλλά και ελληνικών κυβερνήσεων.

Αυτό που ζητά η Ελλάδα είναι σύνθετη ονομασία με σλαβικό αμετάφραστο προσδιορισμό είπε και εξήγησε ότι η διαπραγμάτευση για την ονομασία έχει 7 πτυχές: το όνομα, η χρήση του, η γλώσσα, η ταυτότητα, η εμπορική χρήση, τα ακρωνύμια και οι συντομεύσεις.

Η λύση είναι αναγκαία, είπε και καταλόγισε διγλωσσία στην αντιπολίτευση. Το πρόβλημα, εμείς, το βρήκαμε. Το πολιτικό σύστημα δεν μπορεί να ξεσηκώνει τον λαό σαν να δημιουργήθηκε το θέμα του ονόματος σήμερα. Κυβέρνησαν 25 χρόνια, είμαστε από τις 14 του Γενάρη στη διαπραγμάτευση και κοντεύουν να μας πουν ότι διαλύσαμε τη χώρα.», υπογράμμισε ο κ. Κοτζιάς.

Οι διαφωνίες των ΑΝΕΛ

Αναφερόμενος στις διαφωνίες είπε ότι είναι στο πλαίσιο του δικαιώματος των ΑΝΕΛ να έχουν διαφορετική άποψη, υπενθυμίζοντας ότι συμφωνία ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ βασίστηκε στα οικονομικά ζητήματα. Και μέσα στα ίδια τα κόμματα υπάρχουν διαφορετικές απόψεις. Η κυβερνητική πολιτική υπάρχει και εκφράζεται από τον πρωθυπουργό, διευκρίνισε.

Ειδικότερα, για τον κ. Καμμένο και στη θέση που θα διατηρήσει, είπε πως αν στηρίζει το συνολικό πολιτικό έργο ο υπουργός ‘Αμυνας θα παραμείνει με τη διαφοροποίησή του. Είναι κάτι φυσιολογικό στη δημοκρατία, υπάρχουν σε πολλά μέρη στον κόσμο, ακόμη και κυβερνήσεις μειοψηφίας. Στην Ελλάδα το παρουσιάζουμε ως παραλογισμό. Πρόκειται για ελληνική πρωτοτυπία να ζητούν να παραιτηθεί η κυβέρνηση επειδή διαφωνεί ένας υπουργός, είπε.

Τα συλλαλητήρια

Τέλος αναφερόμενος στα συλλαλητήρια είπε πως είναι έκφραση δημοκρατίας, «δεν πρέπει όμως να χρησιμοποιούνται από ακροδεξιά στοιχεία».

Ο απλός άνθρωπος έχει κάθε δικαίωμα να διαμαρτύρεται, αλλά θά ‘θελα να καταλάβει τι συμβαίνει επί 70 χρόνια, το όνομα υπήρχε από τότε που οι ελληνικές κυβέρνησεις είχαν συμφωνήσει στην ονομασία Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Μακεδονίας, το οποίο με την κατάρρευση του υπαρκτού σοσιαλισμού έμεινε «Μακεδονία». Εμείς προσπαθούμε να διαχειριστούμε την υπάρχουσα κατάσταση και να ξεφύγουμε από υπονοούμενα αλυτρωτικά σε βάρος της Ελλάδας, κατέληξε ο κ. Κοτζιάς.

Πηγή: ΕΡΤ

Ροή Ειδήσεων

6435651 scaled 1

16/01/2025 | 18:12

Κυβερνητικά στελέχη: Τεράστιο πολιτικό αυτογκόλ Ανδρουλάκη η επιχειρηματολογία του για την υποψηφιότητα του Τ. Γιαννίτση

16/01/2025 | 18:05

Καιρός: Ισχυρός ο παγετός στα βόρεια, ηλιόλουστο το Σαββατοκύριακο – Αναλυτική πρόγνωση

16/01/2025 | 18:00

Συγκλονίζει ο Διονύσης Σαββόπουλος για τη μάχη του με τον καρκίνο: «Μού αφαίρεσαν μισό πνευμόνι»
drone.png

16/01/2025 | 17:50

Μεγάλη Βρετανία: Οι παράνομες παραδόσεις με drone στις φυλακές θέτουν σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια

16/01/2025 | 17:45

ΕΟΔΥ: Σε έξαρση η γρίπη με 24 νέα σοβαρά κρούσματα και 3 θανάτους

16/01/2025 | 17:40

Τουρισμός: Κοινή σύσκεψη όλων των φορέων ζητάει η ΠΟΕΕΤ εν όψει της θερινής περιόδου του 2025
alexiadou vefa

16/01/2025 | 17:30

Βέφα Αλεξιάδου: Η ανιψιά της ξεκαθαρίζει για το μνημόσυνο – «20 άτομα ήμασταν στο τραπέζι»

16/01/2025 | 17:25

Ν. Ανδρουλάκης: Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται αναξιόπιστος o πρωθυπουργός – Η συναίνεση μετατρέπεται σε μονοκομματική επιλογή

16/01/2025 | 17:10

Η πρώτη φουσκωτή φάρμα στον κόσμο χρησιμοποιεί 99% λιγότερο νερό για την καλλιέργεια λαχανικών
samaras tasoulas

16/01/2025 | 17:04

Αντώνης Σαμαράς: Θα ψηφίσω τον Κώστα Τασούλα για Πρόεδρο της Δημοκρατίας

16/01/2025 | 17:02

Σχολεία: Τι ισχύει για τις απουσίες λόγω ιώσεων – Η απόφαση του υπ. Παιδείας

16/01/2025 | 17:01

Την άρση της ασυλίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου αποφάσισε η ολομέλεια της Βουλής
tsimtsili 1

16/01/2025 | 17:00

Σταματίνα Τσιμτσιλή – Δημήτρης Παπανώτας σε διάλογο όλο νόημα: «Αν συνεχίσεις έτσι, εσένα θα σε έχω σίγουρα μαζί μου»

16/01/2025 | 16:50

Γάζα: Χιλιάδες Παλαιστίνιοι βγήκαν στους δρόμους για να γιορτάσουν τη σύναψη συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός

16/01/2025 | 16:40

Επιχειρήσεις: Αύξηση τζίρου 3,4% το Νοέμβριο
gaza 1 1
Συμφωνία Ισραήλ με Χαμάς για εκεχειρία στην Γάζα – Αναμένονται ανακοινώσεις
2024 11 04t144459z 1683010282 rc24yaa24y1m rtrmadp 3 usa election gaza
Συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα: Οι κυριότερες αντιδράσεις
cebaceadceb9ceba
Βραζιλία: Συνελήφθη η νύφη ως ύποπτη για τη δηλητηρίαση με αρσενικό του κέικ της πεθεράς της – Τρία θύματα
ap24312634200694
Bloomberg: Ο Πούτιν θα απαιτήσει από την Ουκρανία να μην γίνει ποτέ μέλος του NATO
kasdaglh la
Λος Άντζελες: Μαρτυρία για Έλληνες που έχασαν τα σπίτια τους, συγκινητική η αλληλεγγύη των πολιτών (βίντεο)
tiktok 5390055 1280
Το TikTok ετοιμάζεται να κλείσει την εφαρμογή στις ΗΠΑ την Κυριακή, σύμφωνα με πληροφορίες