Αθήνα

13 oC

ελαφρές νεφώσεις

Οι Ρώσοι θέλουν ομοσπονδιακό κράτος τη Συρία

Οι Ρώσοι θέλουν ομοσπονδιακό κράτος τη Συρία

Η Συρία θα μπορούσε να γίνει ομοσπονδιακό κράτος, αν αυτό το μοντέλο λειτουργεί στη χώρα, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Ριάμπκοφ σε συνέντευξη Τύπου.

[adsense]

"Αν, ως αποτέλεσμα συνομιλιών, διαβουλεύσεων και συζητήσεων για τη μελλοντική κρατική τάξη της Συρίας ... [οι συμμετέχοντες στις ενδοσυριακές συνομιλίες] καταλήξουν στην άποψη ότι αυτό το (ομοσπονδιακό) μοντέλο θα λειτουργήσει προκειμένου να εξυπηρετηθεί ο σκοπός της διατήρησης της Συρίας ως ενός ενιαίου, κοσμικού, ανεξάρτητου και κυρίαρχου έθνους, τότε ποιος θα ήταν αντίθετος σε κάτι τέτοιο;" είπε ο Ριάμπκοφ.

Σε συνέντευξή του τον Σεπτέμβριο, ο σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ-Άσαντ δεν είχε αποκλείσει την ιδέα της ομοσπονδίας, αλλά είχε πει πως οποιαδήποτε αλλαγή πρέπει να είναι αποτέλεσμα διαλόγου ανάμεσα στους Σύρους και ενός δημοψηφίσματος ώστε να εισαχθούν οι απαραίτητες αλλαγές στο Σύνταγμα.

"Από την πλευρά μας, όταν ο συριακός λαός είναι έτοιμος να κινηθεί προς μια ορισμένη κατεύθυνση, φυσικά θα συμφωνήσουμε με αυτό", είχε πει τότε.

Ο Ριάμπκοφ είπε πως η Μόσχα δεν θα αντιταχθεί επίσης σε "οποιοδήποτε άλλο μοντέλο για τη Συρία, δεδομένου ότι δεν θα είναι γραμμένο καθ΄υπαγόρευση περίπου 1.000 χλμ μακριά από τη Συρία".

Send this to a friend