Αθήνα

14 oC

αυξημένες νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Στέλιος Κούλογλου: «Ο ΣΥΡΙΖΑ να ζητήσει συγγνώμη από τον Γιώργο Παπανδρέου»

ΔΙΕΘΝΗ

Τι απαντά ο δημοσιογράφος που έγραψε το αντικυβερνητικό άρθρο στους New York Times

Ο δημοσιογράφος Ματθαίος Τσιμιτάκης έγραψε άρθρο στους NY Times για τη νέα κυβέρνηση Μητσοτάκη, όμως δεν δήλωσε ότι μέχρι τις εκλογές εργαζόταν...

Το άρθρο του προκάλεσε αντιδράσεις στα social media, με τους χρήστες να αναφέρουν ότι ο κ. Τσιμιτάκης έχει κάθε δικαίωμα να σχολιάζει και να χαρακτηρίζει τη νέα ελληνική κυβέρνηση, πλην όμως -σημείωναν- οι παρατηρήσεις του για τον Κυριάκο Μητσοτάκη δεν μπορούν να παρουσιάζονται σαν αντικειμενικές, δεδομένου ότι ο συντάκτης του άρθρου από το 2016 εργαζόταν στο πρωθυπουργικό γραφείο ως μετακλητός και κατά συνέπεια μισθοδοτούνταν από το ελληνικό δημόσιο μέχρι τις εκλογές της 7ης Ιουλίου.

Η εφημερίδα New York Times μετά το σάλο που προκλήθηκε στο τέλος του κειμένου διευκρινίζει ότι δεν είχε εξακριβώσει πλήρως το εργασιακό παρελθόν του συντάκτη, προτού δημοσιεύσει το άρθρο, γνωστοποιώντας ότι εργαζόταν στο Γραφείο Τύπου του κ. Τσίπρα. «A previous version of this article failed to identify fully the author’s work history. He worked in the press office for the previous prime minister of Greece, Alexis Tsipras».

Ο δημοσιογράφος θέλησε να απαντήσει με ένα εκτενές κείμενο, σε όσους τον επέκριναν.

«Είναι παράδοξο να έχεις πρωτοσέλιδο άρθρο στους New York Times και να ξεκινάς από τις διευκρινίσεις, όμως οι επιθέσεις οι οποίες συνεχίζονται δεν αφήνουν το περιθώριο.
Ας βάλουμε τα πράγματα σε μια σειρά λοιπόν:

1. Η εφημερίδα γνώριζε το βιογραφικό μου. Είναι αφελές να πιστεύει κανείς το αντίθετο. Επέλεξε να εκθέσει την παρούσα ιδιότητα μου, υποθέτω γιατί θεώρησε ότι δεν χρειάζονται περισσότερα για το διεθνές κοινό. Αυτό δεδομένου ότι δεν υπήρξα πολιτικό στέλεχος, αλλά ούτε και είχα την ευθύνη για τη στρατηγική επικοινωνίας αλλά ασχολήθηκα με τα social media. Κατηγορίες που με περισσή ευκολία διατυπώνονται από «έγκριτους» και «άριστους» δημοσιολογούντες θα πρέπει να στηριχθούν με στοιχεία. Πρόκειται για συκοφαντίες για τις οποίες θα ζητηθούν εξηγήσεις. Για όποιον δυσκολεύεται να βρει το βιογραφικό μου, είναι εδώ: https://tsimitakis.wordpress.com/about/

2. Τη διόρθωση την ζήτησα εγώ προκειμένου να συζητηθεί ελεύθερα το περιεχόμενο του άρθρου και να σταματήσει ο θόρυβος για το δευτερεύον θέμα της υπογραφής μου. Δεν έχω αμφιβολία ότι μπορεί να το ζήτησαν και άλλοι, όμως από την πλευρά μου αυτός ήταν ο λόγος και ικανοποιήθηκε. Ορθά ο αρχισυντάκτης του τμήματος αρθρογραφίας άφησε άθικτη την αρχική μορφή, αλλά προσέθεσε σημείωση στο τέλος του κειμένου, ώστε να έχει γνώση ο αναγνώστης, όχι μόνο της (κατ’εμέ) παράλειψης αλλά και της αναγνώρισης της – το άρθρο απέκτησε ορατή δημόσια ιστορία. Για κάποιον λόγο τον οποίο δεν έχω ακόμα καταλάβει εκείνοι που επικαλούνται κάποιο είδος δεοντολογίας σήμερα προτιμούν την πρακτική των συντηρητικών MME στην χώρα μας, να σβήνουν άρθρα από το διαδίκτυο, ενώ αντίθετα θα έπρεπε να γίνεται πολύ πιο ακριβής αρχειοθέτηση. Πιστεύω ότι θα τους άγχωνε λιγότερο αν απλώς είχε αλλάξει ο τίτλος μου στην αρχή του άρθρου, επειδή δεν θα έβλεπαν τι συνέβη. Αν πίστευαν ότι θα πρέπει οι σχολιαστές να εμφανίζονται με τις πλήρεις ιδιότητες τους, τότε θα έπρεπε καθε βράδυ να εμφανίζονται μακροσκελείς τίτλοι δίπλα σε ονόματα στα σούπερ των δελτίων ειδήσεων που θα ξεκινούσαν όλα με «Πρώην…».

3. Πρόκειται για άρθρο γνώμης, όχι για άρθρο της εφημερίδας, ούτε για ρεπορτάζ. Ως άρθρο γνώμης μπορεί να υποστηρίζει μια άποψη που ορισμένοι θεωρούν απαράδεκτη, ενώ άλλοι όχι. Στην ίδια εφημερίδα δε, έχει εμφανιστεί πολλές φορές ήδη η αντίθετη άποψη ως άρθρο αλλά και ως ρεπορτάζ. Αυτό άλλωστε με ώθησε να γράψω αρχικά. Κάθε εφημερίδα είναι μια πλατφόρμα που επιτρέπει ένα εύρος απόψεων, ανάλογα με την αρχική συντακτική της δήλωση και το ρόλο της στο πολιτικό σύστημα και το πεδίο της δημοσιότητας. Η δική μου φαίνεται πως ενοχλεί ιδιαίτερα ορισμένους, παρότι δεν είναι μειοψηφική. Το γεγονός ότι επελέγη να δημοσιευτεί ως πρωτοσέλιδος τίτλος της έντυπης έκδοσης μετά τη φασαρία έχει βεβαίως τη σημασία του, αλλά αυτό θα έπρεπε να απασχολήσει για το περιεχόμενο, όχι για τον συντάκτη.

Πάμε τώρα σε αυτό που νομίζω πως είναι η ουσία της συζήτησης που με αφορά:

Στην ιδιαιτέρως πολωμένη δημόσια ζωή μας τον τόνο δίνει η καταστροφική πολιτική επικοινωνία που επικράτησε τα τελευταία χρόνια με την επικράτηση κίτρινων Μέσων, τα τρολ, η ανάδυση της ακροδεξιάς σε πολιτική και πολιτιστική δύναμη, ο έλεγχος της τέταρτης εξουσίας από την πρώτη και τα επιχειρηματικά συμφέροντα. Ακόμα, τον τόνο δίνει ο επιβεβλημένος σχετικισμός των ιδιωτικών Μέσων ενημέρωσης ως προς το τι είναι αληθές και τι όχι και το πολωμένο πεδίο των social media στο οποίο επικρατούν τα χειρότερα στερεότυπα κατασκευάζοντας την αντίστοιχη γλώσσα.

Σε κοινωνίες που δεν έχει κλονιστεί τόσο πολύ η εμπιστοσύνη προς το πολιτικό σύστημα και τα ΜΜΕ και δεν έχει πολωθεί τόσο η συζήτηση, η υπογραφή του άρθρου μου είναι ένα δευτερεύον ζήτημα, όμως στα καθ’ημάς που η εικόνα για όσους εργάστηκαν για την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα σε διαφορετικά επίπεδα δημιουργήθηκε απο φαντασιόπληκτα, ψευδή και υποβολιμιαία δημοσιεύματα με μοναδικό σκοπό να πλήξουν πολιτικά τον ΣΥΡΙΖΑ, είναι το έδαφος πάνω στο οποίο γίνεται τώρα η συζήτηση. Ορισμένοι απο τους επικριτές μου έχουν σοβαρή ευθύνη για αυτό.

Με άλλα λόγια στο ελληνικό πεδίο δημοσιότητας έχουν συρικνωθεί οι εγγυήσεις για πλουραλισμό, αντικειμενικότητα και κατασκευή της αλήθειας με συναινέσεις ώστε είναι σημαντικότερο πλέον ποιος είσαι και με ποιον από το τι λες. Τόσο πολύ ώστε να αλλάζει ακόμα και το ίδιο το αφήγημα των ΜΜΕ το οποίο βρίθει χαρακτηρισμών ανάλογα με τις επιδιώξεις, ενώ βρίσκεται πάντοτε ελλιποβαρές σε στοιχεία και επιχειρήματα. Είναι στραβός ο γιαλός η στραβά αρμενίζουμε;

Ενα κείμενο στο δημόσιο χώρο είναι πάντοτε δυο πράγματα: Το περιεχόμενο και η υπογραφή του. Στην περίπτωση για παράδειγμα του George Stefanopoulos ή αντίστοιχα στα καθ’ημάς του Θοδωρή Ρουσσόπουλου (για να αναφέρω δυο παραδείγματα σοβαρών μετριοπαθών συντηρητικών πολιτικών που παρέμειναν δημοσιογράφοι εντός του πεδίου της πολιτικής) η υπογραφή είναι εξίσου σημαντική αν όχι σημαντικότερη για ένα Μέσο από το περιεχόμενο. Υπεραξία παράγεται από το ίδιο το γεγονός ότι το λένε οι συγκεκριμένοι άνθρωποι στο συγκεκριμένο Μέσο, όχι πάντοτε από το τι λένε.

Στη δική μου περίπτωση όμως που διεκδίκησα την παρουσία στο δημόσιο χώρο ως επαγγελματίας της δημοσιογραφίας και της επικοινωνίας με πολιτική άποψη, χωρίς να έχω λάβει αξιώματα ποτέ, είναι σημαντικά τα στοιχεία τα οποία και παραθέτω στο παρόν άρθρο. Υπάρχει πάντοτε ένα ερώτημα σε σχέση με το που βρίσκεται η γραμμή ανάμεσα στα διαφορετικά επίπεδα ευθύνης, όμως νομίζω πως στην περίπτωση μου είναι πιο καθαρά τα πράγματα από ότι σε πολλές άλλες περιπτώσεις όπως για παράδειγμα σε εκεινη των 27 δημοσιογράφων που πολιτεύτηκαν με την Νέα Δημοκρατία στις τελευταιες εκλογες

Για όσους διαμαρτύρονται όμως αναρωτιεμαι αν υπαρχει ενας ακόμα λόγος:

Αναζητώντας έγκυρες πηγές στα αγγλικά έπεσα πάνω στο παράδοξο να υπάρχει περιπου αποκλειστικα η συντηρητική αφήγηση για μια σειρά από θέματα και να απουσιάζει η αριστερή. Δοκιμάστε να αναζητήσετε στοιχεία για τον Μάκη Βορίδη και τον Παύλο Πολάκη στα αγγλικά. Το αφήγημα προς το εξωτερικό για το ποια είναι η Ελλάδα σήμερα συγγράφεται καθημερινά από εκείνους που διαμαρτύρονται γιατί έγραψα την άλλη άποψη (άποψη υπαρκτή και μαζική στην χώρα μας). Υποθέτω λοιπόν πως μάλλον ανησυχούν για την αξιοπιστία τους, για το προϊόν που παράγουν και την υπηρεσία που προσφέρουν.

Είναι χαρακτηριστικό αυτό που κάνει η Καθημερινή στη δημοσίευση της σημείωσης για την διόρθωση της επαγγελματικής μου ιδιότητας: Μεταφράζει το «a previous version of the article failed to identify fully the author’s work history» σε «δεν είχε εξακριβώσει πλήρως το εργασιακό παρελθόν του συντάκτη», αφαιρεί δηλαδή το υποκείμενο. Η εφημερίδα δεν λέει ότι δεν γνώριζε, αλλά ότι δεν το έπραξε στην αρχική έκδοση του άρθρου. Αφαιρώντας αυτή τη μικρή λεπτομέρεια από τη μετάφραση, υποθέτω ότι αποκαθίσταται η συμβολική τάξη στη φαντασία των συντακτών της Καθημερινής, οι οποίοι μπορούν να συνεχίσουν ανενόχλητοι να παρουσιάζουν ως αλήθεια την δική τους προκατάληψη στηριζόμενοι στον μεγαλύτερο θεσμό όπως οι Νew Υork Τimes, παίζοντας τους καθ’ημάς adults που αναφέρω στο άρθρο.

Ισως έχει μια σημασία να επισημάνω ότι οι κατήγοροι μου δεν έκαναν τον κόπο να με ρωτήσουν παρότι με γνωρίζουν πολύ καλά, αλλά προτίμησαν να εκφράσουν το θυμό τους προς την εφημερίδα με τρόπο που ξεπερνάει κατά πολύ τα όρια σε ορισμένες περιπτώσεις

Εγινα δημοσιογράφος σε μια εποχή που η αντικειμενικότητα υποχωρούσε, το επάγγελμα πλήτονταν από την πελατειακότητα και την απαξίωση, η διαπλοκή καθόριζε τη μοίρα της χώρας. Ούτε βουλευτής εκλέχτηκα ποτέ, ούτε υπουργός έγινα, ούτε τη διεύθυνση κανενός γραφείου ανέλαβα, ούτε καν μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ δεν εξελέγην ποτέ. Δεν φοβήθηκα και ποτέ όμως να πω ανοιχτά τις απόψεις μου, να ασκήσω πολεμική κατά των αντιπάλων μου και να κάνω όλα όσα θεωρητικά μου εγγυάται η «φιλελεύθερη» δημοκρατία μας. Διεκδίκησα το δικαίωμα να εκφράζομαι πολιτικά και ταυτόχρονα να γίνομαι σεβαστός για τις επαγγελματικές μου επιλογές.

Είμαι περήφανος που εργάστηκα στο Γραφείο Τύπου του πρώην Πρωθυπουργού, όπως είμαι περήφανος για όλες τις προηγούμενες εργασίες μου (οι περισσότερες σε δεξιά Μέσα). Το αν έχω δίκιο ή άδικο στην εικόνα που σκιαγραφώ στο άρθρο είναι το σημαντικό και δεν είναι κάτι που εξαντλείται σε αυτό αλλά θα φανεί στην πορεία της διακυβέρνησης. Ηδη σήμερα η Human Rights Watch εξέδωσε την πρώτη ανακοίνωση για φόβους ενίσχυσης του αυταρχισμού στη χώρα μας Αλλά αυτά στο επόμενο post»

Ροή Ειδήσεων

25/10/2021 | 23:45

«Τους κόπηκε το αίμα» στο GNTM: Η θεαματική τούμπα του Γιάννη που «έστειλε» την Ισμήνη (vid)

25/10/2021 | 23:21

Φώφη Γεννηματά: Αφήνουν λουλούδια έξω από το σπίτι της στη Βούλα – «Ήταν η καλύτερη γειτόνισσα»

25/10/2021 | 22:51

Κωνσταντίνος Καζάκος: Τι απαντά για τον διαζύγιό του από την Ιωάννα Μαρτζούκου

25/10/2021 | 22:45

Game of Chefs: «Κλείσ’ το!» – Εκτός εαυτού ο Λάντος με τον παίκτη της ομάδας του (vid)

25/10/2021 | 22:39

Τραγωδία στα Χανιά: 46χρονος εντοπίστηκε νεκρός σε χαράδρα

25/10/2021 | 22:26

Εξαρθρώθηκε συμμορία που τρομοκρατούσε Καισαριανή, Ζωγράφου και Βύρωνα

25/10/2021 | 22:19

Νέα Ερυθραία: «Κλαίω για τον εργάτη, τον γιο μου, την κόρη μου που πέθανε» – Συγκλονίζει η μητέρα του 40χρονου «σαμουράι»

25/10/2021 | 22:08

Νίκος Μουτσινάς: Ο σεισμός «χτύπησε» την ώρα της εκπομπής του – Η αντίδραση του παρουσιαστή

25/10/2021 | 22:01

Πέραμα: «Σταματήστε την καταδίωξη» – Στο «φως» οι διάλογοι του Κέντρου Επιχειρήσεων με τις ομάδες ΔΙΑΣ (vid)

25/10/2021 | 21:44

«Έφυγε» από τη ζωή από καρκίνο ο δικηγόρος και παλαιό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, Αλέκος Χολέβας

25/10/2021 | 21:27

Άλεκ Μπάλντουιν: «Δεν νιώθω τα πόδια μου» – Οι τελευταίες στιγμές της Χαλίνα Χάτσινς λίγο πριν «σβήσει»

25/10/2021 | 21:23

Διέκοψε με λυγμούς «στον αέρα» ο Χαρδαβέλλας για την Γεννηματά! «Τη γνώρισα από πιτσιρίκα…» (vid)

25/10/2021 | 21:22

Ο Νίκος Χατζηνικολάου μίλησε την Κυριακή το πρωί με την Φώφη Γεννηματά: Τι τού εκμυστηρεύτηκε – Το σοκ του δημοσιογράφου (vid)

25/10/2021 | 21:05

Δανάη Μπάρκα-Τίμος Ζαχαράτος: Βραδινή έξοδος μετά τις φήμες περί ειδυλλίου (ΕΙΚΟΝΕΣ)

25/10/2021 | 21:00

«Παγώνουν» τα πάντα στο ΚΙΝΑΛ μετά τον θάνατο Γεννηματά – Τι θα γίνει με τις εκλογές και την Κοινοβουλευτική Ομάδα
Άλεκ Μπάλντουιν: «Δεν νιώθω τα πόδια μου» – Οι τελευταίες στιγμές της Χαλίνα Χάτσινς λίγο πριν «σβήσει»
ΕΜΑ: «Πράσινο φως» για τρίτη δόση με το εμβόλιο της Moderna
Άλεκ Μπάλντουιν: Η συγκινητική ανάρτηση του συζύγου της Χαλίνα Χάτσινς μετά το δυστύχημα που της κόστισε τη ζωή
Τα «Φιλαράκια» αποχαιρετούν τον «Γκάνθερ» – Το συγκινητικό μήνυμα της Τζένιφερ Άνιστον
Ελπιδοφόρος: Παίρνει εξιτήριο ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος – Το πρόγραμμα του στις ΗΠΑ θα συνεχιστεί κανονικά
Ο πατέρας της κινηματογραφίστριας ξεκαθαρίζει: «Δεν φταίει ο Μπάλντουιν για τον πυροβολισμό της κόρης μου, άλλοι έχουν ευθύνη»