
ΔΙΕΘΝΗ
Για όσους δεν το γνωρίζουν, πρόσφατα η Google υπέστη ένα σημαντικό νομικό πλήγμα, καθώς ένας ομοσπονδιακός δικαστής συμφώνησε με την κυβέρνηση ότι ο γίγαντας της αναζήτησης έκανε κατάχρηση της θέσης του στην αγορά κατά παράβαση της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας των ΗΠΑ.
Αν και ο νομικός χαρακτηρισμός της Google ως μονοπωλίου στον κόσμο της αναζήτησης είναι από μόνη της μια μεγάλη υπόθεση, η απόφαση αυτή γεννά πολύ περισσότερα ερωτήματα όσον αφορά στις ευρύτερες συνέπειές της στο χώρο της τεχνολογίας. Κι αυτό, διότι η απόφαση του δικαστηρίου δεν περιορίζεται σε ένα πρόστιμο, μια επίπληξη και η Google μετά είναι ελεύθερη να συνεχίσει να κάνει ό,τι έκανε και πριν: αντιθέτως, η κυβέρνηση θα θελήσει να λάβει μέτρα για να αποτρέψει την Google να βρεθεί ξανά σε αυτή τη θέση.
Η επιβολή της Google
Και μέσα σε όλα τα πιθανά σενάρια για τις συνέπειες της απόφασης, η επίδρασή της στο Android, το λειτουργικό σύστημα των περισσότερων smartphones που κυκλοφορούν στον πλανήτη (υπολογίζεται ότι με Android λειτουργούν περίπου τρία δισεκατομμύρια συσκευές σε καθημερινή βάση) λαμβάνει μείζονα σημασία, καθώς ενώ το λειτουργικό αυτό καθαυτό είναι απολύτως ελεύθερο, εντούτοις – με εξαίρεση την Κίνα και ίσως και κάποιες άλλες χώρες – στα κινητά μας τηλέφωνα, η παρουσία της Google είναι τεράστια.
Στην ουσία, η Google επιβάλλει στους συνεργαζόμενους κατασκευαστές συσκευών (από κολοσσούς όπως η Samsung μέχρι startups που στοχεύουν στις αναπτυσσόμενες αγορές) μέσα στην κάθε έκδοση του Android να «κολλήσουν» και όλες τις υπηρεσίες της, από την Αναζήτηση μέχρι το Gmail και από τα News μέχρι το Ημερολόγιο. Κάποιοι – π.χ. η Huawei – μπορεί να αποφασίσουν ή να υποχρεωθούν (λόγω κυρώσεων από τις ΗΠΑ) να μην το κάνουν. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι, για παράδειγμα στις ευρωπαϊκές αγορές τα smartphones της εταιρείας έχουν κάνει sideload τις υπηρεσίες της Google.
Εκχώρηση του Android
Από τις συμφωνίες της Google με τους κατασκευαστές από τους οποίους απαιτεί να συμπεριλάβουν την Αναζήτηση και άλλες υπηρεσίες της εταιρείας στις συσκευές τους, μέχρι τον τρόπο με τον οποίο η Αναζήτηση παίζει ρόλο σε τόσες πολλές συνδεδεμένες εφαρμογές – όπως το Assistant και το Gemini – η ανησυχία είναι ότι η Google δεν μπορεί καν να αντισταθεί στο να θέλει συνεχώς να διαπλέξει την Αναζήτηση (την βασική της υπηρεσία) με το Android.
Στο πλαίσιο αυτό, μια ανάλυση που δημοσιεύθηκε στο The Information και που εξετάζει το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να διατάξει την Google να εκχωρήσει το Android ή εν πάση περιπτώσει να αποσυνδέσει το λειτουργικό σύστημα από τον ασφυκτικό εναγκαλισμό του με τις υπηρεσίες της εταιρείας, δεν φαντάζει και πολύ τραβηγμένη. Άλλωστε, υπάρχει και το προηγούμενο της Microsoft, η οποία υποχρεώθηκε από την Κομισιόν το 2004 να βγάλει τον Media Player από τα Windows θεωρώντας ότι παραβιάζει τον ανταγωνισμό.
Τα ακραία σενάρια
Παράλληλα, είναι προφανές ότι τα μικρότερα βήματα δεν είναι αποτελεσματικά – οι οθόνες εισαγωγής τύπου “επιλέξτε μια μηχανή αναζήτησης”, που έχει επιβάλλει η ΕΕ, υπάρχουν εδώ και χρόνια, όμως αυτό δεν έχει κάποια ουσιαστική επίδραση. Έτσι μια πιο δραστική λύση μπορεί σύντομα να είναι στο τραπέζι. Η αποκοπή της Google από το Android μπορεί να μοιάζει πολύ, ας πούμε, ριζοσπαστική, αλλά είναι μια επιλογή που οι ρυθμιστικές αρχές είναι πιθανό να λάβουν σοβαρά υπόψη τους.
Πέραν αυτού του ενδεχόμενου, η κυβέρνηση αναμένεται να ακυρώσει τις συμφωνίες αποκλειστικότητας για τη μηχανή αναζήτησης που έχει συνάψει η Google με εταιρείες όπως η Apple και η Mozilla, γεγονός που ενδεχομένως να της κοστίσει δεκάδες δισεκατομμύρια σε έσοδα. Επίσης υπάρχει η πιθανότητα η Google να αναγκαστεί να ανοίξει τα δεδομένα εκπαίδευσής της σε ανταγωνιστικές AI. Το γεγονός ότι η εταιρεία έχει πολλά ανοιχτά μέτωπα, σε μια ακραία – αλλά όχι τελείως απίθανη περίπτωση θα μπορούσε να ενισχύσει περαιτέρω το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να κινηθεί για τη διάσπαση της Google.
Ροή Ειδήσεων

23/06/2025 | 20:50
Ζάκυνθος: Δύο συλλήψεις για διακεκριμένη κλοπή, κατοχή ναρκωτικών και παράβαση της νομοθεσίας περί όπλων
23/06/2025 | 20:40
Π. Μαρινάκης: Δεν γίνεται το ΠΑΣΟΚ να ισοπεδώνει όσα έχει κάνει η κυβερνηση τα τελευταία χρόνια
23/06/2025 | 20:30
Τρύφωνας Σαμαράς: «Συμπαθώ πολύ τη Βίκυ Καγιά, αλλά όλοι λένε ότι είχαν κακή συνεργασία μαζί της»

23/06/2025 | 20:26
Καιρός: Υψηλές θερμοκρασίες μέχρι την Παρασκευή και μελτέμια στο Αιγαίο – Αναλυτική πρόγνωση
23/06/2025 | 20:24
Χατζηβασιλείου: Το Ιράν δεν πρέπει να αποκτήσει πυρηνικά – η αποκλιμάκωση απαιτεί διάλογο και αυτοσυγκράτηση
23/06/2025 | 20:18
Διεθνής καταδίκη για το αιματοκύλισμα στη Δαμασκό – Ανησυχία για τους ορθόδοξους της Συρίας

23/06/2025 | 20:18
Ολοκληρώνεται ένα τεράστιο deal: H Liberty Media μετά την F1 αγόρασε τα τηλεοπτικά δικαιώματα και του MotoGP
23/06/2025 | 20:18
Σοκαριστικό εύρημα στη Γαύδο – Τουρίστες βρήκαν πτώμα σε αποσύνθεση δίπλα στο κύμα
23/06/2025 | 20:18
Εκρήξεις στη Ντόχα – «To Ιράν εκτόξευσε έξι πυραύλους προς τις βάσεις των ΗΠΑ στο Κατάρ»

23/06/2025 | 20:10
Πρόληψη των επιπτώσεων από την εμφάνιση υψηλών θερμοκρασιών και καύσωνα – Eγκύκλιος από το Υπουργείο Υγείας
23/06/2025 | 19:50
Κικίλιας: «Η ασφάλεια στα λιμάνια είναι προτεραιότητα» – Οι ελεγχοι στα πλοία της ακτοπλοϊας θα εντατικοποιηθούν

23/06/2025 | 19:40
Παπασταύρου: Ο Οργανισμός Πετρελαίου της Λιβύης ακολουθεί τη μέση γραμμή, όπως ακριβώς και η Ελλάδα

22/06/2025 | 10:00
Ξεσπά ο Χρήστος Μενιδιάτης για τη Γλυκερία: «Με ποια λογική μπερδεύουμε τη μουσική με την πολιτική;»
22/06/2025 | 10:47
Ρύθμιση ΥΠΕΝ: Η λύση για τη δόμηση σε μικρούς οικισμούς – Απαντήσεις σε 10 «καυτά» ερωτήματα

22/06/2025 | 13:00
Άννα Μαρία Παπαχαραλάμπους: «Έχω κάνει ελάχιστα πράγματα, βρίσκομαι σε αναμονή των εξελίξεων»
22/06/2025 | 06:51
Διάγγελμα Τραμπ: Εξαλείψαμε πλήρως τους στόχους στο Ιράν – Για 40 χρόνια λένε «θάνατο στις ΗΠΑ και στο Ισραήλ»
22/06/2025 | 10:50
Κατερίνα Λιόλιου: «Αν θέλω να βγω έξω με τον άνθρωπό μου, να του δώσω μια αγκαλιά κι ένα φιλί, πλέον δεν θα το σκεφτώ»
22/06/2025 | 13:40
Αυτόνομα θαλάσσια οχήματα φιλοδοξούν να αλλάξουν την επιστημονική έρευνα σε δύσκολα περιβάλλοντα, όπως του Κολούμπου στη Σαντορίνη
22/06/2025 | 23:40
Μετακίνηση B-2 στο Γκουάμ: Η κίνηση αντιπερισπασμού που προηγήθηκε του βομβαρδισμού των ιρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων

22/06/2025 | 11:50
Φορντό, Νατάνζ και Ισφαχάν: Οι 3 βασικές ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις που δέχτηκαν επίθεση από τις ΗΠΑ – Τι σηματοδοτούν
Σχετικά Άρθρα

Διάγγελμα Τραμπ: Εξαλείψαμε πλήρως τους στόχους στο Ιράν – Για 40 χρόνια λένε «θάνατο στις ΗΠΑ και στο Ισραήλ»

Φορντό, Νατάνζ και Ισφαχάν: Οι 3 βασικές ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις που δέχτηκαν επίθεση από τις ΗΠΑ – Τι σηματοδοτούν
