Αθήνα

 

34 oC

αίθριος καιρός

Hottest

Ενημέρωση σε... fast-forward!

Εορτολόγιο 15 Ιουλίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα
rafa border 1

ΔΙΕΘΝΗ

Το ισραηλινό δίλημμα και οι επιφυλάξεις – Τι να κάνει με το σημείο διέλευσης της Ράφα

Η ισραηλινή σημαία κυματίζει στην παλαιστινιακή πλευρά του περάσματος της Ράφα, όμως το μέλλον αυτού του σημείου διέλευσης μεταξύ της Λωρίδας της Γάζας και της Αιγύπτου αποτελεί σπαζοκεφαλιά για το Ισραήλ.

Πριν την άφιξη των ισραηλινών αρμάτων μάχης, η Χαμάς έλεγχε το σημείο διέλευσης της Ράφα, εισπράττοντας μεταξύ άλλων τους φόρους για τα φορτία που εισέρχονταν στον παλαιστινιακό θύλακα. Από εκεί υπάρχουν επίσης υποψίες ότι περνούσε μεγάλο μέρος του οπλοστασίου της παλαιστινιακής οργάνωσης.

Εδώ και περισσότερο από μία εβδομάδα αυτό που από το 2005 ως το 2007 ήταν το πρώτο σημείο διέλευσης στη Λωρίδα της Γάζας που ελεγχόταν από την Παλαιστινιακή Αρχή είναι εντελώς κλειστό. Ο ισραηλινός στρατός έθεσε υπό τον έλεγχό του την παλαιστινιακή πλευρά του περάσματος το πρωί της 7ης Μαΐου, αφού ανακοίνωσε ό,τι έχει «πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες το πέρασμα της Ράφα χρησιμοποιήθηκε για τρομοκρατικούς σκοπούς».

Η Αίγυπτος αρνείται να ανοίξει τη δική της πλευρά του περάσματος όσο διάστημα τα ισραηλινά στρατεύματα ελέγχουν την άλλη, όπως μετέδωσε το αιγυπτιακό τηλεοπτικό δίκτυο al Qahera που πρόσκειται στις υπηρεσίες πληροφοριών της χώρας. Οι πρώτες συνέπειες του κλεισίματος του περάσματος είναι ανθρωπιστικές: η Ράφα ήταν ένα από τα βασικά σημεία από τα οποία περνούσε η βοήθεια για τη Γάζα, που σπαράσσεται εδώ και περισσότερους από επτά μήνες από πόλεμο.

Η Ράφα αποτελούσε σημείο εισόδου και εξόδου των εργαζομένων σε διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις, περίπου 100 φορτηγών που μετέφεραν προϊόντα και κυρίως σχεδόν του συνόλου των καυσίμων απαραίτητων για τη λειτουργία των υποδομών στον θύλακα που στερείται ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και των ανθρωπιστικών οχημάτων.

Επιφυλάξεις

Κατά συνέπεια το Ισραήλ αναζητεί έναν εταίρο για να ξανανοίξει το πέρασμα της Ράφα. Μια δύσκολη αναζήτηση, καθώς υπάρχουν πολλά πολιτικά και στρατηγικά διακυβεύματα. Ήδη μία ημέρα αφού ο ισραηλινός στρατός το έθεσε υπό τον έλεγχό του η ισραηλινή εφημερίδα Haaretz ανέφερε ότι το Ισραήλ ξεκίνησε διαπραγματεύσεις με την Αίγυπτο και τις ΗΠΑ για να αναλάβει τη διαχείριση του περάσματος μια ιδιωτική, αμερικανική εταιρεία.

Το σχέδιο αυτό, για το οποίο η Ουάσινγκτον δηλώνει ότι δεν είναι ενήμερη, έχει προκαλέσει σκεπτικισμό σε πολλούς αναλυτές, οι οποίοι εκτιμούν πως οι ένοπλες παλαιστινιακές οργανώσεις θα είναι αντίθετες σε αυτό και θα στοχοθετήσουν το πέρασμα, καθιστώντας αδύνατες τις διελεύσεις.

Ήδη μετά την έναρξη των χερσαίων επιχειρήσεων του Ισραήλ στη Ράφα η Χαμάς έχει αναλάβει την ευθύνη για πολλά πλήγματα με ρουκέτες εναντίον του περάσματος.

Όπως μετέδωσαν μέσα ενημέρωσης, την Τετάρτη το Κάιρο αρνήθηκε ισραηλινή πρόταση να επαναλειτουργήσει το πέρασμα και να συμμετάσχει στη λειτουργία του, ακόμη και στην υποθετική περίπτωση της αποχώρησης των ισραηλινών στρατευμάτων.

Ισραηλινά και παλαιστινιακά μέσα ενημέρωσης αναφέρθηκαν και σε μια άλλη πρόταση του Ισραήλ, αυτή τη φορά προς την Παλαιστινιακή Αρχή: να αναλάβει επισήμως τα κλειδιά του περάσματος, αλλά να διαχειρίζεται τη λειτουργία του μαζί με έναν ουδέτερο παλαιστινιακό παράγοντα, όπως η Διεθνής Επιτροπή Ερυθρού Σταυρού.

Η Παλαιστινιακή Αρχή αρνήθηκε, απαντώντας ότι δέχεται μόνο να αναλάβει τον πλήρη έλεγχο του σημείου διέλευσης.

ΕΕ ή ΟΗΕ;

Μετά την αποχώρηση του ισραηλινού στρατού από τη Λωρίδα της Γάζας το 2005 και έπειτα από συμφωνία για την οποία εργάστηκε και η Ουάσινγκτον, τη διαχείριση του περάσματος της Ράφα ανέλαβε η Παλαιστινιακή Αρχή με την παρουσία μιας ευρωπαϊκής αποστολής, της EU-BAM (European Border Assistance Mission), με το Ισραήλ να έχει δικαίωμα παρακολούθησης των δραστηριοτήτων.

Το Ισραήλ προσέγγισε και τώρα την EU-BAM, όπως δήλωσε ευρωπαϊκή πηγή από την Ιερουσαλήμ, η οποία πρόσθεσε ότι οι Ευρωπαίοι αρνούνται να συμμετέχουν στη διαχείριση του περάσματος, αν δεν εμπλέκεται σε αυτή και η Παλαιστινιακή Αρχή, με βάση τον μηχανισμό του 2005.

Ο ΟΗΕ θα μπορούσε να είναι ο ιδανικός συνεργάτης: η υπηρεσία του αρμόδια για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) δεν έχει διαχειριστεί ποτέ το σημείο διέλευσης, όμως έχει διαδραματίσει στο παρελθόν σημαντικό ρόλο στη διαχείριση της βοήθειας που περνά από αυτό.

Όμως οι Ισραηλινοί δεν επιθυμούν να της εμπιστευθούν τη διαχείριση του περάσματος της Ράφα, κυρίως καθώς εδώ και μήνες κατηγορούν την UNRWA ότι συνεργάζεται με τη Χαμάς.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

 

<>

Ροή Ειδήσεων

aade2222

16/07/2024 | 11:38

ΑΑΔΕ: Προαιρετικός από 17 Ιουλίου ο IBAN πριν την δήλωση, αν δεν προκύπτει επιστροφή

16/07/2024 | 11:35

Λεωφόρος Αλεξάνδρας: Μέλη της συμμορίας νονών της νύχτας 4 από τους συλληφθέντες οπαδούς του Παναθηναϊκού

16/07/2024 | 11:23

Νάνσυ Ζαμπέτογλου: Διακοπές στα Κύθηρα για την παρουσιάστρια της ΕΡΤ
sokratis famellos 011123

16/07/2024 | 11:15

Φάμελλος: Η κυβέρνηση για μια ακόμη φορά άφησε τους καταναλωτές εκτεθειμένους στα υπερκέρδη λίγων

16/07/2024 | 11:09

Συρεγγέλα για Πολάκη: Οι ύβρεις, ο μισογυνισμός και οι τοξικές επιθέσεις δεν έχουν θέση στην πολιτική «αρένα»

16/07/2024 | 10:58

Ζαχαράκη για Πολάκη: Δεν πρόσβαλε με χυδαιότητα τη Μ.Συρεγγέλα αλλά κάθε Ελληνίδα που παλεύει καθημερινά
syriza grafeia 110724

16/07/2024 | 10:48

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Απαιτείται αναψηλάφηση όλων των υπηρεσιακών υποθέσεων που χειρίστηκαν οι κατηγορούμενοι υπάλληλοι του ΥΠΠΟ

16/07/2024 | 10:42

Μπελέρης: Σε φορτισμένο κλίμα η συνάντησή του με τον Σχοινά στο Στρασβούργο – «Ευρώπη ίσον ελευθερία»

16/07/2024 | 10:33

Επιβεβαιώθηκαν τέσσερα νέα κρούσματα της γρίπης των πτηνών σε ανθρώπους στις ΗΠΑ
korkas 160724

16/07/2024 | 10:20

Power of Love: «45 χρονών δικηγόρος κι ήρθε εδώ με τα παιδάκια;»

16/07/2024 | 10:09

Ν.Παπαθανάσης: Στο Ταμείο Ανάπτυξης η ψηφιοποίηση της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας

16/07/2024 | 09:57

Τόνι Σφήνος: «Δεν είμαστε φίλοι με τον Αντώνη Ρέμο, μακάρι να έρθουν όλα στη θέση τους»
mikis thodorakis 160724

16/07/2024 | 09:49

Όταν οι Beatles τραγούδησαν… Θεοδωράκη

16/07/2024 | 09:41

Καλλιακμάνης και Πορτοσάλτε σε άγρια κόντρα: «Είσαι ένας άθλιος λαϊκιστής!»

16/07/2024 | 09:32

Γιατί ο Τραμπ επέλεξε τον Τζ.Ντ.Βανς για υποψήφιο αντιπρόεδρο;
mpeleris 120724
Βγήκε από τη φυλακή ο Φρέντη Μπελέρης – Στις 12:30 φτάνει Αθήνα
biden
Ο Μπάιντεν παραδέχθηκε πως έκανε «λάθος» όταν κάλεσε να μπει ο Τραμπ στο «στόχαστρο»
Ρεπουμπλικάνοι κατηγορούν τον Mπάιντεν για την «εμπρηστική ρητορική» που είχε ως αποτέλεσμα την απόπειρα δολοφονίας Τραμπ
ap24196243004323
Το προφίλ του Κρουκς δεν αποκαλύπτει πολλά για τα κίνητρα που τον οδήγησαν να προσπαθήσει να δολοφονήσει τον Τραμπ
trump dolofonia apopeira scaled 1
Ντόναλντ Τραμπ: Η πρώτη συνέντευξη μετά την απόπειρα δολοφονίας – «Δεν έπρεπε να ήμουν εδώ»
mpeleris2 150724
Έφτασε στην Αθήνα ο Μπελέρης: Είμαι αθώος, το λένε και οι Αλβανοί