
ΔΙΕΘΝΗ
Η Ευρωπαϊκή Ένωση προσέθεσε το Μονακό στη λίστα των χωρών που θεωρεί ότι ενέχουν υψηλό κίνδυνο για ξέπλυμα χρήματος και χρηματοδότηση της τρομοκρατίας, τοποθετώντας το πριγκιπάτο της Μεσογείου δίπλα σε χώρες όπως η Συρία, η Μιανμάρ και η Μπουρκίνα Φάσο.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσέθεσε επίσης τη Βενεζουέλα στη μαύρη λίστα, ενώ αφαίρεσε τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Γιβραλτάρ. Η Ρωσία, για ακόμη μία φορά, δεν περιλήφθηκε στη νέα ενημερωμένη λίστα.
Η ανακοίνωση έγινε με καθυστέρηση σχεδόν μίας εβδομάδας, εν μέσω αυξανόμενων εικασιών για τις επιλογές της Κομισιόν.
Θέμα με έντονη πολιτική φόρτιση
Όπως σημειώνει το Politico, πέρυσι, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο —που, όπως και το Συμβούλιο, μπορεί να ασκήσει ενστάσεις— απέρριψε την αρχική προσπάθεια να αφαιρεθούν τα ΗΑΕ από τη λίστα και αντιστάθηκε στην ίδια πρόταση που προώθησε κεκλεισμένων των θυρών η επίτροπος Χρηματοπιστωτικών Υπηρεσιών, Μαρία Λουίζ Αλμπούκερκ.
Ευρωβουλευτές πίεσαν επίσης την Κομισιόν να συμπεριλάβει τη Ρωσία στη λίστα, πράγμα το οποίο δεν έγινε λόγω αντιδράσεων από τους BRICS, στους οποίους ανήκει η Ρωσία. Την περασμένη εβδομάδα, ο Τσέχος ευρωβουλευτής του ΕΛΚ, Luděk Niedermayer, κάλεσε την Κομισιόν «να εξετάσει σοβαρά» τη μαύρη λίστα για τη Ρωσία, σύμφωνα έγγραφα που επικαλείται το Politico.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνήθως ευθυγραμμίζεται με τις αποφάσεις της Ομάδας Χρηματοοικονομικής Δράσης FATF η οποία ιδρύθηκε το 1989 από την Ομάδα των G7. Έτσι συνέβη και τώρα, εντάσσοντας το Μονακό στη λίστα των χωρών με ελλείψεις στην καταπολέμηση του ξεπλύματος χρήματος, αν και έχουν δεσμευτεί να τις αντιμετωπίσουν.
Την ώρα που το Μονακό προστέθηκε στη λίστα, τα ΗΑΕ αφαιρέθηκαν. Η ΕΕ ανταγωνίζεται τις ΗΠΑ για τη σύναψη εμπορικής συμφωνίας με τα Εμιράτα. Οι αντιρρήσεις για την αφαίρεσή τους υποχώρησαν εν μέρει όταν τα ΗΑΕ απέστειλαν γραπτές δεσμεύσεις για ενίσχυση της δικαστικής συνεργασίας με την ΕΕ και την Europol, ενώ προηγήθηκε και αποστολή ευρωβουλευτών στη χώρα.
Ορισμένοι ευρωβουλευτές, ωστόσο, θεωρούν ανεπαρκή την πρόοδο των ΗΑΕ. Ο Γερμανός ευρωβουλευτής των Πρασίνων, Rasmus Andresen, δήλωσε ότι «τα ΗΑΕ δεν έχουν σημειώσει επαρκή πρόοδο» και επισήμανε ότι μια εμπορική συμφωνία με τα Εμιράτα θα επιτρέψει «σε εγκληματίες να διοχετεύσουν παράνομα κεφάλαια πίσω στο χρηματοπιστωτικό μας σύστημα».
Παράλληλα, ο ισπανικός κεντροδεξιός χώρος εξέφρασε δυσαρέσκεια για την αφαίρεση του Γιβραλτάρ από τη λίστα.
Οι προσθήκες και αφαιρέσεις χωρών από τη λίστα
Στη λίστα υψηλού κινδύνου προστέθηκαν οι εξής χώρες: Αλγερία, Ανγκόλα, Ακτή Ελεφαντοστού, Κένυα, Λάος, Λίβανος, Μονακό, Ναμίμπια, Νεπάλ και Βενεζουέλα.
Αφαιρέθηκαν οι εξής: Μπαρμπέιντος, Γιβραλτάρ, Τζαμάικα, Παναμάς, Φιλιππίνες, Σενεγάλη, Ουγκάντα και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Ροή Ειδήσεων

09/07/2025 | 18:36
Βίκυ Πρωτογεράκη: «Οι κοπέλες που κατήγγειλαν τον Φιλιππίδη άλλο ήθελαν να πουν και άλλο είπαν»
09/07/2025 | 17:58
Τα ΑΦΜ που εισέπρατταν θηριώδεις επιδοτήσεις από τον ΟΠΕΚΕΠΕ ερευνά η Οικονομική Αστυνομία

09/07/2025 | 17:34
Αλέξης Τσίπρας: «Σήμερα στη Βουλή ακούσαμε από τα χείλη του πρωθυπουργού το συντομότερο ανέκδοτο: ότι τον πολεμάνε τα συμφέροντα»
09/07/2025 | 17:24
«Η Μουρτζούκου έλεγε ψέματα από την πρώτη στιγμή» – Τι λέει ο γιατρός που παρέλαβε νεκρό τον μικρό Παναγιωτάκη
09/07/2025 | 17:06
Αιφνιδιαστική επίσκεψη του γιου Χαφτάρ στον πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας Βεγγάζης – Τι είπε για το επεισόδιο με την ευρωπαϊκή αποστολή

09/07/2025 | 17:01
Ελένη Γερασιμίδου για Λαζόπουλο: «Μου είπε ότι θα είμαι πάντα στο Τσαντίρι, αλλά με πήρε μόνο δύο φορές»
09/07/2025 | 16:55
Το φάντασμα του «πληθωρισμού των ενοικίων» – Πρωτοφανής αύξηση 11,4% στις τιμές των μισθωμάτων τον Ιούνιο
09/07/2025 | 16:50
Μωβ μέδουσες: Η εξάπλωση τους live σε χάρτη – Οδηγίες από τον ΕΟΔΥ – Συμβουλές και αντιμετώπιση από τον Δ. Παρασκευή

09/07/2025 | 16:40
«Προσβασιμότητα κατ’ οίκον» – Πρόγραμμα 24 εκατ. ευρώ με ωφελούμενους 2.500 άτομα με αναπηρία
09/07/2025 | 16:39
Σύλληψη 4 ατόμων στην Τανάγρα – Φέρονται να φωτογράφιζαν στρατιωτικές εγκαταστάσεις

09/07/2025 | 16:30
Επιστήμονες αποκαλύπτουν τον (όχι και τόσο) γοητευτικό λόγο που οι άνθρωποι έκαναν τις γάτες κατοικίδια

08/07/2025 | 13:07
Π. Μαρινάκης: Σήμερα γράφτηκε μία από τις πιο μαύρες σελίδες στην κοινοβουλευτική ιστορία της χώρας μας

08/07/2025 | 18:10
Χείμαρρος ο Γιώργος Τσαλίκης για Ειρήνη Μουρτζούκου: «Περιφερόταν σαν σταρ στα κανάλια… και τελικά της πέρασαν χειροπέδες»
08/07/2025 | 11:49
Πανδημία κορονοϊού: Στο στόχαστρο των Αρχών ο πρώην δήμαρχος της Ουχάν – Διαπιστώθηκαν σοβαρές παραβιάσεις

08/07/2025 | 16:17
Τρεις νεκροί ναυτικοί στο ελληνόκτητο πλοίο Eternity που δέχθηκε επίθεση από τους Χούθι
08/07/2025 | 16:04
Σε ποια ελληνικά πανεπιστήμια και πόσοι είναι οι «αιώνιοι φοιτητές» από τις δεκαετίες του ’50 και του ’60

08/07/2025 | 17:46