Αθήνα

12 oC

ελαφρές νεφώσεις

Το θρίλερ της κράτησης του Αμερικανού πάστορα Μπράνσον που έβαλε «φωτιά» στις σχέσεις Τουρκίας - ΗΠΑ

Το τουρκικό δικαστήριο απελευθέρωσε σήμερα τον πάστορα Μπράνσον από τον κατ’ οίκον περιορισμό. 

Ο Άντριου Μπράνσον καταδικάστηκε σε φυλάκιση 3 ετών, ωστόσο θεωρήθηκε ότι εξέτισε την ποινή του το διάστημα που βρισκόταν στη φυλακή αλλά και σε κατ' οίκον περιορισμό, και το  δικαστήριο αποφάσισε να αφεθεί ελεύθερος. Κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, ο 50χρονος Μπράνσον απέρριψε εκ νέου τις κατηγορίες και δήλωσε προς το δικαστήριο: «Είμαι αθώος. Αγαπώ τον Ιησού, αγαπώ την Τουρκία».

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σημειώνεται, ότι νωρίτερα ο δικηγόρος του Μπράνσον είχε δηλώσει στο Reuters πως, αν ληθφεί απόφαση για άρση του κατ' οίκον περιορισμού του, ο ευαγγελικός πάστορας θα είναι ελεύθερος να αναχωρήσει αμέσως από την Τουρκία.

Ο Αμερικανός πάστορας κατάγεται από τη Νότια Καρολίνα και εγκαταστάθηκε στην Τουρκία το 1993 και ζούσε επί 23 χρόνια με την σύζυγό του και τα τρία τους παιδιά στη γείτονα χώρα. Μαζί με τη σύζυγό του ηγούνταν μιας προτεσταντικής εκκλησίας στη Σμύρνη. Τον Οκτώβριο του 2016, συνελήφθη μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα και κατηγορήθηκε για σχέδιο ανατροπής της τουρκικής κυβέρνησης. Συγκεκριμένα οι Τουρκικές Αρχές τον κατηγόρησαν ως  "Γκιουλενιστή"  και ισχυρίστηκαν ότι πήρε μέρος στη διεύθυνση του δικτύου του αυτοεξόριστου τις ΗΠΑ ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, που σύμφωνα με την Άγκυρα ήταν πίσω από την απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2016.

"Δεν έχω κάνει ποτέ κάτι εναντίον της Τουρκίας. Αγαπάω την Τουρκία. Προσεύχομαι για την Τουρκία εδώ και 25 χρόνια. Θέλω να έρθει στο φως η αλήθεια" είχε δηλώσει ο πάστορας τον περασμένο Απρίλιο στο δικαστήριο της πόλης Αλιάγα.

Ο Μπράνσον προφυλακίστηκε για ενάμιση χρόνο με την κατηγορία της «τρομοκρατικής δραστηριότητας» και της «κατασκοπείας».  Τέλη του Ιουλίου του επιβλήθηκε κατ' οίκον περιορισμός. Τότε, ο Αμερικανός πρόεδρος είχε γράψει στο twitter:

Από την πλευρά του ο Ερντογάν, είχε αφήσει να εννοηθεί τον Σεπτέμβριο του 2017 ότι θα απελευθέρωνε τον πάστορα αν οι ΗΠΑ παρέδιδαν τον Γκιουλέν.  Όπως ήταν φυσικό οι ΗΠΑ απέκλεισαν το ενδεχόμενο ανταλλαγής του.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Η κράτηση του Μπράνσον προκάλεσε μια άνευ προηγουμένου κρίση στις σχέσεις Εροντγάν - Τραμπ που οδήγησε στην κατάρρευση της τουρκικής λίρας.  Το καλοκαίρι οι ΗΠΑ διπλασίασαν τους δασμούς στην εισαγωγή αλουμινίου και χάλυβα και ο Ερντογάν αποφάσισε να μποϊκοτάρει τα αμερικανικά προϊόντα όπως τα iPhone.

Δυο χρόνια μετά, φαίνεται ότι το θρίλερ της κράτησής του πάστορα Μπράνσον έφτασε στο τέλος, καθώς το Τουρκικό δικαστήριο αποφάσισε σήμερα την απελευθέρωση του.

Send this to a friend