Αθήνα

 

31 oC

αίθριος καιρός

Hottest

Ενημέρωση σε... fast-forward!

xrwma india 3
Ο επιβάτης της θέσης 11Α – Αυτός είναι ο μοναδικός επιζών της αεροπορικής τραγωδίας στην Ινδία
instagram 2

ΔΙΕΘΝΗ

Τουρκία: Η κυβέρνηση επανέφερε την πρόσβαση στο Instagram

Οι τουρκικές αρχές ανακοίνωσαν σήμερα ότι επανέφεραν την πρόσβαση στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Instagram, αφού η εταιρεία συμφώνησε να συνεργαστεί με τις αρχές για να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες της κυβέρνησης.

Στις 2 Αυγούστου, με απόφαση της Διεύθυνσης Τεχνολογιών Πληροφορικής της τουρκικής κυβέρνησης, διεκόπη στην Τουρκία η πρόσβαση στο Instagram, με την αιτιολογία ότι η πλατφόρμα δεν συμμορφωνόταν με τους «νόμους και τους κανόνες» της χώρας και τις ευαισθησίες του κοινού.

<>

Με ανάρτησή του λίγες μέρες πριν την απόφαση, ο εκπρόσωπος του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Φαχρετίν Αλτούν, είχε κατηγορήσει το Instagram επειδή αφαιρούσε αναρτήσεις στις οποίες εκφραζόντουσαν συλλυπητήρια για τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια.

«Καταδικάζω έντονα την πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Instagram, η οποία εμποδίζει ενεργά τους ανθρώπους να αναρτούν μηνύματα συλλυπητηρίων για τον θάνατο του ηγέτη της Χαμάς Χανίγια, χωρίς να επικαλείται κάποια παραβίαση της πολιτικής της. Αυτό είναι λογοκρισία, καθαρά και απλά. Θα υπερασπιστούμε την ελευθερία του λόγου απέναντι σε αυτές τις πλατφόρμες που έχουν δείξει πολλές φορές ότι βρίσκονται κυρίως στην υπηρεσία του παγκόσμιου εκμεταλλευτικού συστήματος αδικίας», είχε τονίσει ο Αλτούν.

Η Τουρκία είναι ένας από τους σφοδρότερους επικριτές της στρατιωτικής επίθεσης του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, και η Άγκυρα καταδικάζει αυτό που αποκαλεί άνευ όρων υποστήριξη της Δύσης προς το Ισραήλ.

Η απαγόρευση εννέα ημερών προκάλεσε διαμαρτυρίες από χρήστες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις που προσεγγίζουν τους πελάτες τους μέσω της πλατφόρμας αυτής.

Η Τουρκία κατέχει την πέμπτη θέση στον κόσμο όσον αφορά τη χρήση του Instagram, με περισσότερους από 57 εκατομμύρια χρήστες, ακολουθώντας την Ινδία, τις ΗΠΑ, τη Βραζιλία και την Ινδονησία, σύμφωνα με την πλατφόρμα δεδομένων Statista.

«Ως αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεών μας με αξιωματούχους του Instagram, θα άρουμε το φραγμό πρόσβασης…αφού εκείνοι υποσχέθηκαν να συνεργαστούν για να ικανοποιήσουν τα αιτήματά μας σχετικά με τον κατάλογο των εγκλημάτων και λογοκρισίας που επιβάλλεται στους χρήστες», δήλωσε ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών Αμπντουλκαντίρ Ουράλογλου με ανάρτηση στο Χ.

Ο κατάλογος εγκλημάτων στην τουρκική νομοθεσία περιλαμβάνουν πράξεις όπως δολοφονίες, σεξουαλικές επιθέσεις, διακίνηση ναρκωτικών, κακοποίηση και βασανιστήρια.

«Έχουν επιτευχθεί σημαντικά βήματα όσον αφορά την αύξηση της ασφάλειας στο ψηφιακό περιβάλλον στην Τουρκία, τη νομική συμμόρφωση, την προστασία των δικαιωμάτων των χρηστών και την ανάπτυξη ενός δίκαιου μηχανισμού επιθεώρησης», ανέφερε ο Ουράλογλου.

Η εταιρεία Meta, που ανήκει το Instagram, συμφώνησε να συμμορφωθεί με την τουρκική νομοθεσία και να διασφαλίσει την αποτελεσματική αφαίρεση αναρτήσεων και περιεχομένου αν φέρουν στοιχεία ορισμένων εγκλημάτων ή «τρομοκρατικής προπαγάνδας», συμπλήρωσε ο υπουργόςς.

Το Instagram δεν ήταν άμεσα διαθέσιμο για σχόλιο.

«Οι μετρήσεις δείχνουν ότι το Instagram αποκαθίσταται σε όλους τους κύριους παρόχους διαδικτύου της Τουρκίας μετά από περιορισμούς σε εθνικό επίπεδο που διήρκησαν εννέα ημέρες. Αυτή είναι η μεγαλύτερη διάρκειας απαγόρευση στη χώρα πρόσβασης σε μια μεγάλη πλατφόρμας μέσων κοινωνικής δικτύωσης τα τελευταία χρόνια», ανέφερε το παρατηρητήριο διαδικτύου Netblocks.

 

Ροή Ειδήσεων

aimodosia cover

13/06/2025 | 19:00

Ελληνική Ομοσπονδία Θαλασσαιμίας: Ανάγκη για ισότιμη πρόσβαση των ασθενών με Θαλασσαιμία και Δρεπανοκυτταρική Νόσο στη θεραπεία της μετάγγισης αίματος

13/06/2025 | 18:50

Πρωταθλητής NCAA με μεγάλο ατομικό ρεκόρ ο Ζάλτος | Δεύτερος ο Μαντζουράνης

13/06/2025 | 18:40

Ηράκλειο: Το φορτηγό πλοίο που βυθίστηκε από αγγλικό υποβρύχιο και μετέφερε τους Εβραίους της Κρήτης
argiros

13/06/2025 | 18:30

Κωνσταντίνος Αργυρός: Η αποκάλυψη για τον Βασίλη Καρρά την τελευταία φορά που τον είδε

13/06/2025 | 18:20

Οι ταινίες της εβδομάδας: Από εφηβικές κραυγές μέχρι κατάρες που δεν πιάνουν

13/06/2025 | 18:10

Μ. Βορίδης: Χωρίς αποτελεσματικό σύστημα επιστροφών, δεν μπορείς να έχεις καθόλου μεταναστευτική πολιτική – Τον Ιούλιο το νέο νομοσχέδιο για τη νόμιμη μετανάστευση (audio)
xardavellas

13/06/2025 | 18:00

Κωνσταντίνος Χαρδαβέλλας: «Η μαμά έπαιξε σημαντικό ρόλο στη ζωή του πατέρα μου»

13/06/2025 | 17:50

Νεϊμάρ: «Η Σάντος είναι το σπίτι μου, η ιστορία μου εδώ δεν θα τελειώσει ποτέ»

13/06/2025 | 17:44

ΣτΕ: Συνταγματικός ο νόμος Πιερρακάκη για τα μη κρατικά πανεπιστήμια
20230724 deltio12 adonis11

13/06/2025 | 17:40

Άδ. Γεωργιάδης: Το πρόγραμμα αλληλούχησης ανθρώπινου γονιδιώματος σώζει ζωές

13/06/2025 | 17:20

Ιράν: Η εκδίκηση θα έρθει πολύ σύντομα – Πληροφορίες για εκρήξεις στα υψίπεδα του Γκολάν (live)

13/06/2025 | 17:11

Δίκη Φιλιππίδη: Να διακοπεί ή να αναβληθεί η δίκη μέχρι να ανακτηθεί στα εγκληματολογικά υλικό από το κινητό καταγγέλλουσας, ζητά η υπεράσπιση
xavdfsb

13/06/2025 | 17:10

Ιερά Σύνοδος για τον προσωπικό αριθμό: «Δεν εγείρεται ζήτημα θεολογικό ή ατομικών ελευθεριών»

13/06/2025 | 17:10

ΥΠΕΞ για εξελίξεις στη Μέση Ανατολή: «Οποιαδήποτε περαιτέρω κλιμάκωση θα μπορούσε να αποτελέσει απειλή για την περιφερειακή και παγκόσμια σταθερότητα»

13/06/2025 | 17:00

Θανάσης Τσαλταμπάσης: «Μπορεί να κάνεις κάτι τόσο φιλότιμα και να σε κρίνουνε περίεργα»
xrwma india 3
Ο επιβάτης της θέσης 11Α – Αυτός είναι ο μοναδικός επιζών της αεροπορικής τραγωδίας στην Ινδία
monaco4
Το Μονακό μπήκε στη «μαύρη λίστα» της ΕΕ για ξέπλυμα χρήματος πλάι σε χώρες όπως η Συρία και η Μιανμάρ
screenshot 20
Μπιλ Κλίντον: Αγνώριστος στα 78 του – Περπατά με δυσκολία και θυμίζει Τζο Μπάιντεν
1499970 israil mesi anatoli 930
Το Ισραήλ έτοιμο να χτυπήσει το Ιράν – Απομακρύνουν Αμερικανούς από τη Βαγδάτη
screenshot 26
Ινδία: Πάνω από 290 οι νεκροί από τη συντριβή του αεροπλάνου της Air India – Βρέθηκε ένας που σώθηκε από την τραγωδία
shark mkt
Ο μεγαλύτερος λευκός καρχαρίας που έχει καταγραφεί ποτέ στον Ατλαντικό εντοπίστηκε στις ακτές της Βόρειας Καρολίνας