Αθήνα

13 oC

ελαφρές νεφώσεις

Τραγικό λάθος! Η Κύπρος έχασε το εμπορικό σήμα για το χαλούμι στη Βρετανία... από γραφειοκρατική αδράνεια

Μεγάλη ήττα της Κύπρου στις εμπορικές της συναλλαγές καθώς έχασε το εμπορικό σήμα ενός εκ των βασικών προϊόντων της που εξάγει.

Μεγάλη ήττα της Κύπρου στις εμπορικές της συναλλαγές καθώς έχασε το εμπορικό σήμα ενός εκ των βασικών προϊόντων της που εξάγει.

Το εμπορικό σήμα του γνωστού τυριού κατοχυρώθηκε στην ιδιωτική εταιρεία, εγγεγραμμένη στη Βρετανία, John & Pascalis LTD και σύμφωνα με την εφημερίδα «Πολίτης» το Υπουργείο Εμπορίου «ατύχησε» λόγω της αδράνειας και της ανευθυνότητας που κάποιοι φαίνεται να επέδειξαν στο να υποστηρίζουν το εμπορικό σήμα του χαλουμιού στην Αγγλία.

Η «γροθιά» ήρθε στις 28 Νοεμβρίου με την απόφαση του αγγλικού δικαστηρίου, το οποίο τελικά δεν έκανε αποδεκτά τα στοιχεία που παρουσίασε το Υπουργείο Εμπορίου για να δικαιολογήσει τη μη έγκαιρη υποβολή εγγράφων, έτσι ώστε να μην σταματήσει την αίτηση που υπέβαλε η ιδιωτική εταιρεία JOHN & PASCALIS LIMITED.

Η Νομική Υπηρεσία της Κύπρου υποστήριξε ότι σημαντικά έγγραφα δεν έφθασαν έγκαιρα στο υπουργείο, αφού σημειώθηκε καθυστέρηση στην αλληλογραφία, και έτσι το εμπορικό σήμα χάθηκε.

Το αγγλικό δικαστήριο «έδωσε» το εμπορικό σήμα στην ιδιωτική εταιρεία, η οποία πλέον θα μπορεί να το χρησιμοποιεί στην Αγγλία. Όμως, όπως μας ανέφεραν από το Υπουργείο Εμπορίου, θα καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να αποτρέψουν κάτι τέτοιο, χρησιμοποιώντας το κοινοτικό εμπορικό σήμα, το οποίο έχει κατοχυρωθεί από το 2000 και το οποίο έχει την ίδια ισχύ με το εμπορικό σήμα.

Ωστόσο, χάθηκε ένα ισχυρό όπλο, αφού με την κατοχύρωση του εμπορικού σήματος το Υπουργείο Εμπορίου μπορούσε να εμποδίζει και να σταματά κάθε προσπάθεια από ιδιωτική εταιρεία που προσπαθούσε να πλασάρει στην αγορά χαλούμια.

Για το θέμα έχει ήδη ενημερωθεί ο υπουργός Εμπορίου και ο υπουργός Γεωργίας, ενώ η Νομική Υπηρεσία έχει προχωρήσει σε έφεση κατά της απόφασης.

Πόλεμος μετά την ήττα

Μιλώντας στον «Π» η διευθύντρια της υπηρεσίας Εμπορίου Νέλλη Κουλία ανέφερε πως είναι ασφαλώς αρνητική εξέλιξη η απώλεια του εμπορικού σήματος, ωστόσο δεν αναμένεται πως θα επηρεαστούν σημαντικές οι εξαγωγές . Διότι, εκτός από το εμπορικό σήμα, έχουμε κατοχυρώσει και το κοινοτικό σήμα.

Η κ. Κουλία τόνισε πως κανείς δεν μπορεί να παράξει χαλλούμι εκτός Κύπρου, ούτε οι παραγωγοί που δεν έχουν εξασφαλίσει άδεια από το αρμόδιο υπουργείο.

«Τώρα θα δοκιμαστεί και η ισχύς του κοινοτικού σήματος. Είμαστε σε συνεχή εγρήγορση», ανέφερε.

Send this to a friend