
ΔΙΕΘΝΗ
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ απέρριψε σήμερα την εκτίμηση της διευθύντριας της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (DNI) Τάλσι Γκάμπαρντ ότι το Ιράν δεν αναπτύσσει πυρηνικά όπλα, αντικρούοντας δημοσίως την επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών του για πρώτη φορά από την έναρξη της δεύτερης θητείας του στον Λευκό Οίκο.
Απορρίπτοντας την κρίση της Γκάμπαρντ, ο πρόεδρος Τραμπ φάνηκε να υιοθετεί την αιτιολόγηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου για τα αεροπορικά πλήγματα που εξαπέλυσε το Ισραήλ εναντίον στρατιωτικών και πυρηνικών εγκαταστάσεων στο Ιράν, αφού ο ισραηλινός πρωθυπουργός υποστήριξε πως η Τεχεράνη είναι στα πρόθυρα απόκτησης πυρηνικού όπλου.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο προεδρικό αεροσκάφος (Air Force One) κατά την επιστροφή του στην Ουάσινγκτον από τη σύνοδο κορυφής της G7 στον Καναδά, ο Τραμπ ρωτήθηκε πόσο κοντά θεωρεί πως βρίσκεται το Ιράν στην απόκτηση πυρηνικού όπλου. «Πολύ κοντά», απάντησε.
Όταν του επισημάνθηκε πως η Γκάμπαρντ κατέθεσε ενώπιον του Κογκρέσου τον Μάρτιο ότι η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών εξακολουθεί να πιστεύει πως η Τεχεράνη δεν επιδιώκει την ανάπτυξη πυρηνικής κεφαλής, ο Τραμπ επέμεινε: «Δεν με ενδιαφέρει τι είπε. Νομίζω ότι (οι Ιρανοί) είναι πολύ κοντά στην απόκτησή της».
Οι δηλώσεις Τραμπ ξύπνησαν μνήμες από τις συγκρούσεις του με τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών κατά τη διάρκεια της προηγούμενης προεδρικής του θητείας, συμπεριλαμβανομένης εκείνης που είχαν πυροδοτήσει οι εκτιμήσεις ότι η Ρωσία επιχείρησε να επηρεάσει τις εκλογές του 2016 προς όφελός του.
Η Γκάμπαρντ κατέθεσε επίσης ενώπιον του Κογκρέσου των ΗΠΑ ότι οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών δεν θεωρούν πως ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, ο αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, είχε διατάξει την επανέναρξη του προγράμματος ανάπτυξης πυρηνικών όπλων – το οποίο η Ουάσινγκτον και ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) έκριναν ότι τερματίστηκε το 2003.
Το Ιράν έχει κατ’ επανάληψη αρνηθεί πως επιδιώκει την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων, διαβεβαιώνοντας πως το πρόγραμμα εμπλουτισμού ουρανίου αφορά αποκλειστικά μη στρατιωτικούς σκοπούς.
Ροή Ειδήσεων

09/07/2025 | 19:40
Ρένα Κουβελιώτη για Μουρτζούκου: Αν δεν ήταν η Νικολούλη που ξεκίνησε την έρευνα και ο Κουσουλός θα ήταν απλά Τέταρτη
09/07/2025 | 19:30
Αυτά που θα πει η Ειρήνη Μουρτζούκου στην απολογία της θα προκαλέσουν σοκ, λέει ο δικηγόρος της
09/07/2025 | 18:59
Κέρκυρα: Τουρίστρια ανασύρθηκε νεκρή από τη θάλασσα – Την βρήκαν σφηνωμένη σε βράχια

09/07/2025 | 18:36
Βίκυ Πρωτογεράκη: «Οι κοπέλες που κατήγγειλαν τον Φιλιππίδη άλλο ήθελαν να πουν και άλλο είπαν»
09/07/2025 | 17:58
Τα ΑΦΜ που εισέπρατταν θηριώδεις επιδοτήσεις από τον ΟΠΕΚΕΠΕ ερευνά η Οικονομική Αστυνομία

09/07/2025 | 17:34
Αλέξης Τσίπρας: «Σήμερα στη Βουλή ακούσαμε από τα χείλη του πρωθυπουργού το συντομότερο ανέκδοτο: ότι τον πολεμάνε τα συμφέροντα»
09/07/2025 | 17:24
«Η Μουρτζούκου έλεγε ψέματα από την πρώτη στιγμή» – Τι λέει ο γιατρός που παρέλαβε νεκρό τον μικρό Παναγιωτάκη
09/07/2025 | 17:06
Αιφνιδιαστική επίσκεψη του γιου Χαφτάρ στον πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας Βεγγάζης – Τι είπε για το επεισόδιο με την ευρωπαϊκή αποστολή

09/07/2025 | 17:01
Ελένη Γερασιμίδου για Λαζόπουλο: «Μου είπε ότι θα είμαι πάντα στο Τσαντίρι, αλλά με πήρε μόνο δύο φορές»
09/07/2025 | 16:55
Το φάντασμα του «πληθωρισμού των ενοικίων» – Πρωτοφανής αύξηση 11,4% στις τιμές των μισθωμάτων τον Ιούνιο
09/07/2025 | 16:50
Μωβ μέδουσες: Η εξάπλωση τους live σε χάρτη – Οδηγίες από τον ΕΟΔΥ – Συμβουλές και αντιμετώπιση από τον Δ. Παρασκευή

08/07/2025 | 13:07
Π. Μαρινάκης: Σήμερα γράφτηκε μία από τις πιο μαύρες σελίδες στην κοινοβουλευτική ιστορία της χώρας μας

08/07/2025 | 18:10
Χείμαρρος ο Γιώργος Τσαλίκης για Ειρήνη Μουρτζούκου: «Περιφερόταν σαν σταρ στα κανάλια… και τελικά της πέρασαν χειροπέδες»
08/07/2025 | 16:17
Τρεις νεκροί ναυτικοί στο ελληνόκτητο πλοίο Eternity που δέχθηκε επίθεση από τους Χούθι

08/07/2025 | 11:49
Πανδημία κορονοϊού: Στο στόχαστρο των Αρχών ο πρώην δήμαρχος της Ουχάν – Διαπιστώθηκαν σοβαρές παραβιάσεις
08/07/2025 | 16:04
Σε ποια ελληνικά πανεπιστήμια και πόσοι είναι οι «αιώνιοι φοιτητές» από τις δεκαετίες του ’50 και του ’60

08/07/2025 | 09:19