Αθήνα

21 oC

αίθριος καιρός

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Ξεσπά ο Γιάννης Ζουγανέλης: «Δεν γίνεται να γίνει πρότυπο της γυναίκας η κάθε τσόντα. Είναι δυνατόν τώρα;»

ΔΙΕΘΝΗ

Βέλγιο: Η χώρα με τον πιο υψηλό αριθμό νεκρών από κοροναϊό σε σχέση με τον πληθυσμό

Το πιο μακάβριο ρεκόρ κατέχει το Βέλγιο που βρίσκεται στην κορυφή με τους πιο πολλούς θάνατους από κοροναϊό σε σχέση με τον πληθυσμό του.

Δείτε επίσης

Αδιανόητο: Μάθαινε τη 12χρονη κόρη του σκοποβολή και τραυμάτισε τον γείτονα ανήμερα του Πάσχα
Δευτέρα του Πάσχα: Ποια μαγαζιά είναι ανοικτά

Μέχρι στιγμής στην χώρα των 11 εκατομμυρίων ανθρώπων ο κοροναϊός έχει προκαλέσει περισσότερους από 5.000 θανάτους, σύμφωνα με τα στοιχεία. Αυτό σημαίνει πως το Βέλγιο βρίσκεται στην κορυφή των κατά κεφαλήν θανάτων στην Ευρώπη – ξεπερνώντας τόσο την Ιταλία όσο και την Ισπανία – αλλά ακόμη και παγκοσμίως, υποθέτοντας πως τα στοιχεία από την Κίνα είναι ακριβή.

Σύμφωνα με τις βελγικές αρχές, αυτό οφείλεται στο γεγονός πως η χώρα έχει επιλέξει ένα σύστημα αναφοράς που διαφέρει σχεδόν από την μέθοδο μέτρησης κάθε άλλης χώρας. «Όποιος θέλει να συγκρίνει τους αριθμούς μας με άλλες χώρες, θα πρέπει να τον χωρίσει στα δύο» δήλωσε στο Politico, ο Στίβεν βαν Γκουχτ, που προεδρεύει της κυβερνητικής επιστημονικής επιτροπής για τον κοροναϊό.

Να τονιστεί ότι την ώρα που οι περισσότερες χώρες υπολογίζουν μόνο τους επιβεβαιωμένους θανάτους σε νοσοκομεία, το Βέλγιο συμπεριλαμβάνει όλους τους πιθανούς θανάτους σε γηροκομεία – ακόμη κι αν ο κοροναϊός δεν έχει επιβεβαιωθεί ως αιτία θανάτου. Οι εμπειρογνώμονες υποστηρίζουν πως η προσέγγιση του Βελγίου είναι πιο διαφανής και πως άλλες χώρες αναφέρουν τον συνολικό αριθμό θανάτων. Ωστόσο, υπάρχει επίσης αυξανόμενη πολιτική αντίδραση πως τα νούμερα του Βελγίου, θα μπορούσαν να είναι εξίσου παραπλανητικά, αλλά προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Από τους εγγεγραμμένους θανάτους του Βελγίου, το 44% πέθανε στα νοσοκομείο (και είχαν διαγνωστεί θετικοί στον κοροναϊό). Η πλειοψηφία (το 54%) πέθανε σε γηροκομεία και μόνο το 7,8% αυτών των περιπτώσεων επιβεβαιώθηκε πως η αιτία θανάτου ήταν ο κοροναϊός.

«Όπως και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, δεν υπήρχε ικανοποιητικός αριθμός τεστ στην αρχή για να εκτελεστούν προφανώς οι ασθενείς σε γηροκομεία» δήλωσε ο Ζόρις Μούνεν, εκπρόσωπος της υπηρεσίας που επιβλέπει τα γηροκομεία στην ολλανδόφωνη περιοχή της Φλάνδρας. «Επιλέγουμε να καταγράψουμε κάθε θάνατο, ως θάνατο από κοροναϊό για να εντοπίσουμε σε ποια γηροκομεία έχει χτυπήσει ο κοροναϊός. Γνωρίζαμε ότι αυτό θα οδηγούσε σε υπερεκτίμηση, αλλά το θεωρήσαμε πιο σημαντικό».Δεν είναι όμως όλοι σύμφωνοι με την συνολική, αυτή, προσέγγιση. Ο Βέλγος ιολόγος Μαρκ Βαν Ρανστ, το χαρακτήρισε «ηλίθιο» να καταγράφονται τόσοι πολλοί άνθρωποι ως νεκροί από κοροναϊό.

Υπενθυμίζεται ότι η κριτική της μεθόδου αναφοράς του Βελγίου αυξήθηκε καθώς οι αριθμοί άρχισαν να αυξάνονται και οι κατά κεφαλήν θάνατοι ξεπέρασαν ακόμη και αυτούς της Ιταλίας και της Ισπανίας. Ενώ τα μέτρα περιορισμού φαίνεται πως έχουν ισοπεδώσει την καμπύλη των κρουσμάτων και τα βελγικά νοσοκομεία βρίσκονται πλέον σε θέση να αντιμετωπίσουν την πανδημία, αυτό έρχεται σε αντίθεση με τους καταγεγραμμένους θανάτους.

«Φαίνεται τώρα ότι οι άνθρωποι πεθαίνουν μόνο από κορωνοϊό στα γηροκομεία μας, ενώ υπάρχουν και θάνατοι από φυσιολογικά αίτια, δεδομένης της πολύ υψηλής μέσης ηλικίας των ενοίκων τους» δήλωσε ο Βαν Ρανστ στην βελγική τηλεόραση. «Βρισκόμαστε στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης κορωνοϊού».
Η κατάταξη αυτή αναστάτωσε επίσης, και κάποιους πολιτικούς. «Εάν είναι σημαντικό να είσαι όσο το δυνατόν πιο διαφανής, πρέπει να αναφέρεις σωστά τα νούμερα» δήλωσε η πρωθυπουργός Σόφι Βίλμες στο κοινοβούλιο του Βελγίου, προσθέτοντας πως δεν πέθαναν όλοι οι κάτοικοι των γηροκομείων εξαιτίας του κορωνοϊού. «Καταλαβαίνεται ότι αυτό αυξάνεις τους αριθμούς μας».

Με μεγαλύτερη σαφήνεια πλέον ανακοινώνονται οι αριθμοί
Από την περασμένη εβδομάδα, οι αρχές προσπάθησαν να παράσχουν μεγαλύτερη σαφήνεια στα στοιχεία. Οι καθημερινές μετρήσεις κατανέμονται πλέον μεταξύ του αριθμού των θανάτων που προκαλούνται από κορωνοϊό στα νοσοκομεία και στα γηροκομεία. Για το τελευταίο, υπάρχει μια πρόσθετη διάκριση μεταξύ ύποπτων και επιβεβαιωμένων θανάτων λόγω του ιού.

«Δεν αλλάζουμε τον τρόπο με τον οποίο μετράμε, αλλά επικοινωνούμε με διαφορετικό τρόπο σχετικά με την προέλευση των αριθμών» δήλωσε ένας Βέλγος κυβερνητικός αξιωματούχος. «Δεν θέλουμε οι άνθρωποι να ανησυχούν επειδή το Βέλγιο βρίσκεται ξαφνικά στην κορυφή της κατάταξης των κατά κεφαλήν θανάτων. Καταβάλλουμε προσπάθειες να είμαστε διαφανείς και να το εξηγήσουμε αυτό στους πολίτες μας».

«Είναι αλήθεια ότι υπήρξε κάποια πίεση σχετικά με την βελτίωση του τρόπου αναφοράς μας» δήλωσε ο Βαν Γκούχτ, που κοινοποιεί τους αριθμούς σε καθημερινή συνέντευξη Τύπου. Αλλά υπερασπίστηκε την βελγική μέθοδο μέτρησης, υποστηρίζοντας ότι διασφαλίζει πως τίποτα δεν παραμένει κρυφό.

«Είναι σημαντικό οι άνθρωποι να γνωρίζουν τους θανάτους έξω από τα νοσοκομεία» δήλωσε ο Βαν Γκουχτ. «Ένας ευρύτερος τρόπος μέτρησης μας επιτρέπει να παρακολουθούμε και να παρεμβαίνουμε γρήγορα όπου χρειάζεται. Οι αριθμοί είναι πολύ σημαντικοί για να δημιουργήσουμε μια αίσθηση επείγοντος – για παράδειγμα για τα γηροκομεία. Το Βέλγιο δεν πρέπει να ντρέπεται γι’ αυτό».

Ροή Ειδήσεων

26/09/2021 | 00:00

Ελπιδοφόρος: Η κρίση ξεπεράστηκε – Δεν είχα πρόθεση να αναγνωρίσω το τουρκοκυπριακό κράτος

25/09/2021 | 23:49

J2US: Ο γιος του Ανδρέα Μπάρκουλη εντυπωσίασε τους κριτές – Τι είπε ο ίδιος για τον πατέρα του! (vid)

25/09/2021 | 23:38

Επεισόδια στο Thessaloniki Pride! Άγνωστοι πέταξαν πέτρες στους συμμετέχοντες – Προσαγωγές από την ΕΛ.ΑΣ. (vids)

25/09/2021 | 23:27

Κατερίνα Λιόλιου – Αλεξάνδρα Παναγιώταρου: Δίδυμο-«φωτιά» στο J2US! (ΒΙΝΤΕΟ)

25/09/2021 | 23:13

Βασίλης Λεβέντης: Ραγδαία η επιδείνωση της υγείας του – Δεν είχε εμβολιαστεί κατά του κορονοϊού

25/09/2021 | 22:50

J2US – Ιωάννα Τούνη: Φαίνονταν τα… πάντα μέσα από το see through φόρεμά της – Τα “έπαιξαν” οι κριτές με την ερμηνεία της (vid)

25/09/2021 | 22:37

Δημοσκόπηση Marc: Πρώτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ στους ανεμβολίαστους – Δεύτερη η Ελληνική Λύση και τρίτο κόμμα η ΝΔ

25/09/2021 | 22:17

James Καφετζής: «Έσπασε» το συμβόλαιο και πήγε στο J2US – Τραγούδησαν… Τριαντάφυλλο με την Ειρήνη Παπαδοπούλου (vid)

25/09/2021 | 22:05

Δημοσκόπηση Marc: 11,4 μονάδες μπροστά η ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ – Στο 6% το ΚΙΝΑΛ

25/09/2021 | 21:46

Ο Κώστας Σλούκας έγινε πατέρας – Η σύζυγός του γέννησε κοριτσάκι!

25/09/2021 | 21:36

H Κατερίνα Στικούδη με φουσκωμένη κοιλίτσα στο J2US: «Αν σπάσουν τα νερά, θα με τρέχεις Νίκο!» (vid)

25/09/2021 | 21:27

J2US – Κοκλώνης σε Βανδή: «Το καλοκαίρι χωρίσαμε και οι δυο αλλά είμαστε μια χαρά»-Η αμήχανη αντίδραση της Βανδή! (vid)

25/09/2021 | 21:14

Λευτέρης Πετρούνιας – Βασιλική Μιλλούση: Παντρεύτηκαν και με θρησκευτικό γάμο μετά τη βάφτιση των παιδιών τους (vid)

25/09/2021 | 20:49

Σε κρίσιμη κατάσταση ο Βασίλης Λεβέντης – Νοσηλεύεται διασωληνωμένος με κορονοϊό

25/09/2021 | 20:46

Στρατηγική συνεργασία Ομίλων ΤΙΤΑΝ – ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ για επενδύσεις στη διαχείριση απορριμμάτων
Απίστευτο: Τραυματιοφορέας μπήκε με το φορείο για να πάρει τραυματία παίκτη και τραυματίστηκε
Γερμανία – εκλογές: Η μεγαλύτερη οικονομία της ΕΕ αλλάζει χέρια – Αντίστροφη μέτρηση για τις κάλπες
Γερμανία-εκλογές: Σίγουρος για τη νίκη του SPD δηλώνει ο Όλαφ Σολτς
Τίλοι τέλους στο γάμο του δισεκατομμυριούχου Έλον Μάσκ με την Καναδή τραγουδίστρια Grimes
Συγκλονίζει το Λονδίνο η άγρια δολοφονία 28χρονης δασκάλας – Διαμάχη για την ασφάλεια των γυναικών
Σοκάρουν οι υποθέσεις γυναικοκτονιών σε Ελλάδα και εξωτερικό (BINTEO)