Αθήνα

18 oC

ελαφρές νεφώσεις

(ΒΙΝΤΕΟ) Ο Ομπάμα απένειμε την ύψιστη τιμή του έθνους στον Μπάιντεν και εκείνος έβαλε τα κλάματα

(ΒΙΝΤΕΟ) Ο Ομπάμα απένειμε την ύψιστη τιμή του έθνους στον Μπάιντεν και εκείνος έβαλε τα κλάματα

Τις τελευταίες μέρες του στον Λευκό Οίκο περνάει ο Μπάρακ Ομπάμα, που σε μια ειδική εκδήλωση και από τις τελευταίες ομιλίες του έκανε την ύψιστη τιμή του έθνους στον αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

«Για τελευταία φορά ως πρόεδρος θα απονείμω σε κάποιον την ύψιστη τιμή του έθνους», λέει και στρέφεται προς τον Μπάιντεν.

Άναυδος ο Μπάιντεν, γυρίζει την πλάτη στις κάμερες και ανοίγει ένα χαρτομάντηλο. Την ίδια στιγμή ένας αξιωματικός έρχεται δίπλα στο βήμα, κρατώντας στο χέρι το μετάλλιο της Ελευθερίας. Ο 74χρονος Μπάιντεν στρέφεται ξανά προς το κοινό εμφανώς συγκινημένος, με δάκρυα στα μάτια, που μάταια προσπαθεί να τα σκουπίσει παίρνοντας βαθιές ανάσες.

Ο Ομπάμα είπε ότι απονέμει το μετάλλιο στον Μπάιντεν για την πίστη του στους συμπατριώτες του, την αγάπη του για την πατρίδα και τις υπηρεσίες μιας ολόκληρης ζωής προς τη χώρα και μάλιστα «με τιμητική διάκριση», κάτι που έγινε μόνον σε άλλες τρεις περιπτώσεις τα τελευταία 24 χρόνια: Στον Πάπα Ιωάννη Παύλο Β΄, τον πρόεδρο Ρόναλντ Ρέηγκαν και τον πρώην στρατηγό Κόλιν Πάουελ.

«Δεν είχα ιδέα», είπε ο Μπάιντεν μετά την απονομή του μεταλλίου. «Σκέφτηκα ότι θα λέγαμε τι αξέχαστη ήταν η εποχή αυτή». Πρόσθεσε δε ότι αν και γνωρίζει πως δεν αξίζει κατά τη γνώμη του το μετάλλιο, ξέρει ότι ο πρόεδρος του το απένειμε με την καρδιά του.

Τους δύο Δημοκρατικούς πολιτικούς συνδέουν προφανώς περισσότερα από μια καθαρά επαγγελματική σχέση. Στα οκτώ χρόνια της θητείας τους στο Λευκό Οίκο έγιναν φίλοι. Η βράβευση του Μπάιντεν έδωσε σε διάφορους στο Διαδίκτυο μια τελευταία αφορμή να σπάσουν πλάκα για το “bromance” όπως βάφτισαν τη ζεστή σχέση Ομπάμα-Μπάιντεν.

Send this to a friend