Αθήνα

 

24 oC

ελαφρές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε... fast-forward!

Χρόνης Εξαρχάκος: Ο αξέχαστος κωμικός που έφυγε νωρίς

ΔΙΕΘΝΗ

Βλάντιμιρ Πούτιν: Το διάγγελμα και η αναγνώριση Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ – Πως αντέδρασε η Δύση

Οκτώ χρόνια μετά την προσάρτηση της Κριμαίας ξεκινά μία νέα κρίση στην γειτονιά της Ουκρανίας. Ο Βλάντιμιρ Πούτιν με διάγγελμα του ανακοίνωσε την αναγνώριση του Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ. Αμέσως μετά υπέγραψε και το σχετικό διάταγμα.

Δείτε επίσης

Ουκρανικό: Πανηγύριζαν στο Ντονέτσκ μετά την αναγνώριση της ανεξαρτησίας
Διάγγελμα Πούτιν: Αναγνώρισε τη ανεξαρτησία του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ

Το ιστορικό διάγγελμα του Πούτιν έληξε με την αναγνώριση της ανεξαρτησίας των δύο περιοχών του Ντονμπάς, του Ντονέτσκ ακι του Λουγκάνσκ: «Έπρεπε να λάβω μία άμεση απόφαση. Υπογράφω διάταγμα για την αναγνώριση των λαϊκών δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ. Θα έπρεπε να το είχα κάνει από καιρό».

Οι πανηγυρισμοί στο Ντονέτσκ

Οι κάτοικοι ξεχύθηκαν στους δρόμους, πανηγυρίζοντας με σημαίες και καπνογόνα. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε την αναγνώριση της ανεξαρτησίας των «λαϊκών δημοκρατιών» του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, εκ μέρους της Ρωσικής Ομοσπονδίας, σε μία κίνηση που κινδυνεύει να οδηγήσει σε γενικευμένη σύρραξη στην πρώην σοβιετική δημοκρατία.

Τελετή υπογραφής

Αμέσως μετά, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Tass ο ρώσος πρόεδρος -σε τελετή στο Κρεμλίνο- υπέγραψε τα σχετικά διατάγματα. Επίσης, συνήψε με τους ηγέτες των δύο Λαϊκών Δημοκρατιών συμφωνίες φιλίας, συνεργασίας και αμοιβαίας βοήθειας. «Συγχαρητήρια» ήταν το μήνυμα που απηύθυνε ο Πούτιν.

Η τελετή πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα Αικατερίνης του Κρεμλίνου, όπου είχε προηγουμένως πραγματοποιηθεί συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας σε αυτή τη συνεδρίαση τάχθηκαν υπέρ της αναγνώρισης της ανεξαρτησίας των δύο Δημοκρατιών.

Τι σημαίνει η κίνηση αυτή

Για πρώτη φορά η Ρωσία δηλώνει ότι δεν θεωρεί το Ντονμπάς τμήμα της Ουκρανίας. Ως εκ τούτου ανοίγει για την Μόσχα ο δρόμος να στείλει στρατιωτικές δυνάμεις στις αποσχισθείσες περιοχές, επικαλούμενη το επιχείρημα ότι παρεμβαίνει ως σύμμαχος για να τις προστατεύσει απέναντι στην Ουκρανία.

Ο ρώσος βουλευτής Αλεξάντερ Μποροντάι είχε δηλώσει τον περασμένο μήνα στο πρακτορείο Reuters ότι οι αυτονομιστές θα μπορούσαν στη συνέχεια να στραφούν στη Ρωσία για να τους βοηθήσει να πάρουν τον έλεγχο περιοχών του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ που εξακολουθούν να βρίσκονται υπό τον έλεγχο των ουκρανικών δυνάμεων. Κάτι τέτοιο, φυσικά, θα οδηγούσε σε ανοικτή στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας.

Ποια είναι τα υπέρ και τα κατά για τη Μόσχα;

Στην περίπτωση της Γεωργίας, η Ρωσία εκμεταλλεύτηκε την αναγνώριση της ανεξαρτησίας της Αμπχαζίας και της Νότιας Οσσετίας για να δικαιολογήσει μία απεριόριστη στρατιωτική παρουσία στη γειτονική πρώην σοβιετική δημοκρατία, σε μια προσπάθεια να ματαιώσει τις φιλοδοξίες της Γεωργίαςγια ένταξη στο ΝΑΤΟ αμφισβητώντας τον πλήρη έλεγχο των εδαφών της. Κάτι ανάλογο φιλοδοξεί να κάνει και στην περίπτωση της Ουκρανίας.

Στον αντίποδα, η Μόσχα βρίσκεται αντιμέτωπη με κυρώσεις και τη διεθνή καταδίκη για την εγκατάλειψη της διαδικασίας του Μινσκ αφότου επί μεγάλο χρονικό διάστημα διακήρυσσε ότι ήταν δεσμευμένη σε αυτήν. Παράλληλα η Ρωσία θα φέρεται υπεύθυνη για δύο περιοχές που έχουν καταστραφεί από έναν οκταετή πόλεμο και χρειάζονται τεράστια οικονομική βοήθεια.

Η αντίδραση της Δύσης

Η πρώτη αντίδραση ήρθε από την πρόεδρο της Κομισιόν, Φον ντερ Λάιεν. Σε ανάρτησή της στο Twitter κάνει λόγο για κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου τονίζοντας ότι η Ευρώπη εκφράζει την αλληλεγγύη της στην Ουκρανία.

«Η αναγνώριση των δύο αυτονομιστικών εδαφών στην Ουκρανία αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου, της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας και των συμφωνιών του Μινσκ. Η ΕΕ και οι εταίροι της θα αντιδράσουν με ενότητα, σταθερότητα και αποφασιστικότητα σε αλληλεγγύη με την Ουκρανία», αναφέρει η φον ντερ Λάιεν.

Η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου

Σε ανακοίνωσή του, ο Λευκός Οίκος υποστηρίζει πως ανέμενε αυτή την κίνηση από την Ρωσία, δηλώνοντας πως είναι έτοιμος για άμεση απάντηση.

«Ο πρόεδρος Μπάιντεν σύντομα υπογράφει Εκτελεστικό Διάταγμα που θα απαγορεύει νέες επενδύσεις, εμπόριο και χρηματοδότηση από τις ΗΠΑ προς, από ή στις λεγόμενες περιοχές των Δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ. Αυτό το Εκτελεστικό Διάταγμα θα παρέχει επίσης την εξουσία για την επιβολή κυρώσεων σε οποιοδήποτε άτομο αποφασιστεί να δραστηριοποιηθεί σε αυτές τις περιοχές της Ουκρανίας. Τα Υπουργεία Εξωτερικών και Οικονομικών θα έχουν πρόσθετες λεπτομέρειες σύντομα» αναφέρεται.

Επίσης, οι ΗΠΑ θα ανακοινώσουν σύντομα πρόσθετα μέτρα που σχετίζονται με τη σημερινή «κατάφωρη παραβίαση των διεθνών δεσμεύσεων της Ρωσίας».

Όπως τονίζεται, αυτά τα μέτρα είναι ξεχωριστά και θα ήταν επιπρόσθετα των γρήγορων και αυστηρών οικονομικών μέτρων που προετοίμασαν σε συντονισμό με τους συμμάχους και τους εταίρους σε περίπτωση που η Ρωσία εισβάλει περαιτέρω στην Ουκρανία.

«Συνεχίζουμε τις στενές διαβουλεύσεις με τους συμμάχους και τους εταίρους, συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας, για τα επόμενα βήματα και για τη συνεχιζόμενη κλιμάκωση της Ρωσίας κατά μήκος των συνόρων με την Ουκρανία» καταλήγει η ανακοίνωση.

Ροή Ειδήσεων

3961670 224616

27/09/2023 | 00:54

Ροντινέι: «Ο καλύτερος Έλληνας ποδοσφαιριστής ο Φορτούνης, θα μπορούσε να είναι Βραζιλιάνος»

27/09/2023 | 00:46

Ναγκόρνο-Καραμπάχ: Η Ουάσινγκτον καλεί να συνεχιστεί η πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας

27/09/2023 | 00:41

Η Citroen γιορτάζει τα 75α γενέθλια του 2 CV
kakokairia paros

27/09/2023 | 00:28

Κακοκαιρία Elias: Επικαιροπoιήθηκε το έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων

27/09/2023 | 00:21

O καιρός της Τετάρτης 27 Σεπτεμβρίου

27/09/2023 | 00:18

Tα ζώδια της Τετάρτης 27 Σεπτεμβρίου

27/09/2023 | 00:15

Εορτολόγιο: Ποια ονόματα γιορτάζουν σήμερα, Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου

27/09/2023 | 00:08

27 Σεπτεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού

27/09/2023 | 00:04

Χρόνης Εξαρχάκος: Ο αξέχαστος κωμικός που έφυγε νωρίς
paralia ert

26/09/2023 | 23:52

Η Παραλία: Η επίσκεψη που θα αλλάξει τα πάντα στα Μάταλα!

26/09/2023 | 23:43

Metron Analysis: Την κλιματική αλλαγή θεωρούν οι Έλληνες ως το σημαντικότερο πρόβλημα του πλανήτη

26/09/2023 | 23:28

Νεκρός στη Σαντορίνη υπάλληλος ξενοδοχείου – Για ασήμαντη αφορμή ο μοιραίος καυγάς

26/09/2023 | 23:10

Υπουργείο Ανάπτυξης: Αυτά είναι τα τρία μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας στην αγορά

26/09/2023 | 22:53

Τραγωδία στην Αλόννησο: Δύτρια έχασε τη ζωή της

26/09/2023 | 22:39

Θλίψη: Πέθανε ο ραδιοφωνικός παραγωγός Δημήτρης Μαχαίρας
27 Σεπτεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού
26 Σεπτεμβρίου: Διεθνής Ημέρα για την Ολική Κατάργηση των Πυρηνικών Όπλων
erdogan 2
Ερντογάν: «Ναι» στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, αν η Ουάσινγκτον ανοίξει τον δρόμο για πώληση F-16
Αντισταθείτε στη ρωσική παραπληροφόρηση, λέει η Ευρωπαϊκή Ένωση στις μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας ενόψει εκλογών
Ρωσία: Ο Αλεξέι Ναβάλνι έχασε την έφεση που είχε υποβάλει για την νέα του καταδίκη σε 19 χρόνια φυλάκισης
Ο Τζο Μπάιντεν σε διαδήλωση απεργών αυτοκινητοβιομηχανίας στο Μίσιγκαν με ντουντούκα στο χέρι