Αθήνα

19 oC

ελαφρές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Άφωνος ο Γιώργος Λιάγκας: Τους αποκάλυψε στο Πρωινό ότι περιμένει παιδί (vid)

ΔΙΕΘΝΗ

Βρετανία: Θετικοί οι πολίτες σε «διαβατήρια εμβολιασμού» δείχνει έρευνα

Την ιδέα των λεγόμενων διαβατηρίων εμβολιασμού φαίνεται να στηρίζουν οι περισσότεροι Βρετανοί, τα οποία θα επιτρέψουν στους πολίτες, που έχουν λάβει και τις δύο δόσεις ενός εμβολίου κατά της COVID-19, να έχουν πρόσβαση σε συγκεκριμένες περιοχές ή δραστηριότητες. Αυτό καταδεικνύει έρευνα της Ipsos MORI.

Όπως έγινε γνωστό, τα διαβατήρια εμβολιασμού είναι υπό εξέτασιν από την κυβέρνηση, με την ενημέρωση για το θέμα αυτό να αναμένεται στις 5 Απριλίου, αλλά η ιδέα έχει αποδειχθεί αμφιλεγόμενη, με τους επικριτές της να την απορρίπτουν ως επίθεση στις πολιτικές ελευθερίες και πιθανή αιτία διακρίσεων.

Η έρευνα σε αντιπροσωπευτικό δείγμα άνω των 8.300 ανθρώπων ηλικίας 16 ετών και άνω στο Ηνωμένο Βασίλειο έδειξε ότι το 78% των ερωτηθέντων είναι υπέρ των διαβατηρίων εμβολιασμού προκειμένου να ταξιδέψουν στο εξωτερικό ή να επισκεφθούν έναν συγγενή που φιλοξενείται σε οίκο ευγηρίας.

Πάντως. υψηλό είναι επίσης το ποσοστό αυτών που τάσσονται υπέρ της χρήσης των διαβατηρίων εμβολιασμού προκειμένου να επισκεφθούν ένα συγγενικό πρόσωπο σε νοσοκομείο ή να πάνε στο θέατρο ή σε κάποια συναυλία σε κλειστό χώρο.

Σε ό,τι αφορά το να πηγαίνει κανείς σε παμπ και εστιατόρια, ένα από τα σενάρια για το οποίο έχει υπάρξει η πιο έντονη συζήτηση, το 62% των ερωτηθέντων είναι υπέρ της χρήσης των διαβατηρίων εμβολιασμού.

Καταγράφονται επίσης υψηλά ποσοστά σε αυτούς που θεωρούν ότι τα διαβατήρια εμβολιασμού θα πρέπει να αποτελέσουν προαπαιτούμενο για ορισμένες θέσεις εργασίας, όπως για τους υγειονομικούς της πρώτης γραμμής ή για αυτούς που φροντίζουν ηλικιωμένους και ανθρώπους με αναπηρίες.

Ωστόσο, σε ό,τι αφορά την αξιολόγηση των πιθανών οφελών στην οικονομία από τα διαβατήρια εμβολιασμού έναντι εθνικών ή νομικών ανησυχιών, η εικόνα αλλάζει ανάλογα με την ηλικία και την εθνικότητα.

Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία άνθρωποι και οι λευκοί τείνουν να θεωρούν ότι τα οφέλη υπερτερούν των ανησυχιών, ενώ οι νεότεροι σε ηλικία και οι άνθρωποι από εθνικές μειονότητες τείνουν να πιστεύουν το αντίθετο.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Βασίλισσα Ελισάβετ: Πως θα διαχειρίζεται στο εξής τις δημόσιες εμφανίσεις της ως χήρα
Ο πρίγκιπας Φίλιππος και η βασίλισσα Ελισάβετ με τα επτά δισέγγονά τους – Η συγκινητική φωτογραφία που τράβηξε η Κέιτ Μίντλετον
Κορονοϊός: Σταματά οριστικά η χρήση του εμβολίου της AstraZeneca στη Δανία
Αποκάλυψη Σταλόνε για την «Απόδραση των 11»: Ο Πελέ μου έσπασε το δάχτυλο σε πέναλτι (ΒΙΝΤΕΟ)
Πρόκληση Ερντογάν: «Αν χρειαστεί να επέμβουμε στην Κύπρο τα πλοία μας είναι έτοιμα»
Μπέρνι Μάντοφ: Πέθανε στη φυλακή ο «εγκέφαλος» της μεγαλύτερης «πυραμίδας» στις ΗΠΑ