Αθήνα

29 oC

σποραδικές νεφώσεις

«Ξαναχτύπησε» ο Tommasso Debenedetti: Μετά τον Κώστα Γαβρά «πέθανε» και τον Ζαν-Λυκ Γκοντάρ!

Ο Ιταλός Φαρσέρ «ξαναχτύπησε» και»πέθανε» ξανά διάσημο σκηνοθέτη με τη μέθοδο που χρησιμοποίησε και στην περίπτωση του Κώστα Γαβρά.

Ο Ιταλός Φαρσέρ «ξαναχτύπησε» και»πέθανε» ξανά διάσημο σκηνοθέτη με τη μέθοδο που χρησιμοποίησε και στην περίπτωση του Κώστα Γαβρά.

Αυτή τη φορά, "θύμα" του ήταν ο Γάλλος σκηνοθέτης Ζαν- Λυκ Γκοντάρ. Ο Debenedetti χρησιμοποίησε έναν «hoax» λογαριασμό της Γαλλίδας υπουργού Πολιτισμού και με ανάρτηση μετέδωσε την είδηση του θανάτου του, η οποία σε ελάχιστο χρόνο έκανε τον γύρο του διαδικτύου.

Λίγο αργότερα, ο εκπρόσωπος τύπου του σκηνοθέτη διέψευσε την είδηση:

«Είναι και αυτός ένας από τους διάσημους που έπεσαν θύματα των hoax. Είναι ζωντανός, είναι καλά, μην πιστεύετε ότι βλέπετε στο Διαδίκτυο», ανέφερε.

Ο δημοσιογράφος έκανε νέες αναρτήσεις στις οποίες παραδεχόταν ότι επρόκειτο για fake news του ίδιου.

Ποιος είναι ο Tommasso Debenedetti

O Ιταλός δημοσιογράφος Tommaso Debenedetti  είναι ο υπαίτιος της παραπληροφόρησης πολλών ακόμη γνωστών προσωπικοτήτων.  Όλα ξεκίνησαν το 2010, όταν αποκαλύφθηκε ότι οι υποτιθέμενες συνεντεύξεις του Debenedetti με ανθρώπους του πνεύματος ήταν ψεύτικες και αποκυήματα της φαντασίας του. Τότε, ο Ιταλός δημοσιογράφος απολύθηκε από την εφημερίδα στην οποία εργαζόταν και ξεκίνησε μια νέα "δουλειά". Έβγαζε ψεύτικες ειδήσεις με σκοπό να διασύρει και να εκθέσει τα ΜΜΕ. Μεταξύ άλλων έχει πεθάνει τον Φιντέλ Κάστρο, τον Πέδρο Αλμοδοβάρ και τον Πάπα Βενέδικτο. Όπως γράφει η Wikipedia: «Ο Tommaso De Benedetti (γεννημένος το 1969) είναι ένας Ιταλός δημοσιογράφος, γνωστός επειδή γράφει fake news, ενώ εργάζεται ως δάσκαλος στην Ρώμη. Είναι πατέρας δύο παιδιών».

Η μεθοδολογία που ακολουθεί είναι η εξής:  Ανοίγει έναν ψεύτικο λογαριασμό και στο πρώτο του tweet γράφει: «Το πρώτο μου tweet». Στη συνέχεια ανακοινώνει τον θάνατο κάποιου διάσημου προσώπου και όταν αρχίζει να αποκαλύπτεται πως η είδηση δεν ισχύει, κάνει νέο tweet αποκαλύπτοντας ότι η είδηση είναι fake news και πως ο λογαριασμός έχει δημιουργηθεί από τον ίδιο.

 

Send this to a friend