• Παρασκευή, 6 Δεκεμβρίου
  • 14:45

Αθήνα

14 oC

αραιές νεφώσεις

ΥΠΕΞ της Ρωσίας για τη συμφωνία Λιβύης- Τουρκίας: «Ελπίζουμε να επιδείξουν πολιτική συνείδηση»

Με ανακοίνωσή του και το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σχολιάζει την υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας για τα μνημόνια σχετικά με την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών και τη συνεργασία στον τομέα ασφάλεια.

Με ανακοίνωσή του και το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σχολιάζει την υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας για τα μνημόνια σχετικά με την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών και τη συνεργασία στον τομέα ασφάλεια.

«Ελπίζουμε ότι οι δύο πλευρές στα προαναφερθέντα μνημόνια θα επιδείξουν πολιτική συνείδηση», αναφέρει η Ρωσία, τονίζοντας παράλληλα ότι «ελπίζουμε ότι θα απέχουν από ενέργειες που θα μπορούσαν να επιδεινώσουν ακόμη περισσότερο την ήδη δύσκολη κατάσταση στη Λιβύη και στη Μεσόγειο ως σύνολο».

Η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ της Ρωσίας:

«Μια νομική αξιολόγηση αυτών των εγγράφων μπορεί να δοθεί μόνο αφού εξεταστεί το περιεχόμενό τους, το οποίο δεν έχει ακόμη αποκαλυφθεί. Ωστόσο, παρατηρήσαμε μια μάλλον οδυνηρή αντίδραση στην υπογραφή τους από πολλά μεσογειακά κράτη, κυρίως από την Ελλάδα, την Κύπρο και την Αίγυπτο. Παρά την επίσημη δήλωση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών ότι το Τουρκικο-Λιβυκό Μνημόνιο οριοθέτησης των ζωνών δεν θα έρχεται σε αντίθεση με τα διεθνή πρότυπα, η Αθήνα και η Λευκωσία κατηγόρησαν τα δύο κράτη ότι παραβιάζουν την UNCLOS (Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας) και τα συμφέροντά τους.

Όσον αφορά το μνημόνιο για την ασφάλεια, η εμφάνισή του έδωσε τη βάση για ισχυρισμούς για την προσπάθεια της Τουρκίας να νομιμοποιήσει τη στρατιωτική στήριξή της στην κυβέρνηση της Τρίπολης στην αντιπαράθεση της με τον Εθνικό Στρατό της Χαφτάρ της Λιβύης, μεταξύ άλλων μέσω μιας ανοιχτής παραβίασης του εμπάργκο όπλων. Ο Ειδικός Εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για τη Λιβύη πρότεινε ότι το έγγραφο μπορεί να εμποδίσει τη διεθνή συνάντηση για το συμβιβασμό της Λιβύης στο Βερολίνο που έχει προγραμματιστεί στα τέλη του τρέχοντος έτους. Ταυτόχρονα, υπάρχουν πολλές ερωτήσεις απευθείας στο Saraj.

Ελπίζουμε ότι οι δύο πλευρές στα προαναφερθέντα μνημόνια θα επιδείξουν πολιτική συνείδηση ​​και θα απέχουν από ενέργειες που θα μπορούσαν να επιδεινώσουν ακόμη περισσότερο την ήδη δύσκολη κατάσταση στη Λιβύη και στη Μεσόγειο ως σύνολο».

Send this to a friend