• Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου
  • 07:09

Αθήνα

20 oC

αίθριος καιρός

Ζαΐχ Μπολσονάρου: Ελπίζω οι εγκληματίες να «πεθαίνουν στον δρόμο σαν κατσαρίδες»

Ο Ζαΐχ Μπολσονάρου προωθεί αλλαγές στη νομοθεσία που θα παρέχουν νομική κάλυψη σε αστυνομικούς που χρησιμοποιούν φονική βία, και πολίτες που παίρνουν τον νόμο στα χέρια τους.

Ο Ζαΐχ Μπολσονάρου προωθεί αλλαγές στη νομοθεσία που θα παρέχουν νομική κάλυψη σε αστυνομικούς που χρησιμοποιούν φονική βία, και πολίτες που παίρνουν τον νόμο στα χέρια τους.

Ο Ζαΐχ Μπολσονάρου εξέφρασε την ευχή οι εγκληματίες της χώρας του να «πεθαίνουν στο δρόμο σαν κατσαρίδες» με τη νέα νομοθεσία που προωθεί ο ίδιος, η οποία θα προστατεύει τις δυνάμεις ασφαλείας που χρησιμοποιούν θανάσιμη βία και τους πολίτες που παίρνουν τον νόμο στα χέρια τους από ενδεχόμενες διώξεις.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Guardian, o ακροδεξιός πρόεδρος της Βραζιλίας έκανε την παραπάνω προκλητική δήλωση σε συνέντευξη που παραχώρησε τη Δευτέρα, κατά την οποία μίλησε εκτενώς για τα αμφιλεγόμενα σχέδιά του να επεκτείνει το λεγόμενο «excludente de ilicitude», ένα άρθρο του βραζιλιάνικου ποινικού κώδικα που καθιστά επιτρεπόμενες ορισμένες - συνήθως παράνομες - πράξεις.

Όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, ακτιβιστές στη Βραζιλία φοβούνται ότι η επέκταση αυτού του άρθρου, μπορεί να προκαλέσει αιματοκύλισμα στους δρόμους. Για τον ίδιο τον Βραζιλιάνο πρόεδρο, ωστόσο, η νέα νομοθεσία θα παρέχει την απαραίτητη νομική κάλυψη στους αστυνομικούς να χρησιμοποιούν τα όπλα τους στη γραμμή του καθήκοντος, κάτι που θα προκαλέσει «θεαματική μείωση της βίας».

«Αυτοί οι τύποι [οι εγκληματίες] θα πεθαίνουν στους δρόμους σαν κατσαρίδες [εάν εγκριθεί η νομοθεσία] και έτσι πρέπει να είναι τα πράγματα», είπε χαρακτηριστικά ο Μπολσονάρου.

Σύμφωνα με τον Μπολσονάρου, η μάχη που δίνουν οι αστυνομικοί με το έγκλημα είναι άνιση, και πρέπει να επιβραβεύονται με παράσημα όταν χρησιμοποιούν τα όπλα τους, όχι να οδηγούνται στα δικαστήρια.

Ο ίδιος επισημαίνει επίσης ότι οι «ευυπόληπτοι πολίτες» πρέπει να προστατεύονται όταν αναγκάζονται να καταφύγουν σε θανάσιμη βία, για να προστατέψουν τη ζωή και την περιουσία τους.

Τα σχόλια του Μπολσονάρου, έγιναν δεκτά με ενθουσιασμό από τους υποστηρικτές του, αλλά προκάλεσαν θύελλα αντιδράσεων από ακτιβιστές και μέλη της αντιπολίτευσης.

«Πρόκειται για άθλιες δηλώσεις», τονίζει ο Άριελ ντε Κάστρο Άλβες, ένας βετεράνος ακτιβιστής ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δικηγόρος στο Σάο Πάολο. Όπως εξηγεί, η ρητορική μίσους του Μπολσονάρου έχει ήδη οδηγήσει σε αύξηση της αστυνομικής βίας, με θύματα κυρίως  φτωχούς και μαύρους νεαρούς.

Η νέα νομοθεσία, σύμφωνα με τον ίδιο, μπορεί μόνο να επιδεινώσει την κατάσταση.

Send this to a friend