Αθήνα

 

24 oC

αίθριος καιρός

Hottest

Ενημέρωση σε... fast-forward!

arkas 150424
Αρκάς: Συγκλονίζει το σκίτσο του για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή

ΕΛΛΑΔΑ

Προκαλεί ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών: Σας βοηθήσαμε, να πάρετε πρόσφυγες πίσω στην Ελλάδα

«Κάναμε πολλά στην Ευρώπη για να βελτιώσουμε την κατάσταση στην Ελλάδα. Αυτό πρέπει να έχει συνέπειες και να οδηγήσει στο να μπορούν να σταλούν πίσω στην Ελλάδα πρόσφυγες σύμφωνα με τη συνθήκη του Δουβλίνου», είπε ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών,Τόμας Ντε Μεζιέρ, σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη Welt.

Προκαλεί ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών. 

Πρόσθεσε όμως ότι πρέπει να επιτευχθεί τώρα μια κοινή ευρωπαϊκή στάση. «Εάν επιταχύνουμε μόνοι μας υπάρχει ο κίνδυνος τα (γερμανικά) διοικητικά δικαστήρια να απαγορεύσουν εντός ολίγου χρόνου την επαναπροώθηση».

Ο Ντε Μεζιέρ κατηγόρησε επίσης την Ελλάδα για τον μεγάλο αριθμό προσφύγων τα περασμένα χρόνια: «Εκεί, στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης έπρεπε να γίνεται η καταγραφή και να τελειώνει το (προσφυγικό) κύμα. Τότε η Ουγγαρία δεν θα είχε υψώσει φράχτη», όπως είπε στη γερμανική εφημερίδα.

«Βουλιάζει» η Ελλάδα

Χαρακτηριστικό είναι, πως στα νησιά του Βόρειου Αιγαίου ο αριθμός των μεταναστών και προσφύγων έχει ξεπεράσει τις 12.000. Δήμοι και τοπικοί φορείς οι οποίοι στο παρελθόν αποτέλεσαν τους ισχυρότερους συμμάχους της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού όπως η δημοτική αρχή Χίου, μετά από πολύμηνες ολιγωρίες και έλλειψη προγραμματισμού από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής,ασκούν έντονη κριτική στην κυβέρνηση και ζητούν την παρέμβαση του Πρωθυπουργού. Την ίδια στιγμή ο αρμόδιος υπουργός Γ. Μουζάλας διευρενά την πιθανότητα μεταφοράς μεταναστών από τα νησιά του Αιγαίου στην Κρήτη και τρώει πορτα απο τους δήμαρχους της μεγαλονήσου.

Το Εργατικό Κέντρο Χίου με επιστολή του προς τον Πρωθυπουργό ζητά άμεση εξεύρεση λύσης για τη στέγαση των προσφύγων που βρίσκονται στη Χίο. Στην επιστολή αυτή το Εργατικό Κέντρο α αφέρει στον Πρωθυπουργό: «Αναμένουμε τις ενέργειές σας προκειμένου να δοθεί άμεση και οριστική λύση στο ζήτημα αυτό και να μετεγκατασταθούν οι πρόσφυγες σε δομές κατάλληλες που θα πληρούν όλες τις απαραίτητες προδιαγραφές προκειμένου να αποφευχθούν οι περσινές δραματικές εικόνες καθώς επίσης και να επιταχυνθούν οι διαδικασίες έκδοσης όλων των απαραίτητων εγγράφων ώστε να μπορέσουν να ταξιδέψουν στις χώρες που επιθυμούν ή στις χώρες που πρέπει».

Στη Λέσβο οι τοπικοί φορείς σε συνεργασία με τον Δήμαρχο του νησιού Σ. Γαληνό σε έκτακτη σύσκεψη κατέγραψαν την ανάγκη άμεσης αποσυμφόρησης της Λέσβου, με τη μεταφορά προσφύγων και μεταναστών και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας.

Ο αρμόδιος υπουργός Γ. Μουζάλας επισκέφτηκε την Κρήτη και μιλώντας με εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης ζήτησε να φιλοξενηθούν 2.000 μετανάστες στο νησί οι οποίοι θα θα μεταφερθούν από τα νησιά του Αιγαίου. Ζήτησε επίσης τις προτάσεις των δημάρχων για υποψήφιους χώρους δημιουργίας χώρων υποδοχής. Μετά απο λίγες ημέρες στα τέλη Αυγούστου σε συνεδρίαση της ΠΕΔ Κρήτης οι δήμαρχοι υπό την πίεση τουριστικών παραγόντων του νησιού αποφάσισαν να μην οριοθετούν χώρους για την κατασκευή δομών υποδοχής εάν πρωτα ο υπουργός δεν ξεκαθαρίσει τον σχεδιασμό της κυβέρνησης για το προσφυγικό.

«Διελκυστίνδα» Ευρώπης- Τουρκίας για Προσφυγικό και… βίζα!

Την ίδια στιγμή συνεχίζεται το μπρα ντε φερ ΕΕ-Τουρκίας για τη βίζα με την Αγκυρα να απειλεί ότι εάν δεν της δοθεί θα παγώσει την συμφωνία για το προσφυγικό. Οι υπουργοί Εξωτερικών των 28 συναντήθηκαν χθες στην Μπρατισλάβα στέλνοντας εκ νέου μήνυμα στην Τουρκία.

«Το βασικό μήνυμα στο οποίο συμφωνούμε είναι, κατ΄αρχάς, είναι μία ισχυρή δέσμευση για διάλογο, τουλάχιστον να μιλάμε ο ένας για τον άλλον και ακόμη περισσότερο να μιλάμε ο ένας με τον άλλο, να ακούμε ο ένας τον άλλον και να κατανοούμε την ευρωπαϊκή και την τουρκική κοινή γνώμη », δήλωσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά την άτυπη σύνοδο των 28 υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ. Στο ίδιο πνεύμα, οι δύο πλευρές συμφώνησαν ως προς το γεγονός ότι οι δεσμεύσεις οι οποίες έχουν αναληφθεί κατά το παρελθόν πρέπει να γίνουν σεβαστές, «είτε πρόκειται για τους όρους κατάργησης της βίζας, των τελωνειακών περιορισμών, τη διαχείριση της προσφυγικής ροής, αλλά και στον οικονομικό τομέα», εξήγησε η Μογκερίνι.

«Αυτό που έχουμε ανάγκη είναι λίγη κατανόηση», δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ομέρ Τσελίκ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Μπρατισλάβα. «Η ΕΕ και η Τουρκία πρέπει να συνεχίσουν την προσήλωση προς μία θετική ατζέντα και να συνεχίσουν τη συνεργασία μας με επίκεντρο τις κοινές πολιτικές μας αξίες». Ενα από τα βασικά σημεία διαφωνίας είναι η αντιτρομοκρατική νομοθεσία της Τουρκίας, την τροποποίηση της οποίας ζητεί η Ευρωπαϊκή Ενωση πριν από την κατάργηση του καθεστώτος της βίζας για τους τούρκους πολίτες. «Χωρίς φιλελευθεροποίηση του καθεστώτος της βίζας, η Τουρκία δεν θα λάβει μέρος σε νέους μηχανισμούς» για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης», απάντησε ο Ομέρ Τσελίκ. Οσο για τον αντιτρομοκρατικό νόμο, δεν θα αλλάξει όσο παραμένουν οι τρομοκρατικές απειλές, ξεκαθάρισε.

Τουσκ: «Κοντά στα όριά της η Ευρώπη για την υποδοχή προσφύγων»

Οι δυνατότητες της Ευρώπης να υποδέχεται πρόσφυγες πλησιάζουν πλέον στο όριό τους, τόνισε ο Ντόναλντ Τουσκ, ζητώντας βοήθεια από τις χώρες της G20 για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, σε συνέντευξη Τύπου στο περιθώριο της Συνόδου στην Κίνα, τόνισε ότι πρέπει οι 20 ισχυρότερες οικονομίες του πλανήτη να ενισχύσουν τη βοήθειά τους σε αυτό τον τομέα.

«Η κοινότητα της G20 πρέπει να αναλάβει μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης. Μόνο η παγκόσμια προσπάθεια θα έχει αποτέλεσμα. Για αυτό θέλουμε να τους ενθαρρύνουμε να ενισχύσουν την ανθρωπιστική βοήθεια, όπως και τις προσπάθειες μετεγκατάστασης σε χώρες εκτός Ευρώπης», τόνισε ο Τουσκ.

«Αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία από τη στιγμή που οι πρακτικές δυνατότητες της Ευρώπης, στην υποδοχή ενός νέου κύματος προσφύγων, είναι κοντά στο όριό τους, για να μην αναφέρουμε και τους οικονομικούς μετανάστες», προειδοποίησε ο Τουσκ.

Ροή Ειδήσεων

asthenoforo ekav 090323

16/04/2024 | 10:51

Ένας νεκρός από την κατάρρευση τμήματος κτηρίου στον Πειραιά

16/04/2024 | 10:47

Συναγερμός για την εξαφάνιση 15χρονης από τον Πειραιά

16/04/2024 | 10:36

Μαρία Αντωνά: Τροχαίο ατύχημα για τη ραδιοφωνική παραγωγό – «Πετάχτηκε το αμάξι μου σε βιτρίνα μαγαζιού»
taxi apergia 211123

16/04/2024 | 10:23

Απεργία: Πώς θα κινηθούν τα ταξί – Ποιες ώρες δεν θα πραγματοποιούν δρομολόγια

16/04/2024 | 10:04

Πειραιάς: Κατέρρευσε κτήριο στο Πασαλιμάνι – Τρεις ελαφρά τραυματίες, ένας εγκλωβισμένος

16/04/2024 | 09:59

Τσιμτσιλή σε Μαρτάκη: «Ο Φραγκολιάς είχε τον φόβο ότι αν ποτέ έφευγε, θα τον αντικαθιστούσαμε με σένα»
volos 160424

16/04/2024 | 09:42

Έκρηξη στον Βόλο: Πυροτεχνουργοί από τη Λάρισα στις έρευνες για την επίθεση στο κέντρο διασκέδασης

16/04/2024 | 09:25

Κίνηση στους δρόμους: Πού καταγράφονται σημαντικές καθυστερήσεις

16/04/2024 | 09:13

Ελεονώρα Μελέτη: «Η πρόταση από τον Πρωθυπουργό έγινε μετά την απόφαση του Mega για την ολοκλήρωση της εκπομπής»
pasok kinimaallagis 110723

16/04/2024 | 08:58

Ο στόχος του ΠΑΣΟΚ είναι να αυξήσει τα ποσοστά του στις ευρωεκλογές και να αναδειχθεί δεύτερο κόμμα

16/04/2024 | 08:52

ΔΥΠΑ: Στις 27 Απριλίου οι «Ημέρες Καριέρας»

16/04/2024 | 08:47

Νέα Αριστερά: 18 νέες υποψηφιότητες για τις ευρωεκλογές
eortologio poioi giortazoun simera 12 ioylioy

16/04/2024 | 08:43

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα, Τρίτη 16 Απριλίου

16/04/2024 | 08:38

Συνάντηση αντιπροσωπειών Ελλάδας – Τουρκίας στην Αθήνα στις 22 Απριλίου

16/04/2024 | 08:32

Γιάννης Φέρτης: Σήμερα η κηδεία του ηθοποιού στο A’ Κοιμητήριο Αθηνών
Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 15 Απριλίου
leoforeio 150424 (2)
Συναγερμός στο Ίλιον: Λεωφορείο του ΟΑΣΑ έπεσε σε κολώνα – Πληροφορίες για 5 τραυματίες
leoforeio liosia 150424 (2)
Λιόσια: Σμπαράλια το λεωφορείο του ΟΑΣΑ που έπεσε σε κολώνα – «Για να μην προκαλέσω ατύχημα από τα αριστερά ανέβηκα πάνω στο πεζοδρόμιο», λέει ο οδηγός
kifisos kinisi 201023
Κίνηση στους δρόμους: Πού υπάρχουν προβλήματα σήμερα
seismos
Σεισμός 4,3 Ρίχτερ αισθητός στην Κρήτη
agioi anargyroi 100424
Άγιοι Ανάργυροι: Εξιτήριο από το Τζάνειο για τον δολοφόνο της Κυριακής