Ο 22χρονος που οδήγησε την αστυνομία στην απελευθέρωση Λεμπιδάκη- Το κινητό που έσπασε και οι μεταμεσονύχτιες επισκέψεις στο κρησφύγετο - TheCaller

Αθήνα

30 oC

αίθριος καιρός

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Γυναικοκτονία στη Δάφνη: Η κοπέλα που την είχε προβλέψει έβαλε την τηλεφωνήτρια της ΕΛ.ΑΣ να ακούει τις κραυγές (vid)

ΕΛΛΑΔΑ

Ο 22χρονος που οδήγησε την αστυνομία στην απελευθέρωση Λεμπιδάκη- Το κινητό που έσπασε και οι μεταμεσονύχτιες επισκέψεις στο κρησφύγετο

H πρώτη ομάδα των απαγωγέων ξεκίνησε τη δράση της από τον Φεβρουάριο

Το πρόσωπο που βοήθησε στην εξάρθρωση της υπόθεσης της απαγωγής του Μιχάλη Λεμπιδάκη, ήταν ο 22χρονος Γ.Ε. από τη Σκαλωτή Σφακίων, ο οποίος τα μεσάνυχτα της 7ης Ιουλίου προσήχθη από αστυνομικούς την ώρα που κινούνταν στην περιοχή Λατζιμά Ρεθύμνου. 

Προηγουμένως, είχε πετάξει ένα παλιό κινητό NOKIA, στο δρόμο σπάζοντάς το σε κομμάτια για να μην υπάρξουν στοιχεία.

Ο νεαρός αρνήθηκε να απαντήσει στις ερωτήσεις των αστυνομικών, οι οποίοι μεταξύ άλλων τον ρώτησαν για το πρώτο κρησφύγετο των απαγωγέων, στο Βρασκά Χανίων, το οποίο επισκεπτόταν μαζί με άλλους τρεις τα μεσάνυχτα χωρίς φωτισμό στα οχήματα τους και μεμονωμένα ο καθένας.

Όπως προκύπτει από το διαβιβαστικό η πρώτη ομάδα των απαγωγέων ξεκίνησε τη δράση της από τον Φεβρουάριο και έκανε πολλές πρόβες για να πραγματοποιήσει την απαγωγή στις 15:24 της 30ης Μαρτίου. Όταν έκαναν  μπλόκο στο αυτοκίνητο του Λεμπιδάκη, ο επιχειρηματίας μιλούσε στο κινητό τηλέφωνο με έναν φίλο του που βρισκόταν στη Γαλλία, στον οποίο είπε “Με τράκαραν”.

Την Κυριακή 2 Απριλίου στις 18:13 έγινε η πρώτη επικοινωνία με ένα sms στο κινητό του αδερφού του στο οποίο ζητούσαν 100.000.000 για να απελευθερώσουν τον 54χρονο.

Από την ημέρα της απαγωγής μέχρι στις 2 Οκτωβρίου, ο Μιχάλης Λεμπιδάκης μεταφέρθηκε σε συνολικά πέντε χώρους – κρησφύγετα.

Το ειδικό σχέδιο “Νικίας” 

Σύμφωνα πάντα με τη δικογραφία που έχει στη διάθεση του το protothema.gr: “Το πλαίσιο διαχείρισης του περιστατικού και καθ’ολο το διάστημα που διήρκεσε η παράνομη κατάσταση, τέθηκαν σε εφαρμογή τα οριζόμενα στο ειδικό σχέδιο “Νικίας” ως προς τις διαπραγματεύσεις σε περιπτώσεις ομηρείας και απαγωγών οπότε ειδικοί διαπραγματευτές της ΕΛ.ΑΣ σε συνεργασία με ειδικό ψυχολόγο, ανέλαβαν την υποστήριξη της οικογένειας του απαχθέντος κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων μέχρι και της επιστροφής αυτού”.

Οι χαρακτήρες των κατηγορουμένων 

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στις πρώτες σελίδες του διαβιβαστικού για τους απαγωγείς “Αναφορικά με την προσωπικότητα και τη στάση των κατηγορουμένων, επισημαίνεται ότι, δεδομένου της φύσης και του τρόπου τέλεσης του αδικήματος, των προσδοκιών οικονομικού οφέλους αυτών και των μεθόδων που χρησιμοποίησαν για την επίτευξη του σκοπού τους και κυρίως την αρκετά μεγάλης διάρκειας που διήρκεσε η παράνομη κράτηση του Λεμπιδάκη και των συνθηκών κράτησης κάτω από τις οποίες αυτή τελέστηκε, είναι καταφανές ότι η ζωή του διέτρεξε μεγάλο και σοβαρό κίνδυνο.

Η δε ψυχική και σωματική υγεία αυτού επιβαρύνθηκαν σημαντικά από τις συνθήκες εγκλεισμού, υγιεινής και διατροφής καθώς και από τον διαρκή και αναμφίβολο φόβο του παθόντα για την κατάληξη του περιστατικού, εμπεριεχομένης και της πιθανότητας θανάτου του.

Επιπροσθέτως, προέκυψε ότι καθ΄’ολη τη διάρκεια της απαγωγής, οι δράστες χορηγούσαν ημερησίως ποσότητα ηρεμιστικών φαρμάκων για να μην υποστεί ο απαχθείς κρίσεις πανικού και να παραμένει ήρεμος, γεγονός που από μόνο του συνιστά σημαντική επιβάρυνση και διακινδύνευση για την υγεία και τη ζωή του απαχθέντος αντίστοιχα. Παράλληλα, ουδέποτε ήρθε σε επαφή με το φως της ημέρας κατά τη διάρκεια της απαγωγής του, ενώ διαρκώς ήταν δεμένος με αλυσίδα, είτε από το χέρι, είτε από το πόδι με περιορισμένη δυνατότητα κίνησης. Ως εκ τούτου, η στάση των απαγωγέων χαρακτηρίζεται από βαναυσότητα…”.

Η δικογραφία αποκαλύπτει δύο ομάδες που πήραν μέρος στην απαγωγή

Όπως αποκαλύπτεται, άλλοι απήγαγαν τον 54χρονο βιομήχανο, άλλοι στρατολογήθηκαν για να τον φυλάνε,  όπως αναφέρεται στο διαβιβαστικό και σε ό,τι έχει να κάνει με τις κατηγορίες του φερόμενου ως “εγκεφάλου” από την ομάδα των συλληφθέντων Σ.Ε :

“Είχες αναλάβει τουλάχιστον το ρόλο της εύρεσης και στρατολόγησης των μελών του δεύτερου επιχειρησιακού πυρήνα εντάσσοντας στην εγκληματική ομάδα τους Γ.Β και Π.Χ, στους οποίους ανέθεσες ρόλους και υπέδειξες τις διαδικασίες και τη μέθοδο που θα ακολουθούσαν.

Αποτελεί έναν εκ των συνδέσμων του δεύτερου με τον πρώτο επιχειρησιακό πυρήνα, καθ΄όσον γνώριζες τον λόγο “απενεργοποίησης” του πρώτου πυρήνα και φρόντισες για την ομαλή ενεργοποίηση του δεύτερου πυρήνα”.

Με απλά λόγια, επιβεβαιώνεται αυτό που είχε αποκαλύψει από την πρώτη μέρα το protothema.gr: ότι οι περίπου πέντε “σκληροί” ποινικοί που άρπαξαν τον Λεμπιδάκη το μεσημέρι της 30ής Μαρτίου, βγήκαν από την οργάνωση και στρατολογήθηκαν νέοι, που αποτελούν το δεύτερο κύκλο και ανέλαβαν τη σκυτάλη των διαπραγματεύσεων με την οικογένεια του θύματος.

Για παράδειγμα, ο Κ.Ε ο ιδιοκτήτης δηλαδή της μάνδρας μεταχειρισμένων αυτοκινήτων στη σοφίτα της οποίας βρέθηκε αλυσοδεμένος ο Μιχάλης Λεμπιδάκης, όπως αποκαλύπτει στην κατάθεση του “Η εμπλοκή μου στην απαγωγή Λεμπιδάκη ξεκίνησε την 10η Αυγούστου 2017. Πριν από αυτή την ημέρα δεν είχα καμία ανάμειξη ή σχέση [……]. Θέλω να σας πω ότι στην ουσία δεν συμφώνησα αλλά αναγκάστηκα να συμφωνήσω και χωρίς να μου προτείνουν κάποια χρήματα. Στις 22:30 της 10ης Αυγούστου, έφεραν το Λεμπιδάκη στην εταιρεία μου.

Τον μετέφερε ένα άσπρο μικρό αυτοκίνητο που δεν θυμάμαι να σας πω τη μάρκα. Εγώ εκείνη τη στιγμή ήμουν στη εταιρεία και τους περίμενα. Μέσα στο αυτοκίνητο ήταν τρία άτομα και ο απαχθείς. Ήταν δηλαδή ο Σ.Ε, ο Π.Σ και ένας ακόμη που μου συστήθηκε ως “Κώστας””. Ο συγκεκριμένος άνθρωπος (σ.σ ο μυστηριώδης “Κώστας”) ήταν ο φύλακας και φροντιστής του Λεμπιδάκη, άγνωστο από πότε, αλλά όπως αποκαλύπτεται τον αντικατέστησε ο Γ.Β, ο λεγόμενος “Σκοπιανός” από τις 17 Σεπτεμβρίου δηλαδή τις τελευταίες δύο εβδομάδες της κράτησης του.

Στην κατάθεση του, ο συγκεκριμένος αναφέρει μεταξύ άλλων ότι όπως του αποκάλυψε ο φερόμενος ως εγκέφαλος των συλληφθέντων δεν ήταν αρχικά στην απαγωγή αλλά την “κληρονόμησε” από κάποιον άλλο: “Στις αρχές Σεπτεμβρίου, με πήρε ο Σ.Ε τηλέφωνο και μου είπε να πάω στην Κρήτη να τον βοηθήσω και ότι θα έπαιρνα καλά λεφτά. Εγώ τον ρώτησα τι δουλειά είναι αυτή και μου εξήγησε ότι αφορούσε στην απαγωγή ενός επιχειρηματία στην οποία συμμετείχε και ο ίδιος. Μου εξήγησε ότι ο ίδιος δεν ήταν από την αρχή στην απαγωγή αλλά την είχε αναλάβει από κάποιον άλλο χωρίς να μου πει από ποιον. [….]. Η αμοιβή μου για αυτή την δουλειά θα ήταν 100.000 ευρώ και θα καθόμουν για 15- 20 ημέρες. Μάλιστα μου είπε ότι θα μπορούσα να πάρω και τη γυναίκα μου μαζί και θα ήταν σαν να κάναμε διακοπές”.

Το protothema.gr επικοινώνησε με τους δικηγόρους κάποιων εκ των συλληφθέντων προκειμένου να υπάρχει και η άποψη των εντολέων τους. Οι δικηγόροι του 44χρονου Ε.Π, κ.κ. Θωμάς Λεχωβίτης και Μιχάλης Κυραμαριός μιλώντας στο protothema.gr τονίζουν: “Ο εντολέας μας αρνείται τις κατηγορίες που του αποδίδονται. Η μόνη εμπλοκή του είναι ότι επέβαινε στο ίδιο αυτοκίνητο στις 7/7/17 με δύο συγκατηγορούμενούς του”.

Ροή Ειδήσεων

01/08/2021 | 00:00

Θάνος Μωραΐτης: «Ντροπή για την Πολιτεία όσα είπε ο Ιακωβίδης»

31/07/2021 | 23:45

Μαυρωτάς για το θέμα Ιακωβίδη: Ας δουν τα συριζοτρόλ ποιος έκανε μείωση 55% στην Άρση Βαρών

31/07/2021 | 23:33

Κορονοϊός: Το 46% των κρουσμάτων στα νησιά, προέρχεται από εστίαση, μπαρ και πάρτι σε βίλες

31/07/2021 | 23:21

Η Ζέτα Μακρυπούλια «έριξε» το instagram ποζάροντας με μπικίνι και χωρίς ίχνος μακιγιάζ (ΦΩΤΟ)

31/07/2021 | 23:07

Άγριο έγκλημα στους Αγίους Αναργύρους: Ανδρας έσφαξε τον πατέρα του

31/07/2021 | 22:39

Δάφνη: Κόβουν την ανάσα οι λεπτομέρειες της άγριας δολοφονίας της 30χρονης από τoν σύζυγό της

31/07/2021 | 22:18

Συγκλονίζει ο Ιακωβίδης: «Έχω φτύσει αίμα…»- Στο πλευρό του Αντετοκούνμπο και Πετρούνιας

31/07/2021 | 21:51

Άγριες Μέλισσες: Ένας έρωτας από το παρελθόν επανέρχεται στη ζωή της Ελένης

31/07/2021 | 21:31

5 άτομα στο νοσοκομείο από τη μεγάλη φωτιά στην Αιγιαλεία – Κάηκαν τουλάχιστον 20 σπίτια

31/07/2021 | 21:08

Δωρεάν η είσοδος σε Αστέρα Βουλιαγμένης και άλλες οργανωμένες παραλίες λόγω καύσωνα

31/07/2021 | 20:45

Μύκονος: Λουκέτο στο sushi bar της Χριστίνας Παππά

31/07/2021 | 20:18

Συγκίνηση για τον Θεόδωρο Ιακωβίδη: Καμπάνια στο Twitter για να αυξηθούν οι followers του

31/07/2021 | 20:04

Χρυσοχοΐδης για φωτιά στην Αχαΐα: Στη μάχη 8 αεροσκάφη, 7 ελικόπτερα και 290 Πυροσβέστες

31/07/2021 | 19:48

Σπύρος Καρανικόλας: To μπρατσωμένο στέλεχος του ΚΙΝΑΛ μοιράζεται φωτογραφίες από τις διακοπές του

31/07/2021 | 19:34

Φωτιά στην Αχαΐα: Κάηκαν πάνω από 20 σπίτια, λέει ο Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Αιγιαλείας
Γυναικοκτονία στη Δάφνη: Η κοπέλα που την είχε προβλέψει έβαλε την τηλεφωνήτρια της ΕΛ.ΑΣ να ακούει τις κραυγές (vid)
Έγκλημα στη Δάφνη: Το κατώφλι του εισαγγελέα πέρασε ο δολοφόνος της 31χρονης Ανίσα
Μεγάλη φωτιά στην Αχαΐα: «Εκκενώστε άμεσα προς Αίγιο» – Μήνυμα του 112 στους κατοίκους σε Ζήρεια, Λαμπίρι, Καμάρες
Έξαλλος ο Θοδωρής Κολυδάς: «Αντιεπιστημονικό να μιλάμε για κακοκαιρίες που μπορεί να συμβούν»
Γυναικοκτονία στη Δάφνη: Μαρτυρικό θάνατο από μαχαίρι 28 εκατοστών είχε η 31χρονη – Ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία από δόλο σε ήρεμη ψυχική κατάσταση
Ιωάννινα: Συνελήφθη o ανιψιός για το πτώμα γυναίκας που βρέθηκε σε στεγανοποιημένο μπαούλο στο χώρο του υπογείου