ΕΛΛΑΔΑ
Ο εορτασμός της 28ης Οκτωβρίου πλησιάζει και στο μυαλό πολλών η συγκεκριμένη ημέρα είναι συνδεδεμένη με μπακαλιάρο-σκορδαλιά.
Αν και είναι ένα φαγητό που τρώμε την 25η Μαρτίου, καθώς στη νηστεία της μεγάλης Σαρακοστής η Εκκλησία επιτρέπει δύο εξαιρέσεις όπου μπορούμε να φάμε αποκλειστικά ψάρι, έχει συνδεθεί και με την 28η Οκτωβρίου.
Όμως στην πραγματικότητα, δεν έχει καμία σχέση ο μπακαλιάρος με την συγκεκριμένη εθνική εορτή, αφού δεν σχετίζεται με καμία νηστεία.
Ωστόσο ο μπακαλιάρος κατάφερε να επικρατήσει στο τραπέζι και της 28ης Οκτωβρίου.
Πανεύκολη συνταγή του Πέτρου Συρίγου:
Υλικά
2 φιλέτα υγράλατο μπακαλιάρο
Καλαμποκέλαιο για το τηγάνισμα
Αλεύρι για το πανάρισμα
Για το κουρκούτι
250 γραμμ. αλεύρι γοχ
330 γραμμ. μπύρα παγωμένη
100 γραμμ. νερό παγωμένο
2 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ
1 κουταλάκι του γλυκού σόδα μαγειρική
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 κουταλάκι του γλυκούζάχαρη
Για τη σκορδαλιά
8 πατάτες
3 σκελίδες σκόρδο
150 ml ελαιόλαδο
3 κουταλιές της σούπας ξίδι
Αλάτι & πιπέρι
Μαϊντανό
Κρεμμύδι φρέσκο
Διαδικασία
Το πιο σημαντικό στον μπακαλιάρο είναι να τον έχουμε ξαλμυρίσει σωστά. Πως να ξαλμυρίσετε σωστά τον μπακαλιάρο; Κόβουμε τα φιλέτα που έχουμε πάρει σε μερίδες και τον βάζουμε σε ένα μπολ με κρύο νερό στο ψυγείο. Ανά 6 ώρες αλλάζουμε το νερό. Το κάνουμε 5-6 φορές σίγουρα. Το στεγνώνουμε πολύ καλά με χαρτί. Τον περνάμε από το αλεύρι και μετά βουτάμε στο κουρκούτι.
Για το κουρκούτι: Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα μπωλ, ανακατεύουμε και αφήνουμε στο ψυγείο για μισή ώρα τουλάχιστον.
Για το τηγάνισμα: Βγάζουμε το κουρκούτι από το ψυγείο, έχουμε περάσει τον μπακαλιάρο από αλεύρι και βουτάμε ένα ένα τα κομμάτια στο κουρκούτι τινάζοντας το το πολύ κουρκούτι και βάζουμε στο τηγάνι που έχουμε βάλει το καλαμποκέλαιο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά,όταν γίνει χρυσαφί το χρώμα του βγάζουμε και τοποθετούμε σε απορροφητικό χαρτί.
Για την σκορδαλιά: Πλένουμε και ξεφλουδίζουμε τις πατάτες. Ή τις βράζουμε με τη φλούδα για έξτρα γεύση και μετά τις ξεφλουδίζουμε. Σε ένα μούλτι πολτοποιούμε το σκόρδο,το ξίδι, το λάδι. Σπάμε τις πατάτες αφού τις έχουμε σουρώσει με ένα σύρμα και ρίχνουμε το μείγμα απ’ το μούλτι στην πατάτα που έχουμε σπάσει και ανακατεύουμε. Σερβίρουμε με μαϊντανό ψιλοκομμένο και κρεμμυδάκι φρέσκο.
Ροή Ειδήσεων
11/05/2024 | 23:45
Βασίλης Καρράς – Αποκάλυψη: “5 μέρες πριν πεθάνει, με έβαλε να τα διαβάσω όλα μπροστά στη γυναίκα του”
11/05/2024 | 23:15
Μαριάννα Τουμασάτου: “Από την μέρα που ερωτεύτηκα τον Αλέξανδρο, ήθελα να είναι ο πατέρας των παιδιών μου”
11/05/2024 | 23:00
Σοφία Αρβανίτη: “Δεν βγάζουν όλοι οι τραγουδιστές το ψωμί τους με τον ίδιο τρόπο”
11/05/2024 | 22:30
Πέντε νεκροί από ξεχωριστές ουκρανικές επιθέσεις στις ρωσικές περιφέρειες Μπέλγκοροντ και Κουρσκ, αλλά και στην πόλη του Ντονέτσκ στην Ανατολική Ουκρανία
11/05/2024 | 22:20
Λοβέρδος για Μονή της Χώρας: Ελπίζουμε να μην είναι πολύ αργά για τη μοίρα αυτού του μοναστηριού
11/05/2024 | 21:51
Νεκρό έμβρυο σε χωματερή της Βραυρώνας: Διαρκώς αλλάζει στάση ο πατέρας, πώς ξετυλίχθηκε το κουβάρι της φρίκης – Βίντεο ντοκουμέντο
11/05/2024 | 07:20
Eurovision 2024: Η ανακοίνωση της EBU για τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων του ιταλικού televoting
11/05/2024 | 12:40
Κωνσταντίνος Βασάλος – Σε αμηχανία με τη Σίσσυ Χρηστίδου: “Είναι αδιάκριτο αυτό που κάνεις”
11/05/2024 | 07:43
Ρωσία: Τουλάχιστον επτά νεκροί από την πτώση λεωφορείου σε ποταμό της Αγίας Πετρούπολης
11/05/2024 | 10:20
Αντίστροφη μέτρηση για την πλήρωση 4.800 θέσεων στα Πρότυπα και Πειραματικά σχολεία – Τις 20.299 έφτασαν οι αιτήσεις φέτος
11/05/2024 | 08:48
Eurovision 2024: Η Μαρίνα Σάττι ξεκαθαρίζει για τη στάση της απέναντι στην εκπρόσωπο του Ισραήλ
11/05/2024 | 11:40
Eurovision 2024: Ο Ολλανδός Joost Klein αντιδρά στις φήμες για το περιστατικό βίας
11/05/2024 | 07:10