Αθήνα

 

24 oC

αίθριος καιρός

Hottest

Ενημέρωση σε... fast-forward!

kokkalis 280324
Τα λόγια αγάπης του Πέτρου Κόκκαλη για τη Δήμητρα Ματσούκα

ΕΛΛΑΔΑ

Στο έλεος της κακοκαιρίας η χώρα: Χιόνια και θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν – Ένας νεκρός στις Σέρρες

Εναν νεκρό ανέσυραν οι πυροσβέστες που επιχειρούσαν να επεγκλωβίσουν τους επιβάτες αυτοκινήτου που έπεσε σε χείμαρρο στο νομό Σερρών. Η υπόθεση είχε τραγική κατάληξη παρά το γεγονός ότι τρία οχήματα της πυροσβεστικής Κεντρικής Μακεδονίας βρέθηκαν στο σημείο, στο ρέμα Κρουσοβίτη, στο Σιδηρόκαστρο.

Από τα ξημερώματα της Κυριακής εντείνονται τα καιρικά φαινόμενα με το χτύπημα του χιονιά να επιδεινώνεται από τη Δευτέρα, ενώ σήμερα στις Σέρρες, είχαμε και τον πρώτο νεκρό της χρονιάς από την κακοκαιρία…

[adsense]

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες ο οδηγός, 47 ετών, δεν πρόλαβε να βγει από το όχημα όταν τα νερά σκέπασαν το αυτοκίνητο. Όπως δήλωναν αυτόπτες μάρτυρες διέκριναν το χέρι ενός άντρα αλλά δεν μπορούσαν να τον πλησιάσουν για να τον σώσουν.

Οι πυροσβέστες ειδοποιήθηκαν από κατοίκους που είδαν το αυτοκίνητο να παρασύρεται μέσα στον χείμαρρο. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες οι πυροσβέστες έβλεπαν μέσα στο όχημα ένα άτομο στη θέση του συνοδηγού, που όμως δεν έδειχνε να έχει τις αισθήσεις του. Τελικά κατάφεραν να εισέλθουν στο όχημα, αλλά ο επιβάτης ήταν ήδη νεκρός.

Βαρυχειμωνιά εξπρές

Ο σφοδρότερος χιονιάς των τελευταίων 20 ετών με την ονομασία «The Big One» βρίσκεται προ των πυλών! Αναμένεται να σαρώσει τις επόμενες ημέρες την Ευρώπη, ενώ το νέο κύμα κακοκαιρίας, με κύρια χαρακτηριστικά τις έντονες χιονοπτώσεις θα «χτυπήσει» και τη χώρα μας.

Ήδη από σήμερα το βράδυ η θερμοκρασία θα πέσει ραγδαία ενώ θα εκδηλωθούν και τοπικές χιονοπτώσεις στα ορεινά–ημιορεινά του μεγαλύτερου μέρους της χώρας, καθώς και σε πεδινές περιοχές της Ηπείρου, της Μακεδονίας, της Θράκης της Θεσσαλίας και της Στερεάς Ελλάδας, μέχρι και στην Αττική.

Κύριο χαρακτηριστικό των τελευταίων ωρών είναι οι ισχυρότατοι άνεμοι. Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από την Πυροσβεστική, από εχθές μέχρι και σήμερα έχει δεχτεί 164 κλήσεις για αφαιρέσεις αντικειμένων και κοπές δέντρων, λόγω των ισχυρών ανέμων. Την ίδια ώρα στα δύο κυριολεκτικά κόπηκε το βράδυ του Σαββάτου -για πρώτη φορά στα χρονικά- η κεντρική γέφυρα του Πηνειού ποταμού στη Διάβα Καλαμπάκας, λόγω των ορμητικών νερών από τις σφοδρές βροχοπτώσεις.

Τη Δευτέρα η Ελλάδα θα μπει στην… κατάψυξη καθώς αναμένεται σημαντική πτώση της θερμοκρασίας στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Στην Αττική η θερμοκρασία δε θα ξεπεράσει τους 5 βαθμούς ενώ στα ορεινά θα πέσει κάτω από μηδέν. Βροχές αναμένεται να επικρατήσουν τις πρωινές ώρες της Δευτέρας. Χιονοπτώσεις αναμένεται να εκδηλωθούν σε Πελοπόννησο και Στερεά Ελλάδα και στις ορεινές περιοχές της Μακεδονίας.

Προβλήματα από την κακοκαιρία σε όλη τη χώρα

Ζημιές σε καλλιέργειες και υποδομές έχουν προκληθεί σε πολλές περιοχές της χώρας λόγω των ισχυρών καταιγίδων, ενώ δεν έλειψαν και τα προβλήματα λόγω των θυελλωδών ανέμων.

Στην Ήπειρο μετά τη βροχή που έπεφτε ασταμάτητα τις δύο τελευταίες ημέρες πλημμύρισαν καλλιεργήσιμες εκτάσεις στους κάμπους της Άρτας και των Φιλιατών. Επίσης, προβλήματα προκλήθηκαν στο επαρχιακό δίκτυο του νομού λόγω πτώσεων βράχων τα οποία αντιμετωπίζονται με μηχανήματα της Πολιτικής Προστασίας Ηπείρου.

Στα δύο κυριολεκτικά κόπηκε το βράδυ του Σαββάτου -για πρώτη φορά στα χρονικά- η κεντρική γέφυρα του Πηνειού ποταμού στη Διάβα Καλαμπάκας, λόγω των ορμητικών νερών από τις σφοδρές βροχοπτώσεις.

kakokairia-1010

Στη Λέσβο υπερχείλισε τα ξημερώματα ο ποταμός που διαπερνά την Καλλονή. Οι δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια ιδιαίτερα στις περιοχές του Κέντρου Υγείας και των σχολείων.

Στην εθνική οδό, στο ύψος των Λάμπου Μύλων και της Πέτρας, υπήρξαν κατολισθήσεις. Επίσης, αποκαθίσταται η ηλεκτροδότηση στο χωριό Παράκοιλα, που είχε διακοπεί από φωτιά σε κολόνα της ΔΕΗ λόγω βραχυκυκλώματος.

Μικροπροβλήματα υπήρξαν από την ισχυρή βροχόπτωση και στην πόλη της Μυτιλήνης ιδιαίτερα στην περιοχή της Προκυμαίας.

Οδηγίες προφύλαξης από την κακοκαιρία

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας δίνονται συγκεκριμένες οδηγίες στους πολίτες για την προφύλαξή τους.

Συγκεκριμένα:

  • Φροντίστε να ενημερώνεστε διαρκώς από το ραδιόφωνο και την τηλεόραση για την εξέλιξη των καιρικών φαινομένων.
  • Οι επίσημες πηγές ενημέρωσης είναι η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (Ε.Μ.Υ.) και η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.
  • Σε περίπτωση ανάγκης καλέστε εναλλακτικά: Αστυνομία 100, Πυροσβεστικό Σώμα 199, ΕΚΑΒ 166, τον Ευρωπαϊκό Αριθμό Έκτακτης Ανάγκης 112.
  • Τοποθετήστε σε εμφανές σημείο στο σπίτι τους παραπάνω αριθμούς τηλεφώνων πρώτης ανάγκης εφόσον τα παιδιά σας είναι σε θέση να τους χρησιμοποιήσουν και βεβαιωθείτε ότι το γνωρίζουν.
  • Βοηθήστε τα παιδιά σας να απομνημονεύσουν οικογενειακά στοιχεία όπως το επίθετό τους, τη διεύθυνση και τον αριθμό τηλεφώνου του σπιτιού.
  • Εξηγείστε σε όλα τα μέλη της οικογένειας πώς και πότε να κλείνουν τις παροχές ηλεκτρικού, φυσικού αερίου και νερού, πώς να χρησιμοποιούν τον πυροσβεστήρα και πώς να καλούν σε βοήθεια.
  • Προμηθευτείτε είδη πρώτης ανάγκης όπως κουτί πρώτων βοηθειών, πυροσβεστήρα, φακό και μπαταρίες, φορητό ραδιόφωνο κλπ. Μεριμνήστε ειδικά για τα παιδιά και τους ηλικιωμένους.

Ροή Ειδήσεων

stelios legakis 290324

29/03/2024 | 17:23

Στέλιος Λεγάκης: «Από τη στιγμή που έγινα πατέρας μαθαίνω κάτι καινούργιο κάθε μέρα»

29/03/2024 | 17:17

«Τουρισμός για όλους 2024»: Έως τις 8 Απριλίου η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για το πρόγραμμα

29/03/2024 | 17:08

Στα 171 εκατ. ευρώ μέχρι σήμερα η πρώτη αρωγή για τις πλημμύρες του Σεπτεμβρίου
limni zazari 290324

29/03/2024 | 17:01

Ζάζαρη: Η άγνωστη ελληνική λίμνη – καθρέφτης

29/03/2024 | 16:53

Βρέθηκε σώος ο 34χρονος που ήταν αγνοούμενος 2 μέρες στην Καβάλα

29/03/2024 | 16:48

Αθηνά Οικονομάκου: «Δεν με σκεφτόντουσαν για την τηλεόραση φέτος γιατί…»
katotatos misthos

29/03/2024 | 16:40

Αύξηση κατώτατου μισθού: Φτάνει τα 1.079 ευρώ – Ποια επιδόματα αυξάνονται τον Απρίλιο

29/03/2024 | 16:26

Πρόγραμμα δράσης του Δήμου Αθηναίων για την πρόληψη και αντιμετώπιση σεξουαλικής παρενόχλησης σε εργασιακό χώρο

29/03/2024 | 16:22

«Lapis Lazuli»: Η νέα ιδιότυπη παράσταση του Ευριπίδη Λασκαρίδη έρχεται στην Στέγη
nunn panathinaikosaktor 290324

29/03/2024 | 16:19

Euroleague: «Διπλό» στην Μπολόνια για να παραμείνει 2ος ο Παναθηναϊκός AKTOR

29/03/2024 | 16:13

Συνταγή Αργυρώς Μπαρμπαρίγου: Κοτόπουλο κοκκινιστό

29/03/2024 | 16:06

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Αδιανόητη η ευκολία με την οποία εκστομίζει ψέματα ο Κώστας Καραμανλής
koutsoumpas 290324

29/03/2024 | 16:00

Δ.Κουτσούμπας: Αναγκαίο να παλέψουμε για μια Κύπρο ενιαία και ανεξάρτητη

29/03/2024 | 15:56

Στέφανος Κασσελάκης: Έσβησε τούρτα στη Θήβα μαζί με τον Τάιλερ Μακμπέθ

29/03/2024 | 15:48

Φωτιά σε δασική έκταση στη Λακωνία – Ενισχύθηκαν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής
Εορτολόγιο: Ποια ονόματα γιορτάζουν σήμερα 28 Μαρτίου
skyloi epithesh1
Ραφήνα: Εσπευσμένα στο νοσοκομείο με σοβαρά τραύματα μια γυναίκα ύστερα από επίθεση σκύλων σε χώρο πάρκινγκ
screenshot 10
Θεσσαλονίκη: Οδηγός λεωφορείου έκλεισε τις πόρτες για να πιαστεί «πορτοφολού»
afrikaniki skoni athina 280324 (6)
Δείτε εικόνες: Η αφρικανική σκόνη «σκέπασε» την Αθήνα – Πότε έρχεται το νέο κύμα
xrimata euro
Αύριο στο υπουργικό Συμβούλιο ανακοινώνεται η νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό
6078279
Κολωνός: Ένοχος ο Ηλίας Μίχος για τον βιασμό και μαστροπεία της 12χρονης