Αθήνα

 

24 oC

αίθριος καιρός

Hottest

Ενημέρωση σε... fast-forward!

kokkalis 280324
Τα λόγια αγάπης του Πέτρου Κόκκαλη για τη Δήμητρα Ματσούκα
Αποχωρούν οι αγρότες από τα μπλόκα και συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις υπό άλλη μορφή

ΕΛΛΑΔΑ

Στριμωγμένη από τα τρακτέρ η κυβέρνηση – Ανήμπορη να βρει λύση με αγρότες και διαπραγμάτευση

Την ίδια ώρα, τα περιθώρια ελιγμών για την κυβέρνηση είναι σχεδόν ανύπαρκτα, καθώς η Αθήνα «καίγεται» για έγκαιρη ολοκλήρωση της αξιολόγησης, με στόχο να ανοίξει η συζήτηση για το χρέος, προκειμένου μέχρι το τέλος Μαρτίου -πράγμα δύσκολο- να έχουν όλα «τακτοποιηθεί».

Ανήμπορη εμφανίζεται, προς το παρόν, η κυβέρνηση να ανασχέσει το «κύμα» των αγροτικών κινητοποιήσεων, που έχει παραλύσει τη χώρα και διαρκώς φουντώνει, χωρίς να υπάρχει κάποια ένδειξη ότι μπορεί να βρεθεί συμβιβαστική λύση.

Ωστόσο, κυβερνητικές πηγές, στον απόηχο της συνέντευξης του Γάλλου υπουργού Οικονομικών στην “Καθημερινή”, εξέφραζαν την ικανοποίησή τους, αφού ο Μισέλ Σαπέν, έστειλε το μήνυμα ότι η ελάφρυνση του χρέους «πρέπει το συντομότερο δυνατό να τεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

Με δεδομένη μάλιστα την πανεργατική πανελλαδική απεργιακή κινητοποίηση της Πέμπτης 4 Φεβρουαρίου, εκδηλώνονται φόβοι ότι διαμορφώνεται μία «κοινωνική πυριτιδαποθήκη», αφού θα βρεθεί στους δρόμους σχεδόν όλη Ελλάδα.

[adsense]

Ειδικά τα τελευταία επεισόδια σε βάρος κυβερνητικών στελεχών και βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ από αγροτοσυνδικαλιστές, επιβάρυναν το κλίμα και φούντωσαν τον προβληματισμό. Ειδικά τα επεισόδια που έχουν εκδηλωθεί από την έκθεση Agrotica και την συμπλοκή στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ με διαμαρτυρόμενους κατά την ομιλία του Δημήτρη Μάρδα στη Θεσσαλονίκη, έως τα όσα συνέβησαν σε μπλόκα της Θεσσαλίας, της Κρήτης και αλλού, συντάραξαν το εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος.

Τα… αγκάθια της διαπραγμάτευσης

Στις 5 σήμερα το απόγευμα ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, θα περάσει την πόρτα του Χίλτον, για να ξεκινήσουν οι πρώτες… αναγνωριστικού χαρακτήρα διαβουλεύσεις με το κουαρτέτο.

  • Η πολυπλοκότητα της διαπραγμάτευσης, πάντως, είναι αυτή που θα επηρεάσει και τον πολιτικό σχεδιασμό του Αλέξη Τσίπρα.
  • Τα δημοσιονομικά, που αποτελούν ένα από τα μεγαλύτερα “αγκάθια” κατά την κυβέρνηση, θα βρεθούν σήμερα στο τραπέζι. “Ξεκινάμε με τα δημοσιονομικά. 15 Φεβρουαρίου είναι ένα όριο νομοθέτησης για εμάς, αλλά αυτό θα κριθεί από το πώς θα κυλήσουν οι συζητήσεις” αναφέρει, χαρακτηριστικά στο iefimerida.gr υψηλόβαθμη κυβερνητική πηγή. Επιπλέον, σχολιάζουν με νόημα από το Μαξίμου πως “δεν είναι καλό να καθυστερήσουν κι άλλο οι εξελίξεις”, δείχνοντας κατ’ αυτό τον τρόπο ότι πρέπει πάση θυσία να κλείσει άμεςα η αξιολόγηση.

Το ασφαλιστικό, θα απασχολήσει τις διαπραγματεύσεις αύριο Τρίτη, παρουσία του αρμόδιου υπουργού Γιώργου Κατρούγκαλου με την κυβέρνηση να διαμηνύει ότι είναι “κόκκινη γραμμή” η προστασία των κύριων συντάξεων.

Σπασμωδικές κινήσεις και αντιφάσεις

Η κυβέρνηση κάνει και σπασμωδικές κινήσεις για να αντιμετωπίσει την κατάσταση ενώ ορισμένες ενέργειες δείχνουν ως και πανικό. Από τη μία διαβεβαιώνει ότι δεν πρόκειται να καταφύγει στην καταστολή των κινητοποιήσεων, αλλά από την άλλη χρησιμοποιεί σκληρή γλώσσα κατά των αγροτοσυνδικαλιστών και μιλάει για «ακραία στοιχεία».

Από τη μία δηλώνει ότι κατανοεί τις διαμαρτυρίες, αλλά από την άλλη καταγγέλλει πολιτικές και κομματικές σκοπιμότητες. Οι επιτελείς του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα αρχίζουν να αποδέχονται πλέον ότι οι αρχικές ελπίδες τους ότι θα υπάρξει γρήγορα είτε κόπωση, είτε απομόνωση των αγροτικών κινητοποιήσεων από άλλες κοινωνικές ομάδες, μάλλον δεν θα δικαιωθούν.

Ακόμα και η προσδοκώμενη διάσπαση του αγροτικού κινήματος, δεν φαίνεται στον ορίζοντα. Στην κυβέρνηση θεωρούσαν ότι υπάρχουν δύο διαχωριστικές γραμμές στο εσωτερικό των κινητοποιήσεων, που κάποια στιγμή θα λειτουργούσαν. Η πρώτη αφορά ανάμεσα στους ακραίους που έχουν πολιτικές και κομματικές επιδιώξεις και στους μετριοπαθείς, που αποδέχονται την ανάγκη διαλόγου με την κυβέρνηση και επιζητούν όντως συμβιβαστική λύση. Η δεύτερη διαχωριστική γραμμή είναι εκείνη που βάζει από τη μία πλευρά τους φτωχούς αγρότες και από την άλλη εκείνους που λαμβάνουν υψηλές επιδοτήσεις και θεωρούνται οι ευνοημένοι της μέχρι τώρα κατάστασης.

Μέχρι τώρα πάντως τίποτα από όλα αυτά δεν έχει λειτουργήσει, ώστε να εκτονωθούν οι αντιδράσεις και να βρει η κυβέρνηση μία ρωγμή, που θα οδηγήσει στην υποχώρηση των αγροτών. Με την έλευση ωστόσο της τρόικας – ή του κουαρτέτου – και τις ακραίες απαιτήσεις που θα διατυπώσουν οι δανειστές, ελπίζει ότι καταστεί σαφές στους εξεγερμένους ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για πιο θετικά μέτρα, ενώ θα διαλύσει και τις αυταπάτες που μπορεί να καλλιεργούνται από τους δεξιούς αγροτοσυνδικαλιστές, ότι το πρόβλημα μπορεί να λυθεί εάν αλλάξει η κυβέρνηση.

Με πολύωρους αποκλεισμούς και ενίσχυση μπλόκων, κλιμακώνουν οι αγρότες τις κινητοποιήσεις

Με πολύωρους αποκλεισμούς, αλλά και με επ΄αόριστον «μπλοκάρισμα» οδοστρωμάτων σε ορισμένα σημεία, κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα στην κεντρική και δυτική Μακεδονία, ενώ συνεχίζεται η διαδικασία ενίσχυσης μπλόκων όπου κρίνεται απαραίτητο. Μάλιστα, οι συμμετέχοντες στα μπλόκα μας επισήμαναν ότι την Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου «οι πόλεις στη χώρα θα ζήσουν πρωτόγνωρες καταστάσεις».

Κοινή συνισταμένη όλων είναι ότι, τουλάχιστον μέχρι την Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου, δεν πρόκειται κανείς να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα και όποιος το επιχειρήσει «θα αποτελεί κόκκινο πανί στον χώρο». Τονίζεται δε ότι εξακολουθούν να οργανώνονται δράσεις ενημέρωσης του κοινού για τις θέσεις τους, μοιράζοντας ενημερωτικά φυλλάδια και προϊόντα, ενώ άλλοι γνωρίζοντας κινήσεις μελών της κυβέρνησης, διοργανώνουν μετάβαση στα συγκεκριμένα σημεία και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας.

Στο μπλόκο του Προμαχώνα στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, προχωρούν σε επ’αόριστον κλείσιμο, «που σημαίνει ότι φρένο μπαίνει πλέον και στην είσοδο των ΙΧ οχημάτων και στα λεωφορεία» όπως υπογράμμισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αγροτοσυνδικαλιστής Βισαλτίας Στέργιος Λίστος, μέλος του συντονιστικού στο μπλόκο. Υπενθυμίζεται ότι από την Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2016 το μπλόκο έχει απαγορεύσει την είσοδο σε νταλίκες και φορτηγά και έδινε ελευθέρας στα λεωφορεία και τα ΙΧ οχήματα, από νωρίς το βράδυ. Μηνιαίως, τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα περνούν περισσότερες από τις 15.000 νταλίκες και φορτηγά.

Επίσης κλείνουν τα τελωνεία των Καστανεών και της Εξοχής στον βόρειο Έβρο και τη Δράμα αντίστοιχα από τις 11 το πρωί σήμερα.

Στα διόδια των Μαλγάρων, όπου υπερβαίνουν τα 800 τα τρακτέρ που βρίσκονται παρατεταγμένα, το «μπλοκάρισμα» αποφασίστηκε για το χρονικό διάστημα 13:00-19:00. Το μπλόκο της Χαλκηδόνας, σύμφωνα με τον αγροτοσυνδικαλιστή Θόδωρο Νέλλα, θα κλείσει 12:00-14:00 και 18:00-21:00, ενώ από νωρίς το πρωί οι αμπελουργοί της περιοχής, τρατάρουν με κρασί και «ενημέρωση» τους διερχόμενους οδηγούς.

Υπό κατάληψη εξακολουθεί να βρίσκεται, από τις 20/1, η Εγνατία οδός στον κόμβο των Κερδυλλίων, με το μπλόκο να αριθμεί περισσότερα από 800 τρακτέρ, ενώ από σήμερα θα κλείνουν και οι παρακαμπτήριοι δρόμοι για περισσότερο από μία ώρα, όπως ανέφερε ο αγροτοσυνδικαλιστής Γιάννης Παναγής.

Σε τρία ανέρχονται πλέον τα μπλόκα που έχουν στηθεί στον νομό Δράμας. Στη διασταύρωση Κοκκινογείων Προσοτσάνης Δράμας, στον δρόμο προς το τελωνείο της Εξοχής, στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία, περισσότερα από 600 τρακτέρ καταλαμβάνουν συμβολικά το οδόστρωμα. Το δεύτερο μπλόκο είναι αυτό που έχει «κατασκηνώσει» στο τελωνείο Εξοχής και το τρίτο είναι αυτό πηγαίνοντας για Καβάλα, στα Μάρμαρα του Σκαρή. Και στα τρία μπλόκα συνεχίζεται το κλείσιμο 12:00-14:00 το μεσημέρι και 19:00-21:00 το βράδυ.

Στον νομό του Κιλκίς, έχουν στηθεί δύο μπλόκα στα τελωνεία των Ευζώνων στα σύνορα της Ελλάδας με τα Σκόπια και στην Δοϊράνη, σύνορα Ελλάδας με την ΠΓΔΜ και θα γίνουν αποκλεισμοί 12-14.00 και 18.00-21.00 στο πρώτο και 10.00-15.00 το μεσημέρι και 19.00-21.00 το βράδυ στο δεύτερο. Τονίζεται ότι δύναμη από τα μπλόκα της Χαλκηδόνας και των Γιαννιτσών, μεταβαίνουν από νωρίς το πρωί στο τελωνείο των Ευζώνων, προκειμένου να το ενισχύσουν και από Τρίτη θα ισχύσει νέο ωράριο αποκλεισμού του τελωνείου. Και στα δύο μπλόκα συνολικά συμμετέχουν περισσότερα από 800 τρακτέρ.

Στον νομό Πέλλας, η απόφαση που ελήφθη σε επίπεδο νομού αφορά στα εξής: το μπλόκο στη γέφυρα Σερβικιά στα Γιαννιτσά θα κλείνει 11:00-12:00 το πρωί όπως και αυτά σε Έδεσσα, αυτό στο Αμύνταιο θα κλείνει 10:00-12:00 το πρωί και αυτά σε Μελίσσι, Μαυροβούνι και Αλυσίδα ‘Αρνισσας θα κλείνουν 17:30-20:00 το βράδυ.

Στον νομό Πιερίας, σύμφωνα με τον αγροτοσυνδικαλιστή Γιάννη Δημαλή, προβλέπεται αποκλεισμός το μεσημέρι 13:00-14:00. Υπενθυμίζεται ότι στον νομό Πιερίας έχουν στηθεί μπλόκα, συνολικής δυναμικότητας άνω των 700 τρακτέρ στο Αιγίνιο και στην Κατερίνη.

Στον κόμβο τη Κουλούρας στην Ημαθία,-μπλόκο της Πρωτοβουλίας Αγροτών- δυναμικότητας 400 τρακτέρ, οι συμμετέχοντες συμπλέουν με τη στάση στα άλλα μπλόκα και κλείνουν καθημερινά συμβολικά μία ώρα το οδόστρωμα 12:00-13:00.

Στο μπλόκο που βρίσκεται πιο μπροστά, στον κόμβο Νησελίου επί της Εγνατίας οδού Θεσσαλονίκης-Βέροιας, αποφασίστηκε ο επ΄αόριστον αποκλεισμός του ρεύματος προς Βέροια «και κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει τις αμέσως επόμενες ημέρες», επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επικεφαλής της συντονιστικής του μπλόκου, Παναγιώτης Μεσσαλάς. Στο συγκεκριμένο μπλόκο η δύναμη έχει ενισχυθεί και υπερβαίνει τα 750 τρακτέρ, ενώ συμμετέχουν απλοί πολίτες, αλλά και κτηνοτρόφοι και άλλες επαγγελματικές ομάδες της ευρύτερης περιοχής.

Στον νομό Θεσσαλονίκης έχουν στηθεί μπλόκα, συνολικής δυναμικότητας άνω των 600 τρακτέρ στο Δερβένι (12-18:00 κλείνει), στην αερογέφυρα Θέρμης, στα «πράσινα φανάρια», τη διασταύρωση πριν το αεροδρόμιο «Μακεδονία» και ένα μπλόκο επί της διασταύρωσης στον κρατικό αερολιμένα. Όπως τόνισε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κτηνοτρόφος Γαλάτιστας ‘Αγγελος Τσαρτσαφλής «όλα είναι υπό σκέψη και νωρίς το πρωί θα ληφθούν αποφάσεις για το πώς θα κλιμακώσουμε τις κινητοποιήσεις μας».

Στον νομό Χαλκιδικής, έχουν στηθεί τρία μπλόκα στον κόμβο Γοματίου στην Ιερισσό, στα Νέα Μουδανιά και στη Νέα Καλλικράτεια, είναι δυναμικότητας άνω των 600 συνολικά και συμμετέχουν περισσότεροι από 80 μελισσοκόμοι, των οποίων το ένα όχημα ισούται με τρία τρακτέρ. Από νωρίς το πρωί συσκέπτονται για τη μορφή κλιμάκωσης των κινητοποιήσεών τους.

Το πρόγραμμα κλεισίματος στα μπλόκα της Δυτικής Μακεδονίας είναι: τελωνείο Κρυσταλλοπηγής στα σύνορα της Ελλάδας με την Αλβανία και Νίκης με τα Σκόπια 10:00-12:00 το πρωί και 18:30-20:30 το βράδυ και 12:00-14:00 και 19:00-21;00 αντίστοιχα, Αντιγόνου Αμύνταιο, Γρεβενά πρώτη έξοδος προς την Εγνατία οδό προς τα Ιωάννινα και Νεάπολης Τσοτυλίου 12:00-14:00 το μεσημέρι και 17:30-20:30, στο ‘Αργος Ορεστικού κάθετα στην Εγνατία στον δρόμο προς Καστοριά 12:00-13:30 και 16:30-18:30 και Αγία Κυριακή και Δεσκάτη ελεύθερα, ενώ στα διόδια Πολυμύλου Κοζάνης σήμερα θα γίνει αποκλεισμός 12:00-13:00.

Ροή Ειδήσεων

koutsoumpas 290324

29/03/2024 | 16:00

Δ.Κουτσούμπας: Αναγκαίο να παλέψουμε για μια Κύπρο ενιαία και ανεξάρτητη

29/03/2024 | 15:56

Στέφανος Κασσελάκης: Έσβησε τούρτα στη Θήβα μαζί με τον Τάιλερ Μακμπέθ

29/03/2024 | 15:48

Φωτιά σε δασική έκταση στη Λακωνία – Ενισχύθηκαν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής
domna mixailidou 290324

29/03/2024 | 15:44

Μιχαηλίδου: Το 22% των μισθωτών στον κατώτατο μισθό σήμερα σε σχέση με το 27% το 2019

29/03/2024 | 15:36

Μιχάλης Χαραλαμπίδης: Με ποντιακά τραγούδια και τιμητικό άγημα Ποντίων το «αντίο» στο ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ – Δείτε εικόνες

29/03/2024 | 15:28

ΓΣΕΕ: Συλλογικές συμβάσεις εργασίας παντού και μισθοί αντίστοιχοι των αναγκών μας
screenshot 26

29/03/2024 | 15:22

Ανδρέας Μικρούτσικος: Η μείωση των εμφανίσεων στην Καινούργιου και τα επόμενα τηλεοπτικά βήματα

29/03/2024 | 15:10

Βίκυ Χατζηβασιλείου: «Αυτός είναι ο λόγος που βρίσκομαι εκτός τηλεόρασης»

29/03/2024 | 15:04

Στον Άρειο Πάγο τη Δευτέρα ο Ανδρουλάκης για τις συνομιλίες το βράδυ της τραγωδίας των Τεμπών
screenshot 23

29/03/2024 | 14:55

Φαίη Σκορδά: «Εγώ δεν είμαι αφεντικό, σας έχω συνεργάτες»

29/03/2024 | 14:36

Ικανοποιημένος και ανακουφισμένος ο Μάνος Δασκαλάκης μετά τα ισόβια της Πισπιρίγκου – «Δικαίωση της μνήμης της Τζωρτζίνας»

29/03/2024 | 14:27

Αλέξης Γεωργούλης: Η πρώτη συνέντευξη μετά τις καταγγελίες – Τι αποκαλύπτει στη Δανάη Μπάρκα
screenshot 21

29/03/2024 | 14:23

Το επικό σαρδάμ στην ορκωμοσία Κασσελάκη: «Όλα τα στρέμματα είναι βλαμμένα»

29/03/2024 | 14:00

Ο Δημήτρης Κόκοτας υπεβλήθη σε αξονική εγκεφάλου: Σε λίγη ώρα θα προσπαθήσουν να τον “ξυπνήσουν” οι γιατροί

29/03/2024 | 13:51

Ρούλα Πισπιρίγκου: Η πρώτη αντίδρασή της μετά την εκφώνηση της απόφασης – «Έχω ήδη ασκήσει έφεση»
Εορτολόγιο: Ποια ονόματα γιορτάζουν σήμερα 28 Μαρτίου
screenshot 10
Θεσσαλονίκη: Οδηγός λεωφορείου έκλεισε τις πόρτες για να πιαστεί «πορτοφολού»
skyloi epithesh1
Ραφήνα: Εσπευσμένα στο νοσοκομείο με σοβαρά τραύματα μια γυναίκα ύστερα από επίθεση σκύλων σε χώρο πάρκινγκ
afrikaniki skoni athina 280324 (6)
Δείτε εικόνες: Η αφρικανική σκόνη «σκέπασε» την Αθήνα – Πότε έρχεται το νέο κύμα
xrimata euro
Αύριο στο υπουργικό Συμβούλιο ανακοινώνεται η νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό
elas kipseli
ΕΛΑΣ: 30 συλλήψεις σε ειδική επιχείρηση σε Κυψέλη και Πεδίο του Άρεως