Αθήνα

28 oC

ελαφρές νεφώσεις

45η Επέτειος Πολυτεχνείου: Drones και 5.000 αστυνομικοί επί ποδός- Κλειστοί δρόμοι & σταθμοί μετρό

Δύσκολη θα είναι η σημερινή ημέρα για όσους θέλουν να κινηθούν στο κέντρο, αφού από νωρίς το πρωί βρίσκονται σε ισχύ αυστηρές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.

Δύσκολη θα είναι η σημερινή ημέρα για όσους θέλουν να κινηθούν στο κέντρο, αφού από νωρίς το πρωί βρίσκονται σε ισχύ αυστηρές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.

Συγκεκριμένα, σχέδιο της ΕΛΑΣ έχει βγάλει τις τελευταίες ημέρες στους δρόμους περίπου 5.000 αστυνομικούς, αλλά και drones, που θα εποπτεύουν την περιοχή γύρω από το Πολυτεχνείο, για τον έγκαιρο εντοπισμό επιθέσεων αντιεξουσιαστών.

Μέτρα αυτοπροστασίας και έλεγχοι στα φρεάτια

Στελέχη της ΕΛΑΣ τα τελευταία 24ωρα ερεύνησαν φρεάτια, υπονόμους, κάδους απορριμμάτων και αλσύλλια για τυχόν υλικά που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή βομβών μολότοφ και άλλων πολεμοφοδίων, ενώ οι αστυνομικοί έχουν λάβει και μέτρα αυτοπροστασίας μετά τα περιστατικά επιθέσεων των προηγούμενων εβδομάδων σε ΑΤ και κατά μόνας αστυνομικούς.

Στο επίκεντρο βρίσκονται οι καταλήψεις σε αίθουσες του Πολυτεχνείου (Γκίνη, Αβέρωφ) από αντιεξουσιαστές. Κατά τη διάρκεια τη χθεσινής ημέρας υπήρξαν εκ μέρους των αντιεξουσιαστών αρκετά «καλέσματα» σε προβολές, εκδηλώσεις και μοτοπορεία και έντονη είναι η ανησυχία της ΕΛΑΣ για την αριθμητική τους ενίσχυση αλλά και τη συγκέντρωση πολεμοφοδίων. Σήμερα θα φανεί, σύμφωνα με ανώτερους αξιωματικούς της Αστυνομίας, όταν το πανεπιστημιακό ίδρυμα κλείσει τις πύλες του και είναι άδειο το εσωτερικό του, με την βοήθεια της Πρυτανείας και των φοιτητών. Από την πλευρά της η Επιτροπή Εορτασμού σε ανακοίνωση της τονίζει ότι «οι ενέργειες και πρακτικές που λαμβάνουν χώρα στο κτίριο Αβέρωφ είναι καταδικαστέες» και ζητεί «την άμεση αποχώρηση των ομάδων που παραμένουν στο κτίριο και προβαίνουν σε αυτές».

Κλειστά τα πανεπιστημιακά ιδρύματα μετά το πέρας των εκδηλώσεων

Σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις που έχουν λάβει τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. στις συσκέψεις και επικοινωνίες με τους πρυτάνεις των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, οι πόρτες των πανεπιστημίων θα κλείσουν μετά το πέρας των εκδηλώσεων. Το ίδιο θα συμβεί και στο Πολυτεχνείο, όταν ξεκινήσει η πορεία και το πανεπιστημιακό ίδρυμα θα περιφρουρηθεί περιμετρικά από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.

Κλειστοί τρεις σταθμοί του μετρό

Οι σταθμοί του Μετρό που θα κλείνουν διαδοχικά είναι: «Μέγαρο Μουσικής» στις 15:00, «Ευαγγελισμός» στις 16:30 και «Σύνταγμα» στις 16:30. Τα δρομολόγια, ωστόσο, του Μετρό θα διεξάγονται κανονικά και οι συρμοί θα διέρχονται χωρίς στάση από τους παραπάνω σταθμούς.

Οι σταθμοί θα ανοίξουν μετά το τέλος των εκδηλώσεων στο κέντρο της Αθήνας κι αφού προηγηθεί νέα σχετική εντολή της Ελληνικής Αστυνομίας.

Ποιοι δρόμοι θα παραμείνουν κλειστοί

Λόγω των εορταστικών εκδηλώσεων για την «45η Επέτειο του Πολυτεχνείου», θα πραγματοποιηθούν έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο οδικό δίκτυο γύρω από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο έως την Πλ. Κάνιγγος από την Πέμπτη 15-11-2018 έως την Παρασκευή 16-11-2018.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Οι κυκλοφοριακές αυτές ρυθμίσεις θα εφαρμοστούν και το Σάββατο 17-11-2018 κατά την ημέρα της πορείας, οπότε θα επεκταθούν στην ευρύτερη περιοχή του Κέντρου που περικλείεται από τις οδούς και λεωφόρους Αλεξάνδρας, Πατησίων, Σταδίου, Βασ. Σοφίας, καθώς και στις παράλληλες και καθέτους αυτών.

Οι παραπάνω κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα πραγματοποιούνται σταδιακά και ανάλογα με τις παρουσιαζόμενες κυκλοφοριακές συνθήκες.

Αναζητούν αυτούς που προπηλάκισαν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ

Θύματα προπηλακισμού έπεσαν εχθές πρωτοκλασάτα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ πήγαιναν να καταθέσουν στεφάνια στο Πολυτεχνείο.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σύμφωνα με πηγές της ΕΛΑΣ, που επικαλείται το Thetoc δράστες ήταν άτομα από την κατάληψη που είναι σε εξέλιξη στο κτήριο Αβέρωφ εντός του ιστορικού συγκροτήματος της Πατησίων. Να σημειωθεί πως για πρώτη φορά, το κεντρικό κτίριο του Πολυτεχνείου τελεί υπό κατάληψη από ομάδα αντιεξουσιαστών, οι οποίοι μάλιστα έχουν κρεμάσει δικό τους πανό στο κτίριο.

Σημειώνεται, εξάλλου, πως «προεόρτια» της κορύφωσης των εκδηλώσεων από την πλευρά των αναρχικών έχουν ξεκινήσει από χθες. Από τις 12 το μεσημέρι γίνονταν προβολές υλικού στο κτήριο Γκίνη εντός του Πολυτεχνείου ενώ στις 5 το απόγευμα συνεχίστηκαν οι «δράσεις» στο κεντρικό κτήριο του συγκροτήματος, το κτήριο Αβέρωφ που φέτος είναι κατηλλειμμένο, προκαλώντας τη δυσφορία και την καταδίκη της Επιτροπής Εορτασμού του Πολυτεχνείου. Στη συνέχεια είχε προγραμματιστεί και μοτοπορεία.

Στελέχη της ΕΛ.ΑΣ «διαβάζουν» αυτές τις κινήσεις ως τρόπο προσέλκυσης κόσμου στο χώρο με στόχο μάλιστα να διανυκτερεύσουν εντός του ιστορικού συγκροτήματος και να παραμείνουν στο χώρος ακόμα και μετά το προγραμματισμένο κλείσιμο των θυρών για την έναρξη της πορείας.

Send this to a friend