Αθήνα

 

24 oC

αίθριος καιρός

Hottest

Ενημέρωση σε... fast-forward!

kokkalis 280324
Τα λόγια αγάπης του Πέτρου Κόκκαλη για τη Δήμητρα Ματσούκα
Θέατρο του παραλόγου: Νέες προτάσεις της κυβέρνησης στους αγρότες πριν κατέβουν τα τρακτέρ στην Αθήνα

ΕΛΛΑΔΑ

«Δεν θα σας αφήσουμε σε χλωρό κλαρί» – Αποφασισμένοι για όλα οι αγρότες πιέζουν το Μαξίμου

Προειδοποίηση στην κυβέρνηση ότι είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν την κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους και «να μην την αφήσουν χλωρό κλαρί» έστειλαν οι αγρότες, οι οποίοι έχουν ήδη δώσει προθεσμία έως τη Δευτέρα για σχηματισμό διακομματικής επιτροπής που θα εξετάσει τις προτάσεις ασφάλισης και φορολόγησης του κλάδου τους.

Αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους είναι οι αγρότες οι οποίοι από σήμερα Σάββατο, προχωρούν σε επ’ αόριστον αποκλεισμούς των εθνικών οδών στα σημεία των μπλόκων, των τελωνείων στη Βόρεια Ελλάδα, των λιμανιών και των αεροδρομίων της χώρας.

«Δηλώνουμε στην κυβέρνηση και σε κάθε είδους συνεταίρους της ότι συνεχίζουμε και θα κλιμακώσουμε τον δίκαιο αγώνα επιβίωσής μας, ότι δεν θα την αφήσουμε σε χλωρό κλαρί, αυτήν και την αντιλαϊκή της πολιτική και δεν θα ξεμπλέξει εύκολα μαζί μας», αναφέρεται χαρακτηριστικά σε ανακοίνωση που εξέδωσε Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή των μπλόκων.

[adsense]

Το συντονιστικό όργανο κατηγορεί την κυβέρνηση ότι στην πραγματικότητα προστατεύει και προωθεί τα συμφέροντα των μεγαλοαγροτών επιχειρηματιών, ενώ ταυτόχρονα «επιταχύνει το ξεκλήρισμα των φτωχομεσαίων αγροκτηνοτρόφων».

Οι αγρότες επισημαίνουν:

1. Η πρότασή μας για αφορολόγητο εισόδημα μέχρι 30.000 ευρώ περιλαμβάνει και τις επιδοτήσεις. Είναι αυτό που χρειάζεται μια αγροτική οικογένεια για να μπορέσει να εξασφαλίσει αξιοπρεπή διαβίωση και να μείνει και κάτι, ώστε να μπορέσει να προμηθευτεί τα μέσα και τα εφόδια για το ξεκίνημα της νέας καλλιεργητικής περιόδου. Θυμίζουμε στον υπουργό, ότι το ίδιο αίτημα δίκαια διεκδικούν όλοι οι εργατοϋπάλληλοι οι αυτοαπασχολούμενοι της πόλης, όλα τα λαϊκά στρώματα με βάση τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες τους. Κι ότι ζητάμε κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης που απέφυγε όπως «ο διάολος το λιβάνι» να πάρει θέση.

2. Η κυβέρνηση, σκόπιμα βγάζει έξω από τη φορολόγηση τις επιδοτήσεις που παίρνουν το 20% των αγροτών, οι μεγαλοαγρότες επιχειρηματίες. Αυτούς εξυπηρετεί το αφορολόγητο των επιδοτήσεων. Το ότι σήμερα συμφώνα με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Ευάγγελος Απόστολου «1 στους 200 έχει καθαρό εισόδημα πάνω από 30.000 ευρώ» σημαίνει ότι αναγνωρίζει έστω κι έτσι τη σκληρή πραγματικότητα για τη φτώχεια που μεγαλώνει στους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους, αλλά κυρίως ότι και η σημερινή κυβέρνηση θέλει να συνηθίσουμε να ζούμε σε συνθήκες εξαθλίωσης και φτώχειας κι όχι να διεκδικούμε καλύτερη ζωή.

3. Έκρυψε σκόπιμα ότι το αγροτικό εισόδημα των μικρομεσαίων αγροτών, το οποίο ισχυρίστηκε ότι είχε άνοδο 12,1% το 2015, συνεχώς μειώνεται, αλλά στην όποια «άνοδο» «τσουβαλιάζουν» τα κέρδη των μεγαλοαγροτών επιχειρηματιών, με τη χασούρα των φτωχομεσαίων, που είχαν 50% μείωση στα χρόνια της κρίσης. Αυξημένα είναι τα κέρδη των μεγάλων αγροτικών επιχειρήσεων και βιομηχανιών μεταποίησης αγροτικών προϊόντων που υπολογίζονται κι αυτά στη συνολική αξία της αγροτικής παραγωγής.

4. Η κυβέρνηση ήταν αφοπλιστική για το μητρώο αγροτών και το κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, αφού δήλωσε ότι θέλει να παραμείνουν στην αγροτική παράγωγη μόνο 275.000 αγρότες από τους 900.000 που όπως είπε έχουν αγροτικό εισόδημα. Τι σημαίνει στην πράξη;
Ότι επαληθευόμαστε όταν λέμε ότι η πολιτική αυτή επιταχύνει το ξεκλήρισμα των φτωχομεσαίων αγροκτηνοτρόφων. Επιδιώκουν να πετάξουν από την αγροτική παραγωγή πάνω από 500.000 μικρομεσαίους και φτωχούς αγρότες που η γη τους θα συγκεντρωθεί σε λίγα χέρια. Το ίδιο εξυπηρετεί και η ενίσχυση των «ομάδων παραγωγών».

5. Τα διάφορα «δισ.» της ΚΑΠ που αν φύγουμε από την ΕΕ δήθεν θα χάσουμε, ξέρει καλά ότι δεν τα παίρνουν οι μικρομεσαίοι αγρότες, αλλά οι μεγαλοαγρότες επιχειρηματίες και είναι ουσιαστικά το «τυράκι στη φάκα» για να αποδεχτούμε και να μην αντισταθούμε στο ξεκλήρισμα μας.

6. Τα στοιχειά που παρουσιαστήκαν στην Βουλή αποκάλυψαν ότι το εισόδημα των μικρομεσαίων αγροτών έχει τεράστια μείωση και ότι 2 στους 3 αγρότες είναι κάτω από το όριο φτώχειας.

7. Η κάρτα αγροτών για τις συναλλαγές μας είναι ένα ακόμη βήμα στην εξαθλίωσή μας, αφού θα χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο κατάσχεσης του όποιου εισοδήματος και ενίσχυσης.
Η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή των μπλόκων καταλήγει στην ανακοίνωσή της:

«Δηλώνουμε στην κυβέρνηση και σε κάθε είδους συνεταίρους της ότι συνεχίζουμε και θα κλιμακώσουμε τον δίκαιο αγώνα επιβίωσής μας, ότι δεν θα την αφήσουμε σε χλωρό κλαρί, αυτήν και την αντιλαϊκή της πολιτική και δεν θα ξεμπλέξει εύκολα μαζί μας».

Οι κινητοποιήσεις και αποκλεισμοί

Οι αγρότες προετοιμάζονται πυρετωδώς για την πανελλαδική σύσκεψη εκπροσώπων των μπλόκων που έχουν συγκαλέσει για την Κυριακή στις 12:00 το μεσημέρι στο Πνευματικό Κέντρο Νίκαιας, προκειμένου να συντονίσουν και να εντείνουν περαιτέρω την αγωνιστική τους δράση.

Εν τω μεταξύ, οι πολύωροι αποκλεισμοί εθνικών οδών και δρόμων σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας επαναλήφθηκαν και σήμερα Παρασκευή, ενώ το μπλόκο των Τεμπών αποφάσισε να προχωρήσει σε 24ωρο αποκλεισμό της Κοιλάδας από τις 12:00 το μεσημέρι το Σαββάτου μέχρι τις 12:00 το μεσημέρι της Κυριακής.

Μεγάλος αριθμός τρακτέρ έκλεισε τα διόδια των Αφιδνών από τις 19:00 το απόγευμα έως τις 21:00 το βράδυ, ενώ κλειστό ήταν και το Κάστρο Βοιωτίας. Κλειστή είναι και η εθνική οδός Αθηνών-Κορίνθου στο ύψος του Ισθμού, αν και οι παλαιά εθνική οδός παραμένει ανοιχτός για όλα τα οχήματα.

Ροή Ειδήσεων

menegaki 2

29/03/2024 | 12:23

Ελένη Μενεγάκη: Γενέθλια για την κόρη της, Μαρίνα Παντζοπούλου – Η τρυφερή φωτογραφία τους

29/03/2024 | 12:08

Χρήστος Χατζηπαναγιώτης: «Βλέπω τη ζωή με άλλα μάτια» – Οι πρώτες δηλώσεις μετά τo έμφραγμα

29/03/2024 | 11:57

Κυριάκος Μητσοτάκης: Αυξάνεται στα 830 ευρώ ο κατώτατος μισθός από την 1η Απριλίου
1

29/03/2024 | 11:45

Το Jeep Compass 4xe Business είναι ετοιμοπαράδοτο

29/03/2024 | 11:45

Oμόφωνα ένοχη η Ρούλα Πισπιρίγκου για την ανθρωποκτονία της κόρης της Τζωρτζίνας – Ισόβια προτείνει η εισαγγελέας για τη Ρούλα Πισπιρίγκου

29/03/2024 | 11:33

Κολωνός: Η πρώτη αντίδραση της 12χρονης στο άκουσμα της απόφασης – Ξέσπασε σε κλάματα η μητέρα
screenshot 10

29/03/2024 | 11:08

Χριστίνα Λαμπίρη: «Δε μπορούσα να διαχειριστώ αυτά τα θέματα, πάλευα μέσα μου»

29/03/2024 | 11:02

Κολωνός: Ένοχος ο Ηλίας Μίχος για τον βιασμό και μαστροπεία της 12χρονης

29/03/2024 | 10:42

Κολωνός: Ένταση έξω από τα δικαστήρια εν αναμονή της απόφασης για την υπόθεση της 12χρονης – Πέταξαν πέτρες στους κατηγορούμενους
image for post1026436

29/03/2024 | 10:22

Βίκυ Κουλιανού: «Ο ρόλος της Κατερίνας Λέχου στο «Είσαι το ταίρι μου» είχε γραφτεί για μένα»

29/03/2024 | 10:14

Δημήτρης Κόκοτας-Τι συνέβη στις πρόβες του J2US: «Άρχισε να ιδρώνει, να μουδιάζει το χέρι του και να έχει τάσεις λιποθυμίας»

29/03/2024 | 10:06

Απαντά ο Γιάννης Πλούταρχος στα σχόλια του Γρηγόρη Αρναούτογλου: «Τον έχω δει δυο φορές σε όλη μου τη ζωή»
seismos 5 600x337 1.jpg 1 2

29/03/2024 | 09:23

Σεισμός 5,7 Ρίχτερ ανοιχτά της Ηλείας – Αισθητός και στην Αττική

29/03/2024 | 09:05

Ευρωεκλογές 2024-ΣΥΡΙΖΑ: Ανακοινώθηκαν οι πρώτοι υποψήφιοι για την κατάρτιση του Ευρωψηφοδελτίου

29/03/2024 | 08:42

Δημήτρης Κόκοτας: Πολύ κρίσιμα τα επόμενα 24ωρα – Υπέστη έμφραγμα, ανακοπή και ανατάχθηκε
Εορτολόγιο: Ποια ονόματα γιορτάζουν σήμερα 28 Μαρτίου
afrikaniki skoni athina 280324 (6)
Δείτε εικόνες: Η αφρικανική σκόνη «σκέπασε» την Αθήνα – Πότε έρχεται το νέο κύμα
screenshot 10
Θεσσαλονίκη: Οδηγός λεωφορείου έκλεισε τις πόρτες για να πιαστεί «πορτοφολού»
xrimata euro
Αύριο στο υπουργικό Συμβούλιο ανακοινώνεται η νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό
skyloi epithesh1
Ραφήνα: Εσπευσμένα στο νοσοκομείο με σοβαρά τραύματα μια γυναίκα ύστερα από επίθεση σκύλων σε χώρο πάρκινγκ
Το «ταξίδι» της αφρικανικής σκόνης στην Ελλάδα – Μέχρι πότε θα διαρκέσει το φαινόμενο