Αθήνα

12 oC

ψιχάλες μικρής έντασης

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Αποκάλυψη Χατζηνάσιου για Μητροπάνο: Αρνήθηκα να δουλέψω μαζί του αν δεν έκανε αποχή από ποτό και τσιγάρο

ΕΛΛΑΔΑ

Πως η οικονομική κρίση βοήθησε στην εισαγωγή σε πρωτοκλασάτες σχολές με… μέτριες βαθλομολογίες

Εως και 5.843 μόρια κατρακύλησαν οι βάσεις σε περιζήτητα τμήματα την τελευταία 7ετία

Τα αποτυπώματα της οικονομικής κρίσης στις τελευταίες πανελλαδικές ήταν πιο ορατά από κάθε άλλη χρονιά καθώς όπως φάνηκε οι νέοι στρέφονται πλέον σε σχολές που έχουν προοπτικές απασχόλησης είτε στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό.

Η σταδιακή μεταστροφή των υποψηφίων τα τελευταία χρόνια της οικονομικής κρίσης από παραδοσιακά τμήματα όπως ορισμένα καθηγητικά στις σχολές πλοιάρχων Εμπορικού Ναυτικού πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών Ηλεκτρολόγων Μηχανικών κ.ά αποδεικνύει ότι οι νέοι προσαρμόζονται στα νέα δεδομένα της αγοράς εργασίας.

Αυτές οι αλλαγές στις επιλογές των υποψηφίων στο μηχανογραφικό δημιουργούν για τη φετινή χρονιά τεράστιες ευκαιρίες για εύκολη πρόσβαση σε αρκετές σχολές που μέχρι πρότινος απαιτούσαν άριστες βαθμολογίες. Τα Παιδαγωγικά τα οποία μαλιστα έχουν αυτονομηθεί από φέτος στο νέο μηχανογραφικό καθώς εντάσσονται σε ξεχωριστό επιστημονικό πεδίο τα Φιλολογικά και τα τμήματα Μαθηματικών είναι μερικά μόνο παραδείγματα σχολών που έχουν γίνει προσιτά για την πλειονότητα των υποψηφίων.  Εάν μαλιστα προχωρήσει ο προγραμματισμός του υπουργείου Παιδείας για χιλιάδες μόνιμους διορισμούς από την ερχόμενη σχολική χρόνια τότε θα υπαρξουν νέες προοπτικές για φοιτητές συγκεκριμένων τμημάτων που θα εισσχθούν το ερχόμενο ακαδημαϊκό έτος.

Ενα από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα των αλλαγών που συντελέστηκαν τατελευταία χρόνια αποτελεί η χαοτική διαφορά στις βάσεις αλλά και στις πρώτες προτιμήσεις των Παιδαγωγικών τμημάτων. Μέχρι και το 2008 οι απόφοιτοι των Παιδαγωγικών Σχολών δεν προλάβαιναν να πάρουν το πτυχίο τους και διορίζονταν ως μόνιμοι σε σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Εκτοτε οι διορισμοί περιορίστηκαν ενώ τα τελευταία 2-3 χρόνια είναι μηδενικοί.

[adsense]

Για να καταλάβουν οι μελλοντικοί υποψήφιοι των πανελλαδικών για τις χαοτικές διαφορές στις βάσεις και τις προτιμήσεις αρκεί να αναφέρουμε ότι το Παιδαγωγικό του Αριστοτελείου άνοιξε τις πύλες του το 2008 με 18.780 μόρια, δηλαδή 3.047 περισσότερα απ όσα χρειάστηκαν οι φετινοί υποψήφιοι. Την ίδια χρονιά μαλιστα το Παιδαγωγικό της Θεσσαλονίκης βρισκόταν στην κορυφή των πρώτων προτιμήσεων με 2.185. Εκτοτε οι πρώτες προτιμήσεις περιορίζονται χρόνο με τον χρόνο και πέρυσι δεν ξεπέρασαν τις 585. Με απλά λόγια την τελευταία 7ετία οι πρώτες προτιμήσεις στο Παιδαγωγικό του Αριστοτελείου μειώθηκαν κατά 73,22%.

Τεράστια μείωση των βάσεων εισαγωγής καθώς και των πρώτων προτιμήσεων παρατηρείται ακόμη σε Σχολές Πολιτικών και Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Φιλολόγων και διαφόρων καθηγητικών τμημάτων όπως τα Φυσικομαθηματικά Αντίθετα οι Σχολές Πλοίαρχων και Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού αρχισαν να προσελκύουν σταδιακά περισσότερους υποψηφίους ενώ το ίδιο συνέβη και με τη Σχολή Αστυφυλάκων Αντίστοιχη είναι η εικόνα που παρατηρείται για ορισμένα τμήματα Ψυχολογίας, Κοινωνιολογίας αλλά και Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού. την ίδια στιγμή, υπάρχουν και οι σχολές που αποτελούν σταθερή αξία στο πέρασμα των χρόνων και οι οποίες προσελκύουν τους πλέον υψηλόβαθμους μαθητές. Νομικές, Ιατρικές και Στρατιωτικές Σχολές βρίσκονται στην κορυφή των προτιμήσεων για χιλιάδες υποψηφίους για διαφορετικούς λόγους.

Η Νομική ανοίγει πολλούς επαγγελματικούς δρόμους στους αποφοίτους καθώς μεταξύ άλλων μπορούν να εργαστούν σε παρα πολλές μεγαλες επιχειρήσεις που έχουν νομικά τμήματα, σε ναυτιλισκές εταιρείες, σε τράπεζες κ.λπ. Η Ιατρική, n οποία έχει την υψηλότερη βάση εισαγωγής από όλα τα τμήματα τσυ μηχανογραφικού, προσφέρει ακόμη καλές προοπτικές σε πολλές χώρες του εξωτερικού, ενώ ακόμη και στην Ελλάδα υπαρχουν πολλές ειδικότητες που αντέχουν στην κρίση. Αναφορικά με τις Στρατιωτικές Σχολές, όπως Ευελπίδων και Ικαρων, συνεχίζουν να προσελκύουν πολλούς υποψηφίους που θέλουν να εξασφαλίσουν μια σίγουρη θέση στο Δημόσιο, έστω και αν τα χρήματα είναι λιγότερα σε σχέση με τσ παρελθόν.

Πηγή: ethnos.gr

Για μια καλή… διαγωγή! Ο Κασιδιάρης νοσοκόμος, ο Μιχαλολιάκος βιβλιοθηκάριος, ο Μίχος κουρέας και ο Μπαρμπαρούσης καθαριστής μέσα στη φυλακή
Κομμώτριες: Με SMS για «παροχή βοήθειας» πηγαίνουν στα σπίτια εν μέσω lockdown (BINTEO)
Πένθος για τον Αντώνη Κανάκη: Πέθανε φίλος του από κορονοϊό
Κορονοϊός – Παγώνη: «Θα φοράμε μάσκες μέχρι το καλοκαίρι ακόμη και με το εμβόλιο»
Μπάμπης Βωβός: Συνελήφθη για χρέη ο γνωστός επιχειρηματίας και κατασκευαστής
Σπέτσες: Άγριο έγκλημα μετά από καυγά – 22χρονος φέρεται να μαχαίρωσε 26χρονο