Αθήνα

 

23 oC

ελαφρές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε... fast-forward!

screenshot 3
Ελεωνόρα Ζουγανέλη: «Πολλοί σύντροφοί μου δεν μπόρεσαν να με διαχειριστούν, γι’ αυτό και δεν μείναμε μαζί»
Συνελήφθησαν πάνω από 130.000 λαθρομετανάστες στην Ελλάδα, μέσα σε έξι μήνες! [πίνακες]

ΕΛΛΑΔΑ

HotSpot η Αθηνών-Λαμίας: 2.000 πρόσφυγες «παρκαρισμένοι» σε μοτέλ και… στο δρόμο

Όλα τα μοτέλ της περιοχής είναι από χθες το μεσημέρι, γεμάτα με λεωφορεία στα οποία επέβαιναν πρόσφυγες που κατευθύνονταν στην Ειδομένη. Οι εντολές της αστυνομίας ωστόσο, ήταν διαφορετικές, με αποτέλεσμα η ΕΛΑΣ να έχει ακινητοποιήσει περισσότερους από 500 πρόσφυγες στο ύψος των Θηβών, σε μοτέλ στο 90ο χλμ.

Σε ένα απέραντο hot spot έχει μεταβληθεί η εθνική οδός Αθηνών-Λαμίας από τη Θήβα μέχρι και τη Φθιώτιδα.

Από το απόγευμα της Τρίτης, η αστυνομία άρχισε σταδιακά να διοχετεύει δυο-δυο τα λεωφορεία κάθε μισή ώρα, ενώ συγχρόνως φτάνουν στη Λαμία και άλλα λεωφορεία από την Αθήνα.

Φορείς της περιοχής προσπάθησαν να ανταποκριθούν, συγκεντρώνοντας τρόφιμα, με τους πρόσφυγες πάντως να ζητούν να συνεχίσουν το ταξίδι τους άμεσα.

[adsense]

Κατά τη διάρκεια του τελευταίου 24ώρου που έμειναν ακινητοποιημένοι στη Λαμία δημιουργήθηκαν και εικόνες πανικού, αλλά και εντάσεις, με τους εγκλωβισμένους πρόσφυγες να ζητούν επίμονα να συνεχιστεί το ταξίδι τους.

Πολλοί εξ αυτών, σύμφωνα με τις εικόνες που μεταδίδουν τοπικά μέσα ενημέρωσης, έχουν στήσει σκηνές ένθεν κακείθεν της εθνικής οδού, ή κοιμούνται… στρωματσάδα, περιμένοντας να ανοίξει ο δρόμος και να διοχετευθούν προς την Ειδομένη.

Από το πρωί, στα Τέμπη, η Τροχαία αναγκάστηκε να σταματήσει πολλά λεωφορεία με μετανάστες και πρόσφυγες, που κατευθύνονταν στην Ειδομένη.

Καθώς τα σύνορα με τα Σκόπια παραμένουν κλειστά και 5.000 άνθρωποι περιμένουν να περάσουν στη γειτονική χώρα, οι μετανάστες «κόλλησαν» στα Τέμπη, κατέβηκαν από το λεωφορείο και βρίσκονταν στο οδόστρωμα, μαζί με τα τρακτέρ των αγροτών!

Καταυλισμός και ο Πειραιάς

Στο λιμάνι του Πειραιά κατέπλευσαν το πρωί δύο επιβατηγά οχηματαγωγά πλοία, μεταφέροντας μετανάστες και πρόσφυγες από νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Συγκεκριμένα το «Αριάνδη 2» μετέφερε 1692 άτομα από Μυτιλήνη και Χίο και 13 άτομα το «Βlue star 2» από την Κω. Οι περισσότεροι από τους μετανάστες και πρόσφυγες φιλοξενούνται προσωρινά στους 2 επιβατικούς σταθμούς του ΟΛΠ ενώ άλλοι αναμένεται να μεταφερθούν στα κέντρα προσωρινής φιλοξενίας.

Ο συνολικός αριθμός των μεταναστών που έχει καταπλεύσει στο λιμάνι του Πειραιά τις τελευταίες τρεις ημέρες στον Πειραιά ανέρχεται στις 9.000 οι οποίοι με δεδομένη την ασφυξία και τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από τη «διαλογή» που γίνεται στην Ειδομένη έχουν εγκλωβιστεί σε διάφορα σημεία της χώρας.

Οι πρόσφυγες έκαναν «ανταρσία» στην Κοζάνη: Αρνήθηκαν να γυρίσουν και συνέχισαν πεζοί προς την Ειδομένη

Εν τω μεταξύ, τέσσερα λεωφορεία που ξεκίνησαν από την Κοζάνη για την Ειδομένη, έλαβαν εντολή να σταματήσουν την πορεία τους και να γυρίσουν προς το κλειστό της Λευκόβρυσης, καθώς οι πρόσφυγες, τους οποίους μετέφεραν, δεν επρόκειτο να περάσουν τα σύνορα.

Όμως, η αγανάκτηση των περίπου 150 προσφύγων που επέβαιναν στα λεωφορεία ήταν ήδη μεγάλη και, βλέποντας τον στόχο τους για ένα καλύτερο αύριο, να απομακρύνεται για άλλη μια φορά, έδωσαν με τη σειρά τους εντολή στον οδηγό του λεωφορείου να τους κατεβάσει στην εθνική οδό, στο σημείο όπου είχαν σταματήσει.

Έτσι, από τις 3:30 περίπου το μεσημέρι, ταλαίπωροι πρόσφυγες, ηλικιωμένοι, γυναίκες και παιδιά, επιχείρησαν να φτάσουν, από τα Κοίλα Κοζάνης στην Ειδομένη, με τα πόδια, περπατώντας στην εθνική οδό.

Η αστυνομία ανέλαβε αρχικά να τους μεταπείσει και να τους γυρίσει πίσω στην Κοζάνη, όμως η απόκρισή τους ήταν πως, όπου κι αν πάνε, θα πάνε με τα πόδια κι έτσι 30 από αυτούς ξεκίνησαν εκ νέου για Ειδομένη, με την αστυνομία να τους «κυνηγά», για να τους πείσει πως θα τους πάει στα σύνορα.

Ο Τσίπρας αρνήθηκε το συμβούλιο αρχηγών

Δεν συντρέχει λόγος σύγκλησης του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών αυτή τη στιγμή απάντησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά κατά την τηλεφωνική τους συνομιλία. Ωστόσο, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο σύγκλησης του Συμβουλίου πριν ή μετά τη Σύνοδο Ε.Ε. – Τουρκίας στις 7 Μαρτίου.

Στη στάση του πρωθυπουργού μέτρησαν όπως φαίνεται εισηγήσεις οτι η αποδοχή της πρόταση θα αποτελούσε αμυντική στάση και παραδοχή εκ μέρους της κυβέρνησης οτι δεν μπορεί να διαχειριστεί μόνη της το θέμα. Ο φόβος οτι το προσφυγικό θα έμπαινε στην αιχμή της αντιπολιτευτικής ατζέντας οδήγησε ουσιαστικά το Μαξίμου σε μια μέση λύση με παραπομπή του συμβουλίου κοντά στη σύνοδο κορυφής.

Οι ώρες που κύλησαν από τη στιγμή της συνάντησης Γεννηματά – Παυλόπουλου αποτύπωσαν την αμηχανία του Μαξίμου μιας και δεν ήθελαν να βγει προς τα έξω η εικόνα άρνησης διαλόγου.

Το απόγευμα ο κ. Τσίπρας πήρε μάλιστα ο ίδιος τηλέφωνο την κυρία Γεννηματά προκειμενου να δοθεί η εικόνα οτι αφήνει ανοιχτό το παράθυρο του διαλόγου ενώ ο ίδιος ευελπιστεί οτι η κυβέρνηση τις επόμενες μέρες θα αντιμετωπίσει την κατάσταση αποκαθιστώντας την εικόνα χάους που μεταδίδεται από τα ΜΜΕ.

Στα Διαβατά στέλνουν τους πρόσφυγες, «βράζουν» οι κάτοικοι 

Στο στρατόπεδο «Αναγνωστοπούλου», στα Διαβατά Θεσσαλονίκης,αναμένεται να οδηγούνται, από το επόμενο 24ωρο, όσα λεωφορεία μεταφέρουν πρόσφυγες από την Αθήνα που θέλουν να φτάσουν στην Ειδομένη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η απόφαση ελήφθη σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το πρωί μεταξύ εκπροσώπου του υπουργείου μεταναστευτικής πολιτικής και μελών ΜΚΟ που επιχειρούν στον καταυλισμό προσωρινής διαμονής προσφύγων, στην Ειδομένη.

Ομως, οι κάτοικοι της περιοχής είναι έτοιμοι να αντιδράσουν και σύμφωνα με το seleo.gr, είναι αποφασισμένοι να σχηματίσουν ανθρώπινη αλυσίδα, ώστε να αποτρέψουν την είσοδο στους πρόσφυγες.

Ο αποκλεισμός του κέντρου θα γίνει από ομάδα 200 πολιτών της περιοχής, που σκοπεύουν να καταλάβουν τις δύο πλευρές του στρατοπέδου, καθώς και από οχήματα του δήμου Δέλτα, που θα παραταχθούν επί της Συμμαχικής οδού.

Την απόφαση για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων επικύρωσε αργά χθες το βράδυ η συντονιστική επιτροπή αγώνα, την οποία οι κάτοικοι εξουσιοδότησαν να αναλάβει πρωτοβουλίες για τον αποκλεισμό του κέντρου, ώστε να μην επιτραπεί η είσοδος των προσφύγων.

Ροή Ειδήσεων

afrikaniki skoni athina 280324 (5)

28/03/2024 | 14:16

Σύσταση του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά για προστασία από την «αφρικανική σκόνη»

28/03/2024 | 14:02

Ανδριολάτου για Μουρατίδη: «Δεν έχω τη θέση να μιλήσω για κάποιον που δεν γνωρίζω»

28/03/2024 | 13:51

Πρώτη παρουσία του Ντάνι Αλβες στα δικαστήρια για να τηρήσει τους όρους αποφυλάκισης
liagkas 190324

28/03/2024 | 13:38

Γιώργος Λιάγκας: «Αυτά που έκανε ο Μάρκος Σεφερλής πριν 20 χρόνια ήταν τέρατα, τώρα έχει λειάνει τον λόγο του»

28/03/2024 | 13:26

Αντίνοος Αλμπάνης: «Μετά την περιπέτεια της υγείας μου έχω αλλάξει λιγότερο από αυτό που πιστεύω»

28/03/2024 | 13:18

Δεν θα γίνει το ταξίδι Μητσοτάκη στις ΗΠΑ για την επέτειο της 25ης Μαρτίου

28/03/2024 | 13:14

Η Duffy σε μία σπάνια ανάρτηση: «H αληθινή ευτυχία έρχεται από μέσα μας»

28/03/2024 | 13:07

Γιάννης Ραγκούσης: «Βεβαίως και μία επίορκη κυβέρνηση μπορεί να κάνει νοθεία»

28/03/2024 | 12:56

Αύριο στο υπουργικό Συμβούλιο ανακοινώνεται η νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό
dikastirio

28/03/2024 | 12:47

Καταδικάστηκαν οι ιδιοκτήτες κέντρου φροντίδας ηλικιωμένων για τον θάνατο από φωτιά 66χρονου

28/03/2024 | 12:37

Το «αντίο» του Παύλου Γερουλάνου στον Μιχάλη Χαραλαμπίδη: «Βαθιά δημοκράτης, ουσιαστικός σοσιαλιστής, ο Ανδρέας τον άκουγε, το κίνημα τον σεβόταν»

28/03/2024 | 12:30

Πέτρος Λαγούτης: «Όταν κάποιος γίνεται αδιάκριτος και ξεπερνά τα όριά μου με νευριάζει»
dads retreat 280324 (5)

28/03/2024 | 12:17

Tο Dads Retreat έρχεται για δεύτερη χρονιά στην Villa Amfiario στις 15-17 Ioυνίου!

28/03/2024 | 12:07

Δείτε εικόνες: Η αφρικανική σκόνη «σκέπασε» την Αθήνα – Πότε έρχεται το νέο κύμα

28/03/2024 | 11:52

Το σαρδάμ της Δέσποινας Καμπούρη που… διέλυσε το πλατό του «Πάμε Δανάη»
antonis remos ekklisia
Αντώνης Ρέμος: «Εξαφάνισαν» την εκκλησία από την υπερπολυτελή βίλα του στη Μύκονο
ncr ss80 series
Τράπεζες: Αργία διατραπεζικών συναλλαγών στις 29 Μαρτίου και 1 Απριλίου λόγω καθολικού Πάσχα
peripoliko 3
Χαλκίδα: 12χρονη καταγγέλλει τη μητέρα και τον σύντροφό της για γενετήσιες πράξεις μπροστά της
screenshot 1
Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα Τετάρτη 27 Μαρτίου
alepoxori 270324
Αλεποχώρι: Μεγάλη κατολίσθηση με αποτέλεσμα να κλείσει ο δρόμος για το Σχίνο
sxoleio maska 040124
Ανακοινώθηκαν τα ονόματα 2.270 εκπαιδευτικών που παίρνουν μετάθεση