Αθήνα

 

18 oC

σποραδικές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε... fast-forward!

tzolakis olympiacos 190424
Ο Τζολάκης αποκρούει και Τούρκος οπαδός κλωτσάει ό,τι βρίσκει μπροστά του – Δείτε βίντεο
Η Ειδομένη αδειάζει από πρόσφυγες με... ρυθμούς ΣΥΡΙΖΑ – Πώς και γιατί το κράτος «απουσιάζει»

ΕΛΛΑΔΑ

Αλβανία και Βουλγαρία βάζουν στρατό στα σύνορα με την Ελλάδα για να εμποδίσουν τους πρόσφυγες

Η απελπισία των 42.000 ανθρώπων που έχουν εγκλωβιστεί στην Ελλάδα μεγαλώνει καθώς ζουν άθλιες συνθήκες στον καταυλισμό της Ειδομένης, μέσα στα λασπόνερα, τις ασθένειες και με το πέρασμα ερμητικά κλειστό και κατά συνέπεια αναζητούν νέες διαδρομές προς την Κεντρική Ευρώπη.

Ανησυχία για επικείμενη εμφάνιση στα σύνορά τους προσφυγικών ροών προερχόμενων από την ανθρωποθάλασσα των εγκλωβισμένων στην ελληνική «δεξαμενή» προσφύγων/μεταναστών, μετά το κλείσιμο του βαλκανικού διάδρομου, προκαλεί έντονη κινητικότητα στις όμορες χώρες στον Βορρά, που προχωρούν στη λήψη προληπτικών μέτρων οχύρωσης των μεθορίων τους με την Ελλάδα.

Για το λόγο αυτό, η Αλβανία ζήτησε χθες και συμφώνησε για την ενίσχυση της φύλαξης των ελληνοαλβανικών συνόρων με την παρουσία Ιταλών αστυνομικών, ενώ η Βουλγαρία έχει ήδη αναπτύξει στρατό κατά μήκος της συνοριογραμμής. Την ίδια ώρα τα Τίρανα, μετά και τις δηλώσεις του πρωθυπουργού, Εντι Ράμα, στο περιθώριο της εξωθεσμικής διάσκεψης της Βιέννης ότι δεν βρίσκει «τον λόγο για τον οποίο θα πρέπει η Αλβανία να ανοίξει τα σύνορα», έκαναν δεκτό το αίτημα της Ιταλίας να αναπτυχθούν από αύριο καραμπινιέροι στην ελληνοαλβανική μεθόριο για μεικτές περιπολίες με την αλβανική αστυνομία. Ενώπιον του ενδεχομένου να στραφούν οι ροές προς την Αλβανία και από εκεί για την Ευρώπη μέσω Ιταλίας ή Μαυροβουνίου, οι ιταλικές Αρχές επέλεξαν να οργανώσουν από κοινού με τις αλβανικές, την «άμυνά» τους στα ελληνοαλβανικά σύνορα. Είναι η πρώτη φορά από τον ελληνοϊταλικό πόλεμο του ’40, που αναπτύσσονται στα ελληνοαλβανικά σύνορα ένοπλα ιταλικά τμήματα, επισήμαιναν πηγές στα Τίρανα. Ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών, Αντζελίνο Αλφάνο, δήλωσε πως «μέχρι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν στοιχεία για μεγάλη ροή μεταναστών μέσω της Αδριατικής», για να προσθέσει πως «η λογική μάς λέει ότι με το κλείσιμο του βαλκανικού διαδρόμου μπορεί να ανοίξει μια άλλη ροή».

[adsense]

eidomeni-prosfyges-1-1010

Όπως αναφέρει η Καθημερινή, στρατός και συνοριοφυλακή της Βουλγαρίας πραγματοποίησαν από κοινού άσκηση στον Προμαχώνα, με την επωνυμία «Σύνορα 2016» και σενάριο που βασιζόταν στην αντιμετώπιση μαζικής εισβολής προσφύγων από την Ελλάδα. Σε δηλώσεις του ο υπουργός Αμυνας της χώρας, Νικολάι Νεντσέφ, αποκάλυψε πως «η Βουλγαρία ετοιμάζεται να κατασκευάσει φράχτη στα σύνορα με την Ελλάδα για να αντιμετωπίσει ενδεχόμενη αύξηση της μεταναστευτικής πίεσης», ενώ διεξάγονται ήδη πυκνές περιπολίες από αποσπάσματα του στρατού και της αστυνομίας στη μεθόριο και λαμβάνονται αυξημένα μέτρα.

Οι επίσημες ανακοινώσεις ότι ο «βαλκανικός διάδρομος» έκλεισε οριστικά, πάντως, δεν δείχνουν να πτοούν τους απελπισμένους πρόσφυγες που εξακολουθούν να συρρέουν πεζή στην Ειδομένη, αψηφώντας τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης στον εκεί καταυλισμό, τον οποίο επισκέφθηκε χθες και ενημερώθηκε από εκπροσώπους ΜΚΟ, η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Βικτόρια Νούλαντ. Ούτε βέβαια τους διακινητές, όπως αποδείχθηκε από τη χθεσινή σύλληψη στο Ορμένιο Εβρου, δύο Βουλγάρων υπηκόων, που μετέφεραν στοιβαγμένους σε φορτηγό 39 πρόσφυγες από Συρία και Ιράκ. Τους είχαν παραλάβει στην ελληνική όχθη του ποταμού για να τους μεταφέρουν στη Βουλγαρία και να συνεχίσουν από εκεί προς την Ευρώπη.

Στον λασπότοπο της Ειδομένης θάβουν τα όνειρά τους

Σε έναν απέραντο λασπότοπο όπου 14.000 πρόσφυγες αναγκάζονται να θάψουν τις ελπίδες τους για ένα καλύτερο αύριο έχει μετατραπεί η Ειδομένη. Οι συνθήκες που επικρατούν στον καταυλισμό είναι επιεικώς άθλιες, καθώς η βροχή των τελευταίων ημερών έχει φτάσει την κατάσταση σε οριακό σημείο και πλέον τίθεται κίνδυνος για τη ζωή των ανθρώπων.

Και η χθεσινή νύχτα ήταν δραματική. Η βροχή δεν σταμάτησε να πέφτει, πλημμυρίζοντας σκηνές και παρασύροντας ή καταστρέφοντας τα λιγοστά πράγματα που έχουν απομείνει πια στους ταλαιπωρημένους αυτούς ανθρώπους. Πρόσφυγες αλλά και μέλη των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων πάλευαν όλη τη νύχτα για να προστατεύσουν κυρίως τα παιδιά από τη βροχή, τα λασπόνερα και το κρύο μεταφέροντας ορισμένες από τις σκηνές σε πιο προστατευμένα σημεία.

eidomeni-prosfyges-4-1010

Την ίδια στιγμή οι άθλιες συνθήκες, που επικρατούν έχουν ως αποτέλεσμα δεκάδες παιδιά να έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο του Κιλκίς με λοιμώξεις, ενώ εθελοντές γιατροί αλλά και κλιμάκια του ΚΕΕΛΠΝΟ δίνουν «μάχη» για να μην εμφανιστούν επιδημίες. Μόνο τις τελευταίες τρεις ημέρες, 70 παιδιά από τον καταυλισμό έχουν διακομιστεί στο νοσοκομείο του Κιλκίς με λοιμώξεις του αναπνευστικού και γαστρεντερίτιδες. Τα άρρωστα παιδιά θα μεταφέρονται πλέον και στο νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης καθώς οι εγκαταστάσεις στο Κιλκίς δεν επαρκούν για τη νοσηλεία τους.

Στελέχη ΜΚΟ στην Ειδομένη, σχολιάζοντας την επιμονή εκατοντάδων προσφύγων να μεταβούν, ακόμα και από τα γειτονικά κέντρα φιλοξενίας στα σύνορα, ενώ γνωρίζουν ότι δεν θα περάσουν στην ΠΓΔΜ, έλεγαν πως «δεν θέλουν να πιστέψουν ότι το ταξίδι τους μπορεί να τελειώσει εδώ, τρέφουν ελπίδες ότι μπορεί κάποια στιγμή να ανοίξουν». Το ίδιο πνεύμα επικρατεί και σ’ εκείνους που παραμένουν στην είσοδο της αγκαθωτής πύλης και γι’ αυτό δεν θέλουν να μεταφερθούν σε κέντρα φιλοξενίας, όπως τους προτείνουν οι Αρχές.

Οδοιπορικό της Deutsche Welle στην Ειδομένη

Τη δύσκολη καθημερινότητα των προσφύγων και μεταναστών στην Ειδομένη κατέγραψε και παρουσιάζει σε ρεπορτάζ το γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο, «Deutsche Welle».
Παρουσιάζει την κατάσταση στα σύνορα με τα Σκόπια. Αυτή τη δύσκολη κατάσταση, που βιώνουν καθημερινά οι άνθρωποι στη Ειδομένη. Στα πλάνα φαίνεται παντού λάσπη. Παρουσιάζονται άνθρωποι που προσπαθούν με τα αδιάβροχα να προστατέψουν τα υπάρχοντα τους.

Δείτε το βίντεο:

Πρακτορεία συνεχίζουν να πουλάνε εισιτήρια σε πρόσφυγες για Ειδομένη

Συνεχίζουν να πουλάνε αδρά εισιτήρια για Ειδομένη στους πρόσφυγες και μετανάστες, τα παραρτήματα τουριστικών πρακτορείων που άνοιξαν στη Μυτιλήνη τους τελευταίους μήνες.
Στην πραγματικότητα δεν είναι παρά εισιτήρια «ελπίδας», που διακινούνται παράνομα από Έλληνες και ξένους -μετανάστες με άδεια παραμονής στην πλειονότητά τους, που γνωρίζοντας τη γλώσσα, επικοινωνούν και πείθουν τους ανθρώπους πως μπορούν να περάσουν τα σύνορα αν φτάσουν στην Ειδομένη.

Τα εισιτήρια αυτά πουλιούνται προς 50 ευρώ το ένα και στην πραγματικότητα είναι προϊόντα απάτης και πλαστογραφίας, αφού στον Πειραιά αποδεικνύεται πως δεν είναι παρά απλά χαρτιά.

Η αστυνομία διερευνά το όλο θέμα, ενώ χθες ενημέρωσε το σύνολο των τουριστικών πρακτορείων στην πόλη της Μυτιλήνης πως δεν θα πρέπει να κόβουν εισιτήρια για λεωφορεία με κατεύθυνση την Ειδομένη. Ωστόσο, οι αστυνομικοί έλεγχοι φαίνεται να έχουν ατονήσει.

Πριν μερικές μέρες συνελήφθη ομάδα ξένων και Ελλήνων με την κατηγορία ότι προωθούσαν πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν πιστοποιηθεί, προς συγκεκριμένα πρακτορεία ταξιδιών.

eidomeni-prosfyges-2-1010

Την ίδια ώρα η Εισαγγελία Εφετών (Πειραιά), διέταξε σήμερα τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης από την προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Πειραιά προκειμένου να διαπιστωθεί εάν έχουν τελεστεί αξιόποινες πράξεις σε βάρος προσφύγων.

Αφορμή στάθηκαν εκτενή ρεπορτάζ, που μεταδόθηκαν από μέσα μαζικής ενημέρωσης, σύμφωνα με τα οποία έχει αναπτυχθεί, από γραφεία τουρισμού, στην περιοχή πλησίον του λιμανιού του Πειραιά, παράνομη δραστηριότητα εκμετάλλευσης προσφύγων, αναφορικά με τη μεταφορά, κυρίως, προς τον μεθοριακό σταθμό της Ειδομένης, με λεωφορεία. Μάλιστα, αναφέρεται και αξιόποινη συνέργεια αστυνομικών οργάνων.

Σημειώνεται ότι ο υπουργός Ναυτιλίας, Θοδωρής Δρίτσας, έστειλε χθες επιστολή με την οποία ζητά να σταματήσει η έκδοση των εγγράφων μεταφοράς των αλλοδαπών στην Ειδομένη από ταξιδιωτικούς πράκτορες, προς τον Πρόεδρο του Συνδέσμου των εν Ελλάδι Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων (ΗΑΤΤΑ) κ. Ευστάθιο Σκρέτα.

Ροή Ειδήσεων

poyet 1

20/04/2024 | 12:55

Πογέτ: «Με την Ελλάδα αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει απολύτως τίποτα»

20/04/2024 | 12:50

Super League 2: Συνέχεια με τρεις αναμετρήσεις και «πάρτι» για τον Λεβαδειακό

20/04/2024 | 12:40

Παύλος Σταματόπουλος: Επέστρεψε στην εκπομπή μετά την απώλεια του πατέρα του
forologiki dilwsi

20/04/2024 | 12:30

Φορολογικές δηλώσεις: Αντίστροφη μέτρηση για την υποβολή τους

20/04/2024 | 12:20

Βουλή: Κατατέθηκε το νομοσχέδιο για το νέο δικαστικό χάρτη της χώρας – Την Τρίτη στην αρμόδια επιτροπή

20/04/2024 | 12:10

Το θηριώδες C-130J των ΗΠΑ στην Ελευσίνα για την άσκηση «Stolen Cerberus»
kavala arthrou

20/04/2024 | 12:06

Σε πλήρη εξέλιξη η επέλαση της κακοκαιρίας χωρίς μεγάλα προβλήματα – Κικίλιας: Μέχρι τώρα η προσπάθεια απέδωσε

20/04/2024 | 12:02

Κασσελάκης: Ένα ψηφοδέλτιο προοδευτικής αριστείας

20/04/2024 | 12:00

Η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα και η Χορωδία της ΕΡΤ σε μία συναυλία αφιερωμένη στο Θείο Πάθος
europa league

20/04/2024 | 11:50

Europa League: 425 γκολ, ένα κάθε 29 λεπτά

20/04/2024 | 11:40

Αποφασισμένοι για σύσταση Διεπαγγελματικής Γραβιέρας Κρήτης ΠΟΠ – Τι δηλώνει ο Λ. Αυγενάκης και εκπρόσωποι φορέων

20/04/2024 | 11:30

Παύλος Μαρινάκης: «Ο Στέφανος Κασσελάκης έχει πολλά κοινά χαρακτηριστικά με τον κ. Βελόπουλο»
skrekas 3

20/04/2024 | 11:20

Πάσχα – Σκρέκας: Αρνί έως 10 ευρώ το κιλό στα σούπερ μάρκετ

20/04/2024 | 11:10

«Μου λείπει ο γελαστός φίλος μου…» – Συγκινεί ο φίλος του Μανώλη Τσικνάκη

20/04/2024 | 11:00

«Αγαπούσε τα Λουλούδια Περισσότερο»: Παγκόσμια πρεμιέρα στο Φεστιβάλ της Tribeca για τη νέα ταινία του Γιάννη Βεσλεμέ
screenshot 2
Τροχαίο ατύχημα στο κέντρο της Αθήνας: Σε κρίσιμη κατάσταση οδηγός μηχανής
provata1
Κρήτη: Έκλεψαν ολόκληρο κοπάδι πρόβατα – Πώς τους χάλασε τα σχέδια η αστυνομία
eortologio poioi giortazoyn simera pempti 1 aprilioy
Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν την Παρασκευή 19 Απριλίου
kairos2 190424
Μήνυμα του 112 σε κατοίκους της Θεσσαλίας, Κεντρικής Μακεδονίας, Στερεάς Ελλάδας, νησιά Βορείου Αιγαίου για ισχυρές καταιγίδες
fotia 1 2048x1365
Φωτιά σε δώμα πολυκατοικίας στην Ηλιούπολη
kairos vroxi 120224
Μήνυμα του 112 σε Θεσσαλία και Μαγνησία – Που θα «χτυπήσει» η κακοκαιρία με ισχυρές καταιγίδες τις επόμενες ώρες