Αθήνα

6 oC

ελαφρές νεφώσεις

Στο έλεος του προσφυγικού η Ελλάδα: Κλειστά κέντρα, συνεχείς αφίξεις και ξενοφοβική μανία

Στο έλεος του προσφυγικού η Ελλάδα: Κλειστά κέντρα, συνεχείς αφίξεις και ξενοφοβική μανία

Από το αποτυχημένο δόγμα των ανοικτών συνόρων που οδήγησε στην μετατροπή της Ελλάδας σε χώρα εγκλωβισμού και διαλογής των προσφύγων, η κυβέρνηση περνά στην πολιτική της αποτροπής και των κλειστών κέντρων κράτησης.

Αυτό συμβαίνει γιατί η ανησυχία είναι τεράστια ενώ επίσης πάρα πολλές είναι και οι αμφιβολίες στο κυβερνητικό επιτελείο για την εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό. Κυρίως στο κατά πόσο, τελικά, θα κινδυνεύσει να μείνει στα χαρτιά και να μην «περπατήσει»καθόλου.

Τα κράτη θα επιμείνουν στο κλείσιμο των συνόρων, αφήνοντας την απομονωμένη πια Ελλάδα με το πρόβλημα της υποδοχής και της διαλογής των μεταναστών. Είναι αμφίβολο εάν τα ευρωπαϊκά κράτη θα δεχθούν αύξηση του αριθμού των προσφύγων στο έδαφός τους, πέρα από τις 72.000 θέσεις που έχουν απομείνει, ενώ και οι τρομαγμένες ευρωπαϊκές κοινωνίες δύσκολα θα εμφανιστούν αλληλέγγυες. Όσο κι αν είναι άδικο αφού οι πρόσφυγες είναι τα πρώτα θύματα του ISIS, τα γεγονότα θα στρέψουν την προσοχή στα μέτρα ασφαλείας, θα ενισχύσουν τις ξενοφοβικές τάσεις και θα επισφραγίσουν την σκλήρυνση της στάσης των ευρωπαϊκών κρατών έναντι των προσφύγων και μεταναστών, όπως είχε ξεκινήσει μετά τα χτυπήματα στο Παρίσι.

[adsense]

Κυβερνητικά στελέχη δεν κρύβουν τον έντονο προβληματισμό τους και εξηγούν πως σ’ αυτή τη φάση«κανείς δεν μπορεί να καταλήξει σε ασφαλή συμπεράσματα γιατί ακόμα είμαστε στις πρώτες μέρες». Οι δύο βασικές προϋποθέσεις, πάντως, για την υλοποίηση της συμφωνίας,είναι αφενός να μειωθούν οι προσφυγικές ροές από τις τουρκικές ακτές και αφετέρου πως θα γίνεται η χορήγηση ή μη ασύλου για έναν - έναν τους πρόσφυγες.

Με βάση αυτά τα δεδομένα η κυβέρνηση ξεκινά να μετρά αντίστροφα το χρόνο θέτοντας προς υλοποίηση ένα«υποτυπώδες πλάνο» για τις επόμενες δέκα μέρες. Κύκλοι, ωστόσο, του Μαξίμου παραδέχονται ότι «αν δεν τηρηθούν οι απαιτούμενες προϋποθέσεις, η συμφωνία θα μείνει ένα μετέωρο θετικό βήμα».

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προσέφυγε χθες για βοήθεια στην Άνγκελα Μέρκελ προκειμένου να πιεστεί η Τουρκία να εφαρμόσει τη συμφωνία. Όπως ανέφερε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη «κατά την επικοινωνία του έλληνα πρωθυπουργού και της Γερμανίδας καγκελαρίου, ζητήθηκε από την κ. Μέρκελ η άμεση εφαρμογή της συμφωνίας Ε.Ε-Τουρκίας καθώς και η στήριξη της Ελλάδας σε υλικοτεχνικό επίπεδο».

Η κ. Γεροβασίλη δεν έκρυψε την ανησυχία της κυβέρνησης για την τήρηση της συμφωνίας σημειώνοντας ότι «θα θέλαμε οι προσφυγικές ροές να έχουν μειωθεί... χθες», ωστόσο πρόσθεσε η Τουρκία δεν έχει εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα και για τον λόγο αυτό ο κ. Τσίπρας ξεκίνησε κύκλο τηλεφωνικών επαφών. Στις τρεις πρώτες ημέρες της εφαρμογής το Συντονιστικό κατέγραψε περί τις 2.000 νέες αφίξεις.

Το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο "Αριάδνη" μετέφερε 241 άτομα από Μυτιλήνη και 9 από Χίο. Περίπου 8 πούλμαν βρίσκονται έξω από το "Αριάδνη" προκειμένου να μεταφέρουν τους μετανάστες και τους πρόσφυγες σε κέντρο προσωρινής φιλοξενίας στην Πιερία. Στο λιμάνι του Πειραιά κατέπλευσε από Ρόδο, Κω, Κάρπαθο και το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «blue star 2» με 10 μετανάστες και πρόσφυγες.

Σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρηση οι μετανάστες και οι πρόσφυγες στο λιμάνι του Πειραιά ανέρχονται σε 4700 άτομα. Λόγω των αυξημένων αναγκών από σήμερα θα διανέμει μερίδες φαγητού και ο στρατός, ενώ η διοίκηση του ΟΛΠ τοποθέτησε ήδη περισσότερες παροχές νερού.

Καθώς τα βόρεια σύνορα παραμένουν σφραγισμένα, ο αριθμός των εγκλωβισμένων έχει ξεπεράσει στις 52.000 σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ενώ μπορεί να υπάρχουν κι άλλοι εκτός των επίσημων δομών.

Η εικόνα είναι ζοφερή:

-από την Μυτιλήνη μεταφέρθηκαν χθες 150 παράνομοι μετανάστες με χειροπέδες, μερικοί εκ των οποίων είχαν πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα, για να κρατηθούν στο κέντρο κράτησης της Κορίνθου. Στα νησιά όμως βρίσκονται και μετανάστες που δεν έχουν περάσει από τα hotspots προκειμένουν να μην συλληφθούν αφού δεν δικαιούνται άσυλο.

-Καθώς τα σύνορα παραμένουν κλειστά, στην Ειδομένη οι μισοί πρόσφυγες πραγματοποιούν διαμαρτυρία και συγκρούονται με τους άλλους μισούς για το αν θα επιτρέψουν τρόφιμα να φθάσουν στους καταυλισμούς τους. Οι πλέον απελπισμένοι θεωρούν ότι μόνο έτσι θα πιέσουν να ανοίξουν τα σύνορα. Η ατμόσφαιρα είναι ηλεκτρισμένη και το κλίμα βίας είναι διάχυτο.

-Μετά την απόπειρα δύο προσφύγων να αυτοπυρποληθούν οι μη κυβερνητικές οργανώσεις απέσυραν του εθελοντές τους προσωρινά από την Ειδομένη λόγω ακριβώς της έκκρυθμης κατάστασης.

-Οι υπεύθυνοι ωθούν τους πρόσφυγες να εγκαταλείψουν την Ειδομένη, χωρίς ωστόσο να τους λένε που να πάνε αφού οι επίσημες δομές φιλλοξενίας είναι γεμάτες και δεν υπάρχουν θέσεις. Το Συντονιστικό εργάζεται για να δημιουργήσει 10.000 θέσεις επιπλέον και θα συνεχίσει και την επόμενη εβδομάδα, ωστόσο θα πρέπει να φιλοξενηθούν και εκείνοι που βρίσκονται στα νησιά τα οποία πρέπει να εκκενωθούν από τους παλιότερους αφιχθέντες όπως προβλέπεται από την Συμφωνία της ΕΕ.

-Ενδεικτικό της εγκατάλειψης όλων των συνθημάτων περί αλληλεγγύης και ανθρωπισμού από την ελληνική κυβέρνηση είναι ότι η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι αναστέλλει μέρος των δραστηριοτήτων που είχε αναπτύξει στα ελληνικά νησιά, λόγω της αντίθεσής της στη μετατροπή ορισμένων hotspot σε κλειστά κέντρα κράτησης.

Send this to a friend