Αθήνα

 

25 oC

αίθριος καιρός

Hottest

Ενημέρωση σε... fast-forward!

kokkalis 280324
Τα λόγια αγάπης του Πέτρου Κόκκαλη για τη Δήμητρα Ματσούκα

ΕΛΛΑΔΑ

Προσφυγικό: Πριν την εξέγερση οι μετανάστες – Συμπλοκές στον Πειραιά και μαχαίρια στην Ειδομένη

Τα τελευταία δύο εικοσιτετράωρα σύμφωνα με πληροφορίες οι τουρκικές αρχές συνέλαβαν περίπου 3000 άτομα που ήθελαν να περάσουν στην Ελλάδα, ωστόσο παρά την επιχείρηση περί τα 800 άτομα πέρασαν στη Μυτιλήνη. Οι περισσότεροι από αυτούς μάλιστα είναι Πακιστανοί σε κατάσταση εξαθλίωσης.

Ενώ η προσφυγική ροή από την Τουρκία προς τα ελληνικά νησιά συνεχίζεται, οι πρόσφυγες μαζί με τους αλληλέγγυους διαδηλώνουν από την Ειδομένη και τη Λέσβο μέχρι το Σύνταγμα, διαμαρτυρόμενοι για το νομοσχέδιο που επικυρώνει την συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, με την οποία η Ελλάδα αναλαμβάνει να υλοποιήσει την πολιτική των κλειστών συνόρων της Ευρώπης.

Πόσοι είναι οι πρόσφυγες

Στους 51.393 ανέρχονται σήμερα οι πρόσφυγες σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Συντονιστικού Οργάνου Διαχείρισης της Προσφυγικής Κρίσης.

Ο αριθμός των προσφύγων στα νησιά ανέρχεται σε 5.337, με τις νέες αφίξεις ως τις 8 το πρωί να υπολογίζονταν σε 377.

Στην Αττική φιλοξενούνται 14.960, εκ των οποίων οι 5.750 παραμένουν στο λιμάνι του Πειραιά. Σήμερα ξεκίνησε μια προσπάθεια αποσυμφόρησης του Πειραιά με στόχο να μεταφερθούν πρόσφυγες σε πρώην τουριστικό χώρο στην Κυλλήνη και σε άλλες δομές στην υπόλοιπη Ελλάδα, όπως δήλωσε πριν από λίγο σε συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό «Σκάι» ο εκπρόσωπος τύπου του Συντονιστικού Οργάνου, Γιώργος Κυρίτσης.

Στην Κυλλήνη, θα δοθεί προτεραιότητα σε οικογένειες, που θα στεγαστούν σε 19 σπίτια σε τουριστικό οικισμό. «Η αποσυμφόρηση του Πειραιά που ξεκινάει τώρα, θα βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε φαινόμενα, όπως το χτεσινοβραδινό, καθώς τα περισσότερα έχουν να κάνουν με το ότι υπάρχει πολύς κόσμος στο λιμάνι», τόνισε ο κ. Κυρίτσης.

Στην κεντρική Ελλάδα βρίσκονται 2.645 πρόσφυγες και στη βόρεια Ελλάδα 28.451. Ο αριθμός στο camp στην Ειδομένη ανέρχεται σε 11.324 και στο βενζινάδικο του Πολυκάστρου σε 1.279.

[adsense]

Νύχτα τρόμου στον Πειραιά

Σκηνές αλλοφροσύνης στον Πειραιά όπου το μεγαλύτερο Λιμάνι της χώρας μετατράπηκε σε πεδίο μάχης Σύρων και Αφγανών επιβεβαιώνοντας τους φόβους ότι ήταν θέμα χρόνου να ξεφύγει η κατάσταση από κάθε έλεγχο.

Οκτώ τραυματίες εκ των οποίων οι δύο σοβαρά και μια γυναίκα σε κατάσταση σοκ είναι ο απολογισμός των ολονύκτιων συγκρούσεων μεταξύ Αφγανών και Σύρων που ξέσπασαν λίγο πριν τα μεσάνυχτα.

Τα αίτια παραμένουν μέχρι στιγμής αδιευκρίνιστα όμως σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες αφορμή στάθηκε το πείραγμα που έκανε ένας Αφγανός στη γυναίκα ενός πρόσφυγα από τη Συρία, με αποτέλεσμα ομοεθνείς της να του ζητήσουν το λόγο και να ξεκινήσουν τα επεισόδια.

Οι συμπλοκές ξεκίνησαν αρχικά έξω από τον επιβατικό σταθμό στην πύλη Ε-2 και στη συνέχεια επεκτάθηκαν και στην πύλη Ε-1, όπου δεκάδες νεαροί Σύροι πρόσφυγες επιδόθηκαν σε πετροπόλεμο με Αφγανούς, αναποδογύρισαν κάδους απορριμάτων, έσπασαν ακόμα και τους φοίνικες χρησιμοποιώντας τους στις συμπλοκές καθώς και υαλοπίνακες στον επιβατικό σταθμό της πύλης Ε-1, ενώ η περιοχή στον προαύλιο χώρο γέμισε από πέτρες και αναποδογυρισμένους κάδους.

Στο σημείο αυτή τη στιγμή επικρατεί ηρεμία ενώ δυνάμεις των ΜΑΤ, στελέχη του κεντρικού λιμεναρχείου Πειραιά και κλιμακίου των ειδικών αποστολών του Λιμενικού Σώματος παρέμειναν στο σημείο όλη τη διάρκεια της νύχτας για προληπτικούς λόγους. Οι εντολές πάντως που τους είχαν δοθεί ήταν να μην χρησιμοποιηθεί βία.

Ο υπουργός Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής Θοδωρής Δρίτσας εκείνη την ώρα βρίσκονταν στο υπουργείο Ναυτιλίας και ενημερώθηκε αμέσως, ενώ στο σημείο του συμβάντος έσπευσαν ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος αντιναύαρχος Σταμάτιος Ράπτης και ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Ναυτιλίας Γιάννης Θεοτοκάς. Ο αριθμός των μεταναστών και προσφύγων που διαμένουν στο λιμάνι του Πειραιά φθάνει τα 5.800 άτομα.

Tο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής εκτύπωσε ενημερωτικά φυλλάδια που θα πρέπει να μοιραστούν τις επόμενες ημέρες στους πρόσφυγες και μετανάστες οι οποίοι βρίσκονται στο λιμάνι του Πειραιά, όπου θα τους δίνονται εξηγήσεις γιατί θα πρέπει να μετακινηθούν στα κέντρα προσωρινής φιλοξενίας. Σύμφωνα με πληροφορίες η μεταφορά κάποιων προσφύγων και μεταναστών έχει «παγώσει», καθώς ο επιπλέον χώρος που είχε αποφασιστεί να δοθεί στον Ελαιώνα ακόμα δεν είναι έτοιμος, όπως και αυτός της Κυλλήνης.

Στην περίπτωση που δοθεί το πράσινο φως από τα αρμόδια υπουργεία, Σύροι μετανάστες και πρόσφυγες θα μεταφερθούν στην Κυλλήνη και 700 Αφγανοί στον Ελαιώνα.

Στο λιμάνι του Πειραιά κατέπλευσε το πρωί το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο “blue star 1” με 7 μετανάστες και πρόσφυγες από Χίο και Μυτιλήνη ενώ αναμένεται και το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο “Διαγόρας” από τα Δωδεκάνησα με 1 πρόσφυγα μόνο.

Βγήκαν μαχαίρια στην Ειδομένη

Ηλεκτρισμένη είναι η ατμόσφαιρα και στην Ειδομένη όπου παραμένουν εγκλωβισμένοι περισσότεροι από 11.000 πρόσφυγες και μετανάστες. Χθες ξέσπασε μεγάλος καβγάς και στις φωτογραφίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας ένας άνδρας κρατά στο χέρι του ένα μαχαίρι και προσπαθεί να επιτεθεί σε κάποιον.

eidomeni-maxairia

Λέσβος: Ένταση και συνθήματα από τους πρόσφυγες στη Μόρια

Εντονα είναι τα προβλήματα και στο κέντρο φιλοξενίας της Μόριας, στη Λέσβο. Πρόσφυγες χθες προκάλεσαν ένταση φωνάζοντας συνθήματα και σηκώνοντας πλακάτ διαμαρτυρίας, ζητώντας την ελευθερία τους και να ανοίξουν τα σύνορα, ώστε να συνεχίσουν την πορεία τους. Σήμερα από το πρωί περισσότεροι από 200 νέοι μετανάστες και πρόσφυγες έχουν αποβιβασθεί στη Λέσβο. Οι περισσότεροι από αυτούς είναι Πακιστανοί μετανάστες.

Στα hot spot των νησιών παραμένουν: Στη Μόρια στη Λέσβο 2.384 άτομα. Στη Χίο 1449. Στη Σάμο 218.

Σε εξέλιξη μεταφορά οικογενειών μεταναστών και προσφύγων από το λιμάνι του Πειραιά σε κέντρο φιλοξενίας στην Κυλλήνη

Σε εξέλιξη βρίσκεται, από τις 11:00, διαδικασία αποσυμφόρησης του λιμανιού του Πειραιά, μετά τα χθεσινά επεισόδια μεταξύ μεταναστών και προσφύγων, που είχαν ως αποτέλεσμα να τραυματιστούν ελαφρά οκτώ άτομα.

Περίπου έξι πούλμαν θα μεταφέρουν 38 οικογένειες- σχεδόν 300 άτομα- σε κέντρο προσωρινής φιλοξενίας στην Κυλλήνη. Μεταφραστές και εθελοντές εξήγησαν το πρωί σε πρόσφυγες στην πύλη Ε-2 για ποιο λόγο θα πρέπει να μετακινηθούν και τους μίλησαν για τις καλύτερες συνθήκες που θα έχουν στα κέντρα φιλοξενίας.

Στο λιμάνι του Πειραιά βρίσκεται ισχυρή δύναμη του κεντρικού λιμεναρχείου, ενώ τη διαδικασία μεταφοράς των προσφύγων και των μεταναστών παρακολουθεί ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος, αντιναύαρχος Σταμάτιος Ράπτης.

Ροή Ειδήσεων

dsasadsa 1 252863 361535 type13262

29/03/2024 | 14:36

Ικανοποιημένος και ανακουφισμένος ο Μάνος Δασκαλάκης μετά τα ισόβια της Πισπιρίγκου – «Δικαίωση της μνήμης της Τζωρτζίνας»

29/03/2024 | 14:27

Αλέξης Γεωργούλης: Η πρώτη συνέντευξη μετά τις καταγγελίες – Τι αποκαλύπτει στη Δανάη Μπάρκα

29/03/2024 | 14:23

Το επικό σαρδάμ στην ορκωμοσία Κασσελάκη: «Όλα τα στρέμματα είναι βλαμμένα»
screenshot 20

29/03/2024 | 14:00

Ο Δημήτρης Κόκοτας υπεβλήθη σε αξονική εγκεφάλου: Σε λίγη ώρα θα προσπαθήσουν να τον “ξυπνήσουν” οι γιατροί

29/03/2024 | 13:51

Ρούλα Πισπιρίγκου: Η πρώτη αντίδρασή της μετά την εκφώνηση της απόφασης – «Έχω ήδη ασκήσει έφεση»

29/03/2024 | 13:30

Σταμάτης Μαλέλης: Το χειρότερο που υπάρχει και μπορεί να ρίξει τους ανθρώπους στην κατάθλιψη είναι η ματαιοδοξία
screenshot 17

29/03/2024 | 13:14

«Χαμός» με Πέτρο Τατσόπουλο-Ανδρέα Καραγιάννη στην Καινούργιου: «Με διακόπτει, σκ@σε» – «Βρίζεις την αγία φλόγα της Παναγίας. Είναι ντροπή»

29/03/2024 | 13:05

Κούγιας για Πισπιρίγκου: Πρόκειται για μεγάλη δικαστική πλάνη – Γιατί δεν ζητήσαμε ελαφρυντικά

29/03/2024 | 12:33

Sin Boy: Άγριος ξυλοδαρμός ενώ έκανε live στο Instagram
pispirigkou2352

29/03/2024 | 12:26

Ομόφωνα ισόβια η Ρούλα Πισπιρίγκου που κρίθηκε ομόφωνα ένοχη για την ανθρωποκτονία της Τζωρτζίνας

29/03/2024 | 12:23

Ελένη Μενεγάκη: Γενέθλια για την κόρη της, Μαρίνα Παντζοπούλου – Η τρυφερή φωτογραφία τους

29/03/2024 | 12:08

Χρήστος Χατζηπαναγιώτης: «Βλέπω τη ζωή με άλλα μάτια» – Οι πρώτες δηλώσεις μετά τo έμφραγμα
6168017

29/03/2024 | 11:57

Κυριάκος Μητσοτάκης: Αυξάνεται στα 830 ευρώ ο κατώτατος μισθός από την 1η Απριλίου

29/03/2024 | 11:45

Το Jeep Compass 4xe Business είναι ετοιμοπαράδοτο

29/03/2024 | 11:45

Oμόφωνα ένοχη η Ρούλα Πισπιρίγκου για την ανθρωποκτονία της κόρης της Τζωρτζίνας – Ισόβια προτείνει η εισαγγελέας για τη Ρούλα Πισπιρίγκου
Εορτολόγιο: Ποια ονόματα γιορτάζουν σήμερα 28 Μαρτίου
skyloi epithesh1
Ραφήνα: Εσπευσμένα στο νοσοκομείο με σοβαρά τραύματα μια γυναίκα ύστερα από επίθεση σκύλων σε χώρο πάρκινγκ
afrikaniki skoni athina 280324 (6)
Δείτε εικόνες: Η αφρικανική σκόνη «σκέπασε» την Αθήνα – Πότε έρχεται το νέο κύμα
screenshot 10
Θεσσαλονίκη: Οδηγός λεωφορείου έκλεισε τις πόρτες για να πιαστεί «πορτοφολού»
xrimata euro
Αύριο στο υπουργικό Συμβούλιο ανακοινώνεται η νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό
Το «ταξίδι» της αφρικανικής σκόνης στην Ελλάδα – Μέχρι πότε θα διαρκέσει το φαινόμενο