Αθήνα

24 oC

αίθριος καιρός

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Ξεσπά μέσα από τις φυλακές η Έλενα Πολυχρονοπούλου: «Θέλω να πληρώσει για όλα ο σύντροφός μου»
Μυρίζει μπαρούτι στην Ειδομένη: Ύποπτες ΜΚΟ καλούν τους πρόσφυγες σε «πόλεμο» με τους Σκοπιανούς

ΕΛΛΑΔΑ

Μυρίζει μπαρούτι στην Ειδομένη: Ύποπτες ΜΚΟ καλούν τους πρόσφυγες σε «πόλεμο» με τους Σκοπιανούς

Ενώ τα επεισόδια της Κυριακής έχουν προκαλέσει αντιπαράθεση μεταξύ Ελλάδας και Σκοπίων η κατάσταση στην Ειδομένη παραμένει εκρηκτική ενώ υπάρχει φόβος για επανάληψη της «εφόδου» των προσφύγων στα σύνορα σήμερα το πρωί μετά από παροτρύνσεις ξένων αλληλέγγυων. Ενδεικτικό είναι το γεγονός πως εσχάτως η κυβερνητική ρητορική -και μάλιστα στο υψηλότερο επίπεδο- βάζει στο στόχαστρό της […]

Ενώ τα επεισόδια της Κυριακής έχουν προκαλέσει αντιπαράθεση μεταξύ Ελλάδας και Σκοπίων η κατάσταση στην Ειδομένη παραμένει εκρηκτική ενώ υπάρχει φόβος για επανάληψη της «εφόδου» των προσφύγων στα σύνορα σήμερα το πρωί μετά από παροτρύνσεις ξένων αλληλέγγυων.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός πως εσχάτως η κυβερνητική ρητορική -και μάλιστα στο υψηλότερο επίπεδο- βάζει στο στόχαστρό της όλο και περισσότερο αλληλέγγυους και ΜΚΟ για τον «ύποπτο» ρόλο τους σε Ειδομένη και Πειραιά.

Τόσο ο εκπρόσωπος Τύπου του Συντονιστικού της Κυβέρνησης Γ. Κυρίτσης, όσο και ο αρμόδιος υπουργός Γ. Μουζάλας, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Ν. Τόσκας και η Κυβερνητική Εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, έχουν αναφερθεί στο ρόλο αλληλέγγυων και ΜΚΟ, σημειώνοντας πως ορισμένες εξ αυτών προτρέπουν πρόσφυγες και μετανάστες να μη φύγουν από την Ειδομένη και να συνεχίσουν τις προσπάθειες να περάσουν τα σύνορα.

[adsense]

Στα επεισόδια και στη στάση των Σκοπίων αλλά και στις ΜΚΟ ξένης ιθαγένειας αναφέρθηκε χθες κατά την διάρκεια των δηλώσεών του με τον Πορτογάλο πρωθυπουργό Αντόνιο Κόστα ο πρωθυπουργός Αλέξη Τσίπρας.

«Κάποιες ΜΚΟ μάλλον έχουν στο μυαλό τους να πάρουν κάποια κονδύλια παρά να προσφέρουν» σχολίασε ο Αλέξης Τσίπρας επισημαίνοντας πως στον αγώνα της κυβέρνησης να πείσει τους πρόσφυγες «βρίσκουμε και ορισμένες ΜΚΟ που κάνουν την εντελώς αντίθετη δουλειά. Προσπαθούν να πείσουν τους πρόσφυγες να μείνουν εκεί, αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις στην υγεία τους» σημείωσε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός.

Τα γεγονότα της Κυριακής

Σχετικά με τα γεγονότα της Κυριακής στην Ειδομένη, στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και της ΕΛ.ΑΣ. Σημειώναν πάντως ότι η έκρηξη βίας στην περιοχή έχει υπευθύνους, δείχνοντας για άλλη μία φορά αλληλέγγυους και μέλη «παράξενων» ΜΚΟ, που ακόμη δεν μπορούν να εντοπίσουν. Όπως λένε από νωρίς το πρωί Κυριακής υπήρχε η πληροφορία για κάλεσμα συνάντησης προσφύγων προκειμένου να περάσουν τα σύνορα.

Οι ύποπτοι, σύμφωνα με στελέχη της ΕΛ.ΑΣ., είναι κυρίως αλλοδαποί υπήκοοι, Γερμανοί, Ισπανοί και Ιταλοί που με διάφορα φυλλάδια, γραμμένα στην αραβική γλώσσα, επιχείρησαν και πάλι να πείσουν τους μετανάστες να προχωρήσουν μαζικά προς τα σύνορα. Σύμφωνα μάλιστα με αστυνομικές πηγές, οι ύποπτοι, είναι κάτοχοι ευρωπαϊκών διαβατηρίων, μένουν κυρίως στη Γευγελή, αλλά πηγαινοέρχονται στην Ειδομένη.

Ο «χάρτης» των… αλληλέγγυων

Οι ειδικές υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ., έχουν χαρτογραφήσει και φωτογραφήσει μια ανακυκλούμενη ομάδα περίπου 100 «αλληλέγγυων», στους οποίους συμμετέχουν 50-60 άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου από Θεσσαλονίκη που δεν ανήκουν σε ΜΚΟ και επίσημες εθελοντικές ομάδες. Πρόκειται για… ακτιβιστές από τη χώρα μας, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ισπανία και την Αγγλία.

Κάποιοι από τους αλληλέγγυους, σύμφωνα με αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ., κυρίως από Γερμανία και Αγγλία έχουν φτιάξει ένα «μικρό χωριό» μέσα στο χωριό Μικρό Δάσος, που βρίσκεται περίπου 2 χλμ από την Ειδομένη, και αποτελεί ένα μικρό άβατο.

Η φήμη που κυκλοφόρησε πριν από 10 ημέρες για άνοιγμα των συνόρων, προήλθε σύμφωνα με τους αστυνομικούς από γυναίκα αλληλέγγυα, που διαμένει σε αυτό το χωριό. Οι ίδιες αστυνομικές πηγές, υποστηρίζουν ότι κατά τη διάρκεια επεισοδίων και εντάσεων, κυρίως με αστυνομικές δυνάμεις, μέλη του ιδιότυπου οικισμού έχουν παρουσία σε αυτά, ενώ διαρκώς τονίζουν στους πρόσφυγες και μετανάστες πως όλοι μαζί μπορούν να σπάσουν τον φράκτη.

Την περασμένη εβδομάδα κυκλοφόρησε και πάλι στην Ειδομένη η πληροφορία της ύπαρξης ιστοσελίδας «transit Albania», μέσω της οποίας μπορούν να βρουν υλικό και χάρτες που θα τους βοηθήσει να περάσουν μέσω Αλβανίας στην Ιταλία και από εκεί στην κεντρική Ευρώπη.

Θολό είναι το τοπίο στις αχαρτογράφητες ΜΚΟ, πολλές από τις οποίες τάσσονται ανοιχτά κατά της μεταφοράς των προσφύγων σε οργανωμένους χώρους φιλοξενίας, κατά της επιστροφής μεταναστών στην Τουρκία και υπέρ της παρατεταμένης λειτουργίας των υπαίθριων καταυλισμών.

Η ΕΛ.ΑΣ. έχει καταγράψει τουλάχιστον 19 ΜΚΟ (οι 11 ελληνικές) που δρουν στην Ειδομένη, εκ των οποίων 4-5 έχουν περίεργο και παράξενο ρόλο. Από την άλλη μεριά η κοινότητα έχει καταγράψει τουλάχιστον 31 ΜΚΟ, και εθελοντικές ομάδες, οι οποίες φθάνουν ακόμη και τις 50.

Και στον Πειραιά στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. έχουν καταγράψει 5-6 παράξενες ΜΚΟ, ο ρόλος των οποίων ερευνάται. Στην Ελλάδα δρουν τουλάχιστον 700 ΜΚΟ, εκ των οποίων οι περίπου 150 καθαρά με το προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα. Ωστόσο, αν εξαιρέσεις τις σοβαρές διεθνείς ΜΚΟ για τις υπόλοιπες δεν υπάρχει ένα καθαρό μητρώο, κάποια πιστοποίηση και η προέλευση της χρηματοδότησής τους.

Σημαντικό έργο στην Ειδομένη προσφέρουν οι: Γιατροί του Κόσμου, Γιατροί Χωρίς Σύνορα, Praxis, Άρσις, Save the Children, Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, Χαμόγελο του Παιδιού, Μετάδραση, Α21, Caritas, Οικόπολις.

 Η παράξενη «Noborders»

Υπάρχουν όμως ΜΚΟ και εθελοντές, που υιοθετούν ρητορική, η οποία προτρέπει πρόσφυγες και μετανάστες να μην εγκαταλείψουν την προσπάθεια στην Ειδομένη διότι έτσι πιστεύουν ότι θα ασκηθεί πίεση προς τις κυβερνήσεις για να ανοίξουν τα σύνορα.

Μία από αυτές τις εθελοντικές οργανώσεις που τάσσεται κατά της μεταφοράς των προσφύγων και μεταναστών σε οργανωμένους χώρους φιλοξενίας είναι η «Noborders», η οποία υποστηρίζει ότι «η λύση βρίσκεται στις καλοπροαίρετες αυτοοργανωμένες δομές που έχουν καθαρό στόχο».

Σε αναρτήσεις στη σελίδα της στο Facebook καταγγέλλει τις πιέσεις των Αρχών για απομάκρυνση ατόμων από τους υπαίθριους χώρους. «Ούτε κέντρα κράτησης, ούτε φιλοξενίας. Είμαστε με τους αόρατους αυτής της κοινωνίας», είναι το σύνθημα σε φωτογραφία που έχουν αναρτήσει.

Την πρώτη ημέρα επιστροφής μεταναστών στην Τουρκία στις 4 Απριλίου 2016 σχολίασαν «οργή. η εξουσία επιστρέφει το αχρείαστο εμπόρευμα», ενώ καταγγέλλουν την προσπάθεια μεταφοράς προσφύγων σε χώρους φιλοξενίας γράφοντας ότι «την ίδια τακτική με τη Λέσβο ακολουθεί η αστυνομία και στην Ειδομένη. Εκκενώνουν τις δομές αλληλεγγύης ώστε να πιεστούν οι πρόσφυγες να καταφύγουν στους επίσημους “χώρους φιλοξενίας”».

Παράλληλα σύμφωνα με τοπικούς φορείς οι «Noborders» προσφέρουν φιλανθρωπικό έργο και έχουν βοηθήσει σημαντικά -μεταξύ άλλων- ανθρώπους με προβλήματα αναπηρίας και πολλά μικρά παιδιά.

Στην περιοχή έχει παρατηρηθεί δραστηριότητα, επίσης, από τη σκοπιανή ΜΚΟ «Legis», τα μέλη της οποίας περνούν τα σύνορα, παραμένουν στην Ειδομένη αρκετές ώρες και επιστρέφουν στα Σκόπια. Αυτό που έχει προκαλέσει εντύπωση είναι ότι οι ελληνικές Αρχές δεν καταγράφουν ούτε την είσοδό τους στον καταυλισμό, ούτε την έξοδό τους.

Να σημειωθεί ότι στην Ειδομένη που φιλοξενεί περίπου 1.300 ανθρώπους υπάρχουν μόλις 70 αστυνομικοί, δηλαδή αντιστοιχεί ένας αστυνομικός στα 200 άτομα.

Στα δύο διαβήματα που έκανε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών την Κυριακή προς τα Σκόπια και στις αιτιάσεις της ελληνικής κυβέρνησης, απάντησε με επίθεση σε συνέντευξη που έδωσε στο Mega ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβανόφ ο οποίος είπε ότι οι αρχές της χώρας του έκαναν ότι θα έπρεπε να έχει κάνει η ελληνική πλευρά.

Ο κ. Ιβανόφ υποστηρίζει ότι η Αστυνομία της χώρας του επέβαλε την τάξη στη μεθόριο. «Οι Αρχές της “Μακεδονίας” πήραν όλα τα μέτρα που έπρεπε να έχουν λάβει οι ελληνικές Αρχές για να αποτρέψουν την απόπειρα για μαζική είσοδο μεταναστών στην επικράτειά μας.

Επομένως, καλώ την ΕΕ να βοηθήσει την Ελλάδα να εκκενώσει τον καταυλισμό της Ειδομένης από όπου ξεκίνησαν αυτές οι παράνομες απόπειρες να περάσουν οι μετανάστες στην επικράτειά μας και να διασχίσουν το διάδρομο που έκλεισε με απόφαση των Βρυξελλών» λέει.

Κατηγορεί την Αθήνα για ανοχή στους αυτοαποκαλούμενους εθελοντές-υποκινητές των προσφύγων και σημειώνει ότι το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας του είχε ενημερώσει όλες τις χώρες του Βαλκανικού διαδρομόμου και τα κράτη – μέλη της ΕΕ. «Αντί να στέλνει διαβήματα το ελληνικό ΥΠΕΞ έπρεπε να μας ενημερώσει για το τι συμβαίνει στην Ειδομένη με τους λεγόμενους εθελοντές -τους ανθρώπους που οργάνωσαν όλα αυτά και μοίραζαν φυλλάδια στα αραβικά προετοιμάζοντας παράνομη είσοδο στην επικράτειά μας” αναφέρει χαρακτηριστικά και προσθέτει: «Όσο ισχύει αυτή η απόφαση, θα τη σεβαστούμε και δεν θα επιτρέψουμε την παράνομη είσοδο στην επικράτειά μας. Δεν αρμόζει σε κράτος-μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ και σε μια χώρα που συμμετείχε στην απόφαση για το κλείσιμο του διαδρόμου να μη σέβεται αυτήν την απόφαση και να θέτει σε κίνδυνο την επικράτεια γείτονος χώρας επιτρέποντας την παράνομη είσοδο μεταναστών».

Πάντως ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ όταν ρωτήθηκε απέφυγε να καταδικάσει τα επεισόδια και είπε ότι η προστασία των συνόρων πρέπει να γίνεται σύμφωνα με τα διεθνή κριτήρια, είτε πρόκειται για χώρα της ΕΕ είτε όχι.

Μήνυμα προς όλες τις εμπλεκόμενες αρχές και τις ΜΚΟ να σταματήσουν την παραπληροφόρηση προς τους πρόσφυγες που βρίσκονται στην Ειδομένη έστειλε και η Κομισιόν, διά της αναπληρώτριας εκπροσώπου της, Μίνα Αντρέεβα.

Φόβοι για νέα επεισόδια

Εν τω μεταξύ ο φόβος νέων επεισοδίων παραμένει καθώς οι αλληλέγγυοι παρά τις αποδοκιμασίες από όλες τις πλευρές κάλεσαν ξανά για σήμερα το πρωί τους πρόσφυγες να κάνουν νέα επιχείρηση να περάσουν τα σύνορα.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσαν τηλεοπτικοί σταθμοί, οι αλληλέγγυοι υποσχέθηκαν να τους εφοδιάσουν με βόμβες μολότοφ. Η Ελληνική Αστυνομία αυτή την φορά θα προσπαθήσει να αποτρέψει παρόμοια κίνηση προκειμένου να μην επαναληφθούν τα επεισόδια και να μην κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές. Ωστόσο η κατάσταση δεν είναι εύκολη γιατί σε μία τέτοια περίπτωση υπάρχει ο κίνδυνος ανάφλεξης στην ελληνική πλευρά όπου όμως εξακολουθούν να παραμένουν περί τους 12.000 πρόσφυγες.

Ροή Ειδήσεων

20/09/2021 | 07:31

Καιρός: Η εβδομάδα ξεκινά με υψηλές θερμοκρασίες (ΒΙΝΤΕΟ)

20/09/2021 | 07:18

ΔΕΘ: Ο Τσίπρας, τα διλήμματα των εκλογών και το άνοιγμα στη μεσαία τάξη και στους ψηφοφόρους του παλιού ΠΑΣΟΚ

20/09/2021 | 07:06

Ώρα ανακοινώσεων για την τρίτη δόση σε άνω των 60 και υγειονομικούς – Ανησυχία των ειδικών για Βόρεια Ελλάδα και σχολεία

20/09/2021 | 00:07

Κλήρωση Τζόκερ: Που παίχτηκε το τυχερό δελτίο που κερδίζει σχεδόν 60.000 ευρώ

19/09/2021 | 23:50

The Voice: Ο παίκτης που έχασε τον πατέρα του από κορονοϊό – «Ήταν μουσικός – Πιστεύω με ακούει εκεί που είναι»

19/09/2021 | 23:42

Αστέρας Τρίπολης – ΠΑΟΚ 0-1: Με γκολ από πέναλτι ο «Δικέφαλος του Βορρά»-Άξιζαν την ισοπαλία οι Αρκάδες

19/09/2021 | 23:36

Λαμία – Ολυμπιακός 1-2 με «καρδιοχτύπι» για τους ερυθρόλευκους! (BINTEO)

19/09/2021 | 23:28

Σύρος: Συνελήφθη διευθυντής σχολείου μετά από μήνυση αρνήτριας μητέρας και καθηγήτριας για «εσχάτη προδοσία»!

19/09/2021 | 23:17

Η ατάκα Τσίπρα για τον Ραντανπλάν που έχει γίνει viral – Τι εννοούσε

19/09/2021 | 23:03

The Voice: Ο παίκτης που ήταν μαζί με Λιανό και Αργυρό στο Fame Story 3! (vid)

19/09/2021 | 22:48

Βίκυ Καγιά: Μόνο ψυχοσωματικά δεν έβγαλα, πένθησα πολύ που έφυγα από το GNTM

19/09/2021 | 22:37

The Voice: O Αργυρός ήθελε να πάρει παίκτρια λέγοντάς της «σε θέλω όπως ο Μίκυ τη Μίνι», αλλά δεν… (vid)

19/09/2021 | 22:11

Νέο τζακ ποτ στο Τζόκερ-Οι τυχεροί αριθμοί που κληρώθηκαν την Κυριακή 19/09

19/09/2021 | 22:08

Ιωάννα Παλιοσπύρου: Θα κινηθεί νομικά κατά του 40χρονου «φίλου» της Έφης-«Δεν τον ξέρει, ένα αίτημα φιλίας δέχθηκε» (vid)

19/09/2021 | 21:51

Πάτρα: «Το παιδί δεν είχε επαφή με το περιβάλλον», λέει ο γιατρός που έτρεξε πρώτος στον 6χρονο μετά το ατύχημα
Ξεσπά μέσα από τις φυλακές η Έλενα Πολυχρονοπούλου: «Θέλω να πληρώσει για όλα ο σύντροφός μου»
Εργαζόμενος της efood παίρνει θέση: «Δικαστές του καναπέ – Πριν κρίνουμε, κοιτάμε και την άλλη όψη του νομίσματος»
Ανείπωτη τραγωδία στη Σπάρτη: Νεκρή 22χρονη μοτοσικλετίστρια σε τροχαίο
Άγριο φονικό στη Θεσσαλονίκη: Άρπαξε μαχαίρι από μαγαζί, τον μαχαίρωσε και τον σκότωσε στο κέντρο της πόλης
Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα, Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου
Εντυπωσιακό φαινόμενο στη Χαλκιδική: Σύννεφο “βουτά” στη θάλασσα μετά το μπουρίνι (vid)