Αθήνα

19 oC

ελαφρές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Γρηγόρης Πετράκος: Παραλήρημα σε βίντεο για τον κορονοϊό! «Μας μεταχειρίζονται ως μπαταρίες…»

ΕΛΛΑΔΑ

Αδιανόητο: Δύο κτίρια 80.000 τ.μ. με ετήσιο ενοίκιο 6 εκατ. ευρώ, στεγάζουν μόλις 80 δημόσιους υπαλλήλους!

Απίστευτο κι όμως... ελληνικό

Δύο κτίρια, που προσφέρουν αθροιστικά 80.000 τ.μ. στεγασμένου χώρου, παραμένουν ουσιαστικά κενά εδώ και πολλά χρόνια, παρά το γεγονός ότι το ελληνικό Δημόσιο καταβάλλει 6 εκατ. ευρώ ετήσιο μίσθωμα από το 2014.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, πρόκειται για το κτίριο των καπνοθηκών «Κεράνης» στον Αγ. Ιωάννη Ρέντη (Πειραιάς) και το πρώην Κέντρο Γραπτού Τύπου στο Μαρούσι. Τα κτίρια προσφέρουν αθροιστικά 80.000 τ.μ. στεγασμένου χώρου, αλλά παραμένουν κενά εδώ και πολλά χρόνια και παρά το γεγονός ότι το ελληνικό Δημόσιο, από το 2014 καταβάλλει 6 εκατ. ευρώ ετήσιο μίσθωμα.

Όπως τονίζεται στο ρεπορτάζ του Βαγγέλη Μανδραβέλη, στα δύο κτίρια εργάζονται περί τους 80 δημόσιους υπαλλήλους. Αντιστοιχούν έτσι σχεδόν 1.000 τ.μ. σε κάθε εργαζόμενο. Και όπως είχε πει στη Βουλή ο πρώην αν. υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, με το λειτουργικό κόστος τους οι υπάλληλοι αυτοί θα ήταν οικονομικότερο να είχαν στεγαστεί σε 4στερα ξενοδοχεία ώστε να έχουν και το πρωινό τους.

Και προσθέτει στο δημοσίευμα: Δυστυχώς, τα Χριστούγεννα του 2017 έχουν φτάσει και η υπόσχεση που είχε δώσει ο κ. Αλεξιάδης για τη μεταφορά υπηρεσιών του υπ. Οικονομικών στο κτίριο της «Κεράνης» δεν επαληθεύτηκε. Επίσης, δεν επαληθεύεται η υπόσχεση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου να μεταφέρει στο ίδιο κτίριο το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, παρά τις προσπάθειες που γίνονται.

Η διαδικασία έχει ξεκινήσει, ειδικά μετά την αποτυχία της χώρας να προσελκύσει τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (European Medicines Agency), αλλά σίγουρα θα καθυστερήσει.

H υπόθεση, όμως, αυτή του EMA ανέδειξε τις ανεδαφικές αιτιάσεις όσων δεν ήθελαν να στεγαστούν εκεί, όπως συνδικαλιστές εφοριακοί, δικηγόροι του Πειραιά κ.λπ. «Το κτίριο επελέγη, έστω και έβδομο μέσα από 19 κτίρια της Ευρώπης, για να στεγάσει μια κοινοτική κεντρική υπηρεσία, αλλά δεν μπορούσε να στεγάσει τους Ελληνες δημοσίους υπαλλήλους…», παραδέχεται ειρωνικά στέλεχος της αγοράς. Τη μια οι συνδικαλιστές εντόπιζαν προβλήματα αμιάντου, στατικής κ.ά., την άλλη δεν ήθελαν «να νομιμοποιήσουν το σκάνδαλο του ΤΑΙΠΕΔ» κ.ο.κ.

Μάλιστα, οι δικηγόροι του Πειραιά που έχουν χτίσει τα δικηγορικά τους γραφεία δίπλα στα ερείπια των σημερινών δικαστηρίων, προσέφυγαν καταθέτοντας μηνυτήρια αναφορά για το «σκάνδαλο του ΤΑΙΠΕΔ», η οποία, το περασμένο καλοκαίρι, κόντεψε να στερήσει από τη χώρα την εκταμίευση της δόσης των 8,5 δισ. ευρώ.

Αξιοσημείωτο είναι ότι, ακόμη και με το νέο συμβόλαιο των 2,65 εκατ. ευρώ ετησίως που σύναψε το ΤΑΙΠΕΔ, το κτίριο «Κεράνης» είναι πολύ πιο φθηνό σε σχέση με τα μισθώματα που πληρώνει σήμερα το ΥΠΟΙΚ. «Πληρώνουμε (το κτίριο “Κεράνης”) 5,6 ευρώ ανά τ.μ., αυτό είναι το ενοίκιο που αντιστοιχεί, ενώ στα άλλα κτίρια (του ΥΠΟΙΚ), που είναι πολύ χειρότερα, χωρίς πάρκινγκ, πληρώνουμε 11,56 ευρώ, 9,92 ευρώ, 14,50 ευρώ, 14,60 ευρώ, 13,50 ευρώ το τ.μ.», είχε πει ο κ. Αλεξιάδης στη Βουλή, απαντώντας σε σχετική ερώτηση. «Θα άξιζε», προσθέτει καλά ενημερωμένη πηγή για το θέμα αυτό, «να εξετάσει κάποιος από ποιους νοικιάζει τα κτίριά του τόσο το ΥΠΟΙΚ, όσο και τα άλλα υπουργεία που ήταν να μεταφερθούν στο κτίριο “Κεράνης”». Το ΥΠΟΙΚ, σύμφωνα με τα στοιχεία του κ. Αλεξιάδη, θα μπορούσε να εξοικονομήσει 6 εκατ. ευρώ, σε σύνολο 24 εκατ. που καταβάλλει ετησίως σε ενοίκια.

Πέθανε μόλις στα 51 της η δημοσιογράφος Άντζελα Πεΐτση
Κορονοϊός: Μεγάλη ανατροπή με τα καταστήματα και τα σούπερ μάρκετ – Η απόφαση του Υπ. Ανάπτυξης
«Βόμβες» από τους ειδικούς! Μάσκα παντού, αναστολή αγώνων, κλείσιμο εστίασης και απαγόρευση κυκλοφορίας νωρίτερα
Στον εισαγγελέα η νοσοκόμα που είπε ψέματα και «σκόρπισε» κορονοϊό σε δομή παιδιών με αναπηρία
O κύβος ερρίφθη! Lockdown από την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου σε Θεσσαλονίκη, Λάρισα και Ροδόπη
Κορονοϊός – Σέρρες: «Από αύριο 5.000 κόσμος δεν θα έχει δουλειά» λέει ο δήμαρχος