Αθήνα

15 oC

ελαφρές νεφώσεις

Ακατάλληλες ταινίες για ανηλίκους: Αυτά είναι τα «τσουχτερά» πρόστιμα

Με ένα νόμο που υπεγράφη τo 2010, με τίτλο «Ενίσχυση και ανάπτυξη της κινηματογραφικής τέχνης» καθορίζονται τα ζητήματα γύρω από την κινηματογράφο και γενικότερα την έβδομη τέχνη.

Με ένα νόμο που υπεγράφη τo 2010, με τίτλο «Ενίσχυση και ανάπτυξη της κινηματογραφικής τέχνης» καθορίζονται τα ζητήματα γύρω από την κινηματογράφο και γενικότερα την έβδομη τέχνη.

Ο εν λόγω νόμος, κατοχυρώνει την ελευθερία της έκφρασης, απαγορεύοντας κάθε λογοκρισία ή άλλο προληπτικό μέτρο, ενώ καθορίζει τον τρόπο με τον οποίο κάθε ταινία κρίνεται ως κατάλληλη ή όχι για παρακολούθηση από ανηλίκους.

Σύμφωνα με το άρθρο 37 του συγκεκριμένου νόμου, πριν από την προβολή κάθε ταινίας σε κινηματογραφική αίθουσα, πρέπει να υποβάλλεται από τον παραγωγό ή τον διανομέα της αίτηση στη Διεύθυνση Κινηματογράφου και Οπτικοακουστικών Μέσων του υπουργείο Πολιτισμού, ώστε να αξιολογηθεί η καταλληλότητά της για παρακολούθηση από ανηλίκους.

Στη συγκεκριμένη διεύθυνση κατά τα προβλεπόμενα στον νόμο λειτουργούν επιτροπές αξιολόγησης καταλληλότητας κινηματογραφικών έργων οι οποίες είναι επιφορτισμένες με την κατάταξη της εκάστοτε ταινίας. Τα μέλη αυτών των επιτροπών ορίζονται από τον ή την υπουργό Πολιτισμού.

Η Διεύθυνση Κινηματογράφου και Οπτικοακουστικών Μέσων αφού εξεταστεί το κάθε έργο, εκδίδει πράξη κατάταξής του σε μία από συνολικά τέσσερις κατηγορίες καταλληλότητας (κατάλληλη για όλους, κατάλληλη για ανηλίκους άνω των 12 ετών, κατάλληλη για ανηλίκους άνω των 15 ετών, ακατάλληλη για ανηλίκους).

Όσο για τα πρόστιμα, ο νόμος προβλέπει ότι όποιος επιτρέπει σε ανήλικους που δεν έχουν συμπληρώσει την απαιτούμενη ηλικία να μπει στο σινεμά στον οποίο προβάλλεται η ταινία, τιμωρείται με πρόστιμο από 1.000 έως 10.000 ευρώ, ενώ η τέλεση της πράξης αυτής από αμέλεια τιμωρείται με χρηματική ποινή από 500 έως 5.000 ευρώ.

Send this to a friend