Αθήνα

31 oC

αίθριος καιρός

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Σήμερα η κρίσιμη Σύνοδος των ΥΠΕΞ της ΕΕ για την Τουρκία – Συνάντηση Δένδια-Πομπέο στη Βιέννη, διπλωματικός πυρετός στην Αθήνα

ΕΛΛΑΔΑ

Αμετανόητος Χρήστος Παππάς στη Δίκη Χρυσής Αυγής: «Μάθαινα για πλάκα στο παιδί μου το “Heil Hitler”» (vid)

Ο Χρήστος Παππάς στην απολογία του στη δίκη της Χρυσής Αυγής χαρακτήρισε «προσωπικό δεδομένο»  το βίντεο που είχε σοκάρει και τον κατέγραφε να μαθαίνει στο παιδί του να χαιρετά ναζιστικά.

Δείτε επίσης

Υπόθεση Novartis: Απαλλάχθηκε και ο Κωνσταντίνος Φρουζής
O Joker και η ψυχεδέλειά μας

Οι δικαιολογίες σχετικά με τα εν λόγω βίντεο, ήταν βέβαια το… μικρότερο της απολογίας του μέλους του Πολιτικού Συμβουλίου, που φαίνεται πως θυμήθηκε την μισή από την υπερασπιστική γραμμή που χαράχτηκε, όπως φάνηκε από την χθεσινή απολογία του Ηλία Παναγιώταρου.

Την ώρα που  ο Παναγιώταρος μιλούσε για διαγραφές τόσο των υπευθύνων στην περίπτωση της δολοφονίας Φύσσα όσο και σε εκείνες της επίθεσης σε αλιεργάτες και ΠΑΜΕ, ο Χρήστος Παππάς ανέφερε μόνο κλείσιμο των γραφείων και μοναχά στην περίπτωση της δολοφονίας Φύσσα.

Στην ουσία της υπόθεσης της δολοφονίας Φύσσα, ο κατηγορούμενος ερωτάται σχετικά με τον χρόνο που το πληροφορήθηκε και την αντίδρασή του.

Παππάς: Να πω το εξής εισαγωγικά. Και ως άνθρωπος και ως πιστός, πιστεύω ότι η αφαίρεση της ανθρώπινης ζωής δεν είναι μόνο κορυφαίο ποινικό αδίκημα αλλά και κορυφαίο αμαρτημα. Το καταδίκασα από την πρώτη στιγμή. Πληροφορήθηκα την δολοφονία του ατυχούς μουσικού Φύσσα το επόμενο πρωί από τα ΜΜΕ και συγκεκριμένα από το διαδίκτυο.

Πρόεδρος: Το καταδίκασα λέτε;

Παππάς: Με δήλωσή μου το ίδιο πρωινό, στην τοπική οργάνωση Αθηνών στο σταθμό Λαρίσης. Δεν είχα καμία επικοινωνία με κανέναν.

Πρόεδρος: Είπατε την κάνατε έξω από τα γραφεία.

Παππάς: Επληροφορήθην το περιστατικό από το διαδίκτυο και ετοιμάστηκα να πάω στη Βουλή. Παίρνοντας τον δρόμο από το σπίτι μου, είδα έξω από τα γραφεία της Μεσογείων πολύ αστυνομία, κόσμο, δημοσιογράφους, περιπολικά. Σταμάτησα να δω τι συμβαίνει. Μου είπαν γίνονται έρευνες, μου είπαν πήγαινε στα γραφεία της Δηληγιάννη, γιατί δεν έχει έρθει άνθρωπος με κλειδί, για να μην παραβιάσουν την πόρτα.

Να υπάρχει παρουσία ανθρώπου επώνυμου. Η έρευνα τελείωσε, δεν βρήκαν τίποτα και έκανα την δήλωση. Μέχρι τη στιγμή της δηλώσεως, δεν είχα καμία επικοινωνία για το γεγονός με κανέναν.

Πρόεδρος: Εσείς δεν επιδιώξατε να μάθετε περισσότερα;

Παππάς: Το μαθαίνω την ώρα που ετοιμάζομαι να πάω στη Βουλή. Το πρώτο δημοσίευμα που είδα ήταν για συμπλοκή οπαδών. Άρχισα να καταλαβαίνω ότι υφίσταται θέμα εμπλοκής του ονόματος της ΧΑ από το μεσημέρι της επομένης, από την στιγμή που έφυγα από τα γραφεία. Ήταν προφανές πως ήθελαν να μας εμπλέξουν. Και μέχρι την δήλωσή μου πίστευα ότι πραγματικά πρόκειται περί εξωπραγματικού γεγονότος και θα τολμούσα να πω προβοκάτσιας.

Πρόεδρος: Τι σας έκανε να το σκεφτείτε αυτό; Από τα ΜΜΕ δεν είχατε ακούσει ότι αποδίδεται σε άνθρωπο της ΧΑ.

Παππάς: Σας μιλώ για εκέινη την ημέρα. Μετά, μια εβδομάδα δέκα μέρες… Εκείνη την ώρα τα ΜΜΕ αυτό έλεγαν. Αλίμονο να μην το είχα συνειδητοποιήσει το θέμα της εμπλοκής.

Πρόεδρος: Πότε αλλάζετε άποψη; Με τους συναδέλφους, με τον αρχηγό του κόμματος, συζητήσατε;

Παππάς: Τα όργανα δεν συνεκλήθησαν, αλλά έμαθα από τα γραφεία ότι την επόμενη μέρα αποφασίστηκε από τον Μιχαλολιάκο η παύση της λειτουργίας της τοπικής της Νίκαιας.

Πρόεδρος: Δηλαδή να κλείσουν τα γραφεία της τοπικής; Άτομα;

Παππάς: Και τότε να μου έλεγαν ονόματα, θα μιλούσαμε για ανθρώπους που δεν γνώρισα ποτέ.

Πρόεδρος: Λέω αν συζητήθηκε εκτός από το κλείσιμο γραφείων, αν θα υπήρχαν μέτρα κατά προσώπων;

Παππάς: Μεγαλύτερο διοικητικό μέτρο από την παύση της τοπικής, δεν υπάρχει. Αν επαύθησαν και οι υπεύθυνοι λειτουργίας, δεν το ξέρω.

Πρόεδρος: Εκτός από αυτό, είχατε μάθει για άλλες έκνομες ενέργειες;

Παππάς: Κατά καιρούς απέδιδαν διάφορα στη ΧΑ. Την περίπτωση του ΠΑΜΕ.

Εδώ ο κατηγορούμενος εμφανίζει δυο ανακολουθίες σε σχέση με την απολογία Παναγιώταρου. Δεν μιλά για διαγραφές προσώπων, αλλά για παύση της τοπικής αν και η θέση του στο Πολιτικό Συμβούλιο, τον πιο στενό πυρήνα γύρω από τον Μιχαλολιάκο δεν δικαιολογεί να μην ήξερε αν πράγματι είχε συμβεί κάτι τέτοιο. Ο Παναγιώταρος μάλιστα μιλά για απόλυση των Πατέλη και Καζαντζόγλου από τα κεντρικά γραφεία, την επόμενη κιόλας μέρα.

Παράλληλα, ο Παππάς αντιστρέφει τους ρόλους θυτών και θυμάτων στην περίπτωση της επίθεση στο ΠΑΜΕ, ενώ δηλώνει άγνοια για την επίθεση στους Αιγύπτιους αλιεργάτες. Μια μόλις μέρα πριν όμως ο Παναγιώταρος έχει κάνει λόγο για διαγραφές και στις δυο περιπτώσεις και μάλιστα με απόφαση συλλογική και όχι απευθείας από τον αρχηγό.

Ο «υπαρχηγός» που βρέθηκε από… σπόντα στο Πολιτικό Συμβούλιο

Ο Παππάς υποστήριξε την πάγια γραμμή περί πολιτικής δίωξης στην εισαγωγή της απολογίας του, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Γιατί δεν είναι συγκατηγορούμενοι οι βουλευτές ή και οι υποψήφιοι του Μαίου του 2012; Οι λόγοι της δίωξης είναι πολιτικοί. Σε όλο το διάστημα της ενεργού συμμετοχής μου και δεν εννοώ μόνο ως βουλευτής, ως το 1997 και από το Μάιο του ’12 και μετά μέχρι και σήμερα και ως βουλευτής και ως στέλεχος του κόμματος -γιατί δεν υπήρχε θεσμοθετημένος όρος μέλους του κόμματος- ουδέποτε δέχτηκα ουδεμία παρότρυνση, εντολή, σύσταση από οποιονδήποτε, συμπεριλαμβανομένου του Μιχαλολιάκου να προβώ σε έκνομη ενέργεια, πολύ περισσότερο εγώ να παροτρύνω ή να δώσω κατεύθυνση για κάτι ανάλογο».

Ο κατηγορούμενος μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου και κουμπάρος του Νίκου Μιχαλολιάκου αρνήθηκε τον τίτλο του «υπαρχηγού» ενώ λίγο πολύ υποστήριξε πως βρέθηκε στον κλειστό πυρήνα της ηγεσίας, το ΠΣ από… σπόντα και αντικαταστατικά, όταν αποχώρησαν άλλοι.  «Το διάστημα μέχρι τα μέσα του ’13 δεν είμαι στέλεχος. Δεν είχα εκλεγεί στην ΚΕ το 2011. Επειδή εκκενώθησαν κάποιες θέσεις με μέλη που πήγαν στο εξωτερικό, ετέθη -μπορεί να ήταν και αντικαταστικό- ετέθη το ζήτημα αν μπορώ να πληρώσω την θέση. Και στην ΚΕ και στο ΠΣ».

Δεν ήταν άλλωστε λίγες οι φορές που ο κατηγορούμενος αναφέρθηκε στην «αποστασιοποίησή του» από την Χρυσή Αυγή από το 1997 μέχρι και το 2012, λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων.

Κορονοϊός: Και τρίτο άτομο κατέληξε από το γηροκομείο στο Ασβεστοχώρι – Στους 223 οι νεκροί
Επίθεση με τσεκούρι στην Καλλιθέα: «Την ξαναχτύπησα για να πεθάνει- Σκέφτηκα να την τελειώσω και να αυτοκτονήσω»
Βάσεις 2020: Οι τελευταίες εκτιμήσεις για τις βάσεις- Οι πτώσεις και οι «ευκαιρίες»
Τούρκοι χάκερς «κατέβασαν» την ιστοσελίδα του υπ. Εργασίας με μήνυμα για το Oruc Reis
Ιός Δυτικού Νείλου: 14 κρούσματα και 3 νεκροί μέχρι σήμερα στις Σέρρες
Υφαντής: Ο Ερντογάν θέλει διέξοδο, αλλά που να πουλήσει με θριαμβολογίες στο εσωτερικό