• Παρασκευή, 18 Οκτωβρίου
  • 11:28

Αθήνα

18 oC

ελαφρές νεφώσεις

Άνδρες της ΕΜΑΚ αποκαλύπτουν: «Είδαμε αμάξια που έλιωσαν, βρήκαμε το μέταλλο σε μορφή υγρού»

Στον ΣΚΑΙ μίλησαν ο Επιπυραγός Ιωάννης Κολοβός και ο Πυρονόμος Μιχαήλ Βάσιλας που έδωσαν γενναία μάχη με τη φωτιά στο Μάτι. 

Οι δύο πυροσβέστες περιέγραψαν τις πρώτες στιγμές της τραγωδίας:

Ο Ιωάννης Κολοβός ανέφερε: «Θα ήθελα να εκφράσω και για μένα και εκ μέρους όλων των πυροσβεστών της ΕΜΑΚ, τα συλλυπητήρια στις οικογένειες των θανόντων και θα ήθελα να πω ότι τους νιώθουμε σα να είναι δικά μας μέλη της οικογένειας.

Πήραμε εντολή να ανταποκριθούμε για τους επιζώντες. Το κύριο μέλημά μας ήταν η διάσωση των εγκλωβισμένων στις παραλίες και στον ιστό στο Μάτι».

Στη συνέχεια, ο Μιχαήλ Βάσιλας είπε: «Ήταν ένα τραγικό συμβάν. Το ζήσαμε μαζί τους. Γίνανε πραγματικά οικογένειά μας. Ήμασταν οι πρώτοι που ανταποκριθήκαμε. Φτάνοντας στο συμβάν αντιμετωπίσαμε μια τραγική κατάσταση. Ανθρώπους τρομαγμένους, φοβισμένους. Να ψάχνουν ένα σωσίβιο βοηθείας. Οδηγήσαμε ανθρώπους σε ασφαλή σημεία. Για μας αυτό ήταν η παραλία. Ήταν το μόνο ασφαλές σημείο.

Το μέτωπο ήταν τεράστιο, ασφυκτική ατμόσφαιρα. Μπορούσε κάποιος πολύ εύκολα να πάθει αναπνευστικό καυστικό οίδημα. Οι θερμοκρασίες… δεν το έχουμε ξαναδεί. Είδαμε αμάξια που λιώσανε, βρήκαμε το μέταλλο σε μορφή υγρού. Ήταν ασύλληπτες οι θερμοκρασίες. Δεν το ‘χουμε ξαναδεί αυτό το πράγμα» . Όπως είπε, βρίσκεται 12 χρόνια στην Υπηρεσία. «Έχουμε δει αμέτρητα συμβάντα, αλλά αυτό το πράγμα ελπίζω, εύχομαι να μην το ζήσουμε ποτέ».

Στην ερώτηση πότε βρέθηκαν οι πρώτοι νεκροί ο Επιπυραγός Ιωάννης Κολοβός απάντησε: «Επί τη αφίξει. Κατ΄ εκτίμηση, τις πρώτες 3-4 ώρες έγινε διψήφιο νούμερο. Εμείς σαν διασώστες γνωρίζαμε… Δώσαμε τις πρώτες βοήθειες, εκκενώσαμε τον χώρο σε ασφαλείς περιοχές και παράλληλα τρέξανε επιχειρήσεις διάσωσης από κλήσεις και πληροφορίες».

Στη συνέχεια, ο Πυρονόμος Μιχαήλ Βάσιλας, μίλησε για τη στιγμή που εντόπισαν τους 25 νεκρούς στο οικόπεδο: «Η κάθε εικόνα ήταν διαφορετική. Αλλά σίγουρα το οικόπεδο με τα 25 άτομα, αγκαλιασμένα μεταξύ τους, ήταν κάτι συγκλονιστικό για μας. Κάτι το πρωτόγνωρο για μας, παρόλο που έχουμε αντιμετωπίσει τεράστιες μαζικές καταστροφές. Στο HELIOS, σε σεισμούς, στην Μάνδρα με τους 24 νεκρούς συναδέλφους μας… Αυτό ήταν κάτι το πρωτόγνωρο»…

Send this to a friend