• Σάββατο, 14 Δεκεμβρίου
  • 01:23

Αθήνα

11 oC

σποραδικές νεφώσεις

"Ανέβηκαν" οι τόνοι στο ΚΑΣ: Αντιδράσεις από την πρόταση της Βλαζάκη να κηρυχθεί αρχαιολογικός χώρος το 1/3 της πολεοδομήσιμης έκτασης του Ελληνικού!

Σε εξέλιξη βρίσκεται από τις 13:30 η συνεδρίαση του ΚΑΣ για το Ελληνικό και η ένταση δεν θα μπορούσε να λείψει.

Η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού, Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη, στην εισήγησή της πρότεινε να κηρυχθεί ως αρχαιολογικός χώρος το 1/3 της πολεοδομήσιμης έκτασης του Ελληνικού, προκαλώντας, φυσικά, αντιδράσεις.

Το ΚΑΣ με εισηγήτριες τις Έλ. Κουντούρη – Σ. Χούλια – Καπελώνη κλήθηκε να αποφασίσει για:

1 Έγκριση ή μη κήρυξης – οριοθέτησης ως αρχαιολογικού χώρου περιοχής των Δήμων Αλίμου και Ελληνικού-Αργυρούπολης, Π.Ε. Νότιου Τομέα Αθηνών, Περιφέρειας Αττικής.

2. Έγκριση ή μη: α) του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης (Σ.Ο.Α.) και β) της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου «Ανάπτυξη του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού – Αγ. Κοσμά», Π.Ε. Νότιου Τομέα Αθηνών, Περιφέρειας Αττικής (συνεχιζόμενο).

Να υπενθυμιστεί ότι ότι η Εφορεία Αρχαιοτήτων ζητά να κηρυχθεί αρχαιολογικός χώρος το 50% του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού και ένα μεγάλο κομμάτι των όμορων δήμων.

Από την πλευρά του, ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων έχει επισημάνει ότι η κήρυξη αρχαιολογικού χώρου δεν έχει περιορισμούς δόμησης. Κατά συνέπεια, δεν εμποδίζεται η εκτέλεση του έργου, όμως, συνεπάγεται αυστηρή παρακολούθηση των εργασιών και όταν προκύπτουν αρχαιολογικά ευρήματα θα αναλαμβάνει η αρχαιολογική υπηρεσία.

Send this to a friend