Αθήνα

 

33 oC

αίθριος καιρός

Hottest

Ενημέρωση σε... fast-forward!

Ράνια Τζίμα: Η φωτογραφία με την κόρη της από τις διακοπές τους

ΕΛΛΑΔΑ

Αντικαπνιστικός νόμος: 235 κλήσεις δέχτηκε το 1142 την πρώτη μέρα εφαρμογής του

Από την Τρίτη τέθηκε σε λειτουργία, στο πλαίσιο εφαρμογής του αντικαπνιστικού νόμου, η τηλεφωνική γραμμή (1142) ενημέρωσης και υποστήριξης για τους πολίτες.

Οι πολίτες καλώντας στο 1142, μπορούν να ενημερωθούν για το τι προβλέπει η νομοθεσία για την απαγόρευση του καπνίσματος, να ζητήσει βοήθεια για τη διακοπή του καπνίσματος, καθώς και να αναφέρει παραβάσεις της σχετικής νομοθεσίας, που υπέπεσαν στην αντίληψή τους.

Από την πρώτη μέρα λειτουργίας της η γραμμή δέχθηκε συνολικά 235 κλήσεις.  Από αυτές τις κλήσεις οι 58 αφορούσαν σε καταγγελίες για το κάπνισμα ενώ οι 22 από τις 235 κλήσεις έκαναν αιτήματα βοήθειας για την διακοπή του καπνίσματος.

Αναλυτικά:

Το «1142» δέχτηκε την Τρίτη 19 Νοεμβρίου, 235 κλήσεις, συνολικά.

58 καταγγελίες

22 αιτήματα βοήθειας για διακοπή καπνίσματος

66 γενικές πληροφορίες για τον αντικαπνιστικό νόμο

58 κλήσεις δεν ολοκληρώθηκαν

14 έκλεισαν τη γραμμή πριν συνομιλήσουν με εκπρόσωπο

17 Άλλο

Σχέδιο κατά του καπνίσματος σε τέσσερις άξονες

Σε τέσσερις άξονες, με στόχο σε πέντε χρόνια να έχει μειωθεί το κάπνισμα κατά 30%, κινείται το Εθνικό Σχέδιο Δράσης κατά του Καπνίσματος. Από χθες η χώρα πέρασε επισήμως στην… αντικαπνιστική περίοδο, καθώς ξεκίνησε να εφαρμόζεται η νομοθεσία σε όλους τους κλειστούς κοινόχρηστους χώρους και σε υπαίθριους όπου συναθροίζονται παιδιά, με τσουχτερά πρόστιμα για τους παραβάτες. Παράλληλα, ξεκίνησε η καμπάνια ενημέρωσης για τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος. Ηδη δύο ιδιαίτερα ευρηματικά και πρωτότυπα βίντεο που κυκλοφορούν ενημερώνουν τους πολίτες για το πού απαγορεύεται να καπνίζουν και δίνουν ισχυρό μήνυμα κατά του καπνίσματος και υπέρ της βελτίωσης της υγείας.

«Ο εχθρός είναι ο καπνός. Οχι οι καπνιστές. Σκοπός δεν είναι ο διχασμός, αλλά μια συμμαχία για την υγεία», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη χθεσινή ειδική εκδήλωση για την παρουσίαση του εθνικού σχεδίου και την έναρξη της αντικαπνιστικής καμπάνιας.

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την απογοήτευσή του για το γεγονός ότι από το 2009 η διακοπή του καπνίσματος μένει… κενό γράμμα. «Εντεκα νομοθετήματα τα τελευταία δέκα χρόνια με μηδενικό αποτέλεσμα: Αυτός είναι ο θλιβερός απολογισμός της χώρας μας σε ό,τι αφορά τον αντικαπνιστικό νόμο», είπε ο κ. Μητσοτάκης και κάλεσε τους πολίτες, ιδιαίτερες ομάδες, όπως για παράδειγμα οι γιατροί, τους κοινωνικούς φορείς, τους επιχειρηματίες χώρων υγειονομικού ενδιαφέροντος, να δουν την εφαρμογή του νόμου στην πραγματική της διάσταση, η οποία «δεν είναι απειλητική, δεν είναι τιμωρητική, δεν είναι περιοριστική. Είναι ένας νέος τρόπος ζωής, είναι θέμα υγείας».

Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε, το κάπνισμα «πρέπει να τεθεί εκτός μόδας». «Οπως μάθαμε σιγά-σιγά να φοράμε στους δρόμους τη ζώνη και το κράνος, έτσι θα μάθουμε και να καπνίζουμε έξω από τα μπαρ και τα εστιατόρια. Και, όπως μπήκε σταδιακά στην καθημερινότητά μας η σωστή διατροφή και η άσκηση, έτσι θα βγει από αυτήν το τσιγάρο», επισήμανε ο πρωθυπουργός.

Μοιράστηκε μάλιστα με τους παρευρισκόμενους στην εκδήλωση μια προσωπική ιστορία όταν ήταν 11 ετών και ο παππούς του νοσηλευόταν στο νοσοκομείο με καρκίνο του πνεύμονα. «Λίγο πριν φύγει από τη ζωή με φώναξε και μου είπε μια απλή κουβέντα: Εμείς δεν ξέραμε, εσείς όμως γνωρίζετε πια, ποιες είναι οι βλαπτικές συνέπειες του τσιγάρου. Απέναντι, λοιπόν, σε αυτή τη γνώση η πολιτεία δεν μπορεί να σταθεί άλλο αδρανής».

Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, παρουσίασε το Σχέδιο Δράσης κατά του Καπνίσματος, το οποίο αναπτύσσεται σε τέσσερις άξονες:

1. Προαγωγή Υγείας και Πρόληψη για να αποτραπεί η έναρξη του καπνίσματος ειδικά σε νέους από 15 ετών και άνω: Πρόκειται για ολοκληρωμένες παρεμβάσεις με στόχο τη διαμόρφωση και καθιέρωση αντικαπνιστικής κουλτούρας. Μεταξύ των μέτρων πρόληψης θα είναι ενημερωτικές εκστρατείες για τους γονείς και τις εγκύους, επιμόρφωση των εκπαιδευτικών όλων των βαθμίδων, δημιουργία εκπαιδευτικού υλικού για τους κινδύνους του καπνίσματος και ένταξή του στα εκπαιδευτικά προγράμματα του δημοτικού και του γυμνασίου, ανάδειξη της φυσικής δραστηριότητας και κατ’ επέκταση του αθλητισμού ως σύγχρονου τρόπου ζωής.

2. Προστασία των μη καπνιστών από το παθητικό κάπνισμα, με στόχο τον περιορισμό των επιπτώσεων στον γενικό πληθυσμό και ιδιαίτερα στα παιδιά, καθώς και καθιέρωση κουλτούρας σεβασμού προς τους μη καπνιστές. Οι δράσεις του δεύτερου άξονα αφορούν κυρίως τη βελτίωση του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου, την πλήρη εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, σύστημα υποστήριξης δικαιωμάτων μη καπνιστών και δημιουργία μητρώου εθελοντικών οργανώσεων.

3. Υποστήριξη στη διακοπή του καπνίσματος: Θα περιλαμβάνει δράσεις που θα υποστηρίζουν τους καπνιστές που θα επιθυμούν να διακόψουν το κάπνισμα. Ανάμεσα σε αυτές είναι η δημιουργία Χάρτη Ιατρείων Διακοπής Καπνίσματος, η πιστοποίηση αυτών, καθώς και η δημιουργία πλατφόρμας και γραμμής επικοινωνίας για την υποστήριξη της διακοπής του καπνίσματος.

4. Ελεγχος και ρύθμιση θεμάτων που αφορούν νέα προϊόντα καπνού. Οι δράσεις του τέταρτου άξονα έχουν να κάνουν την ανάπτυξη ενός νέου ρυθμιστικού και κανονιστικού πλαισίου ελέγχου και παρακολούθησης των προϊόντων καπνού. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, οι διατάξεις του ν. 4633/2019, που ψηφίστηκε από το Κοινοβούλιο στις 16/10/2019, απαλείφουν τις εξαιρέσεις και τα «παραθυράκια», απλοποιούν τους κανόνες και διευκολύνουν τον αποτελεσματικό έλεγχο των παραβάσεων.

Ροή Ειδήσεων

17/08/2022 | 11:55

Κωνσταντινόπουλος: «Η εξεταστική επιτροπή θα διερευνήσει και την χρήση του Predator στην Ελλάδα»

17/08/2022 | 11:53

«Εξοικονομώ 2021»: Στο πρόγραμμα εντάσσονται και οι επιλαχόντες – Αυξάνεται κατά 591,7 εκατ. ευρώ ο προϋπολογισμός

17/08/2022 | 11:41

«Πόλεμος» δηλώσεων για τον Έβρο: Σήκωσε το γάντι ο Θεοδωρικάκος – «Η κυβέρνηση είναι η τελευταία που μπορεί να δίνει μαθήματα πατριωτισμού», απαντά ο ΣΥΡΙΖΑ

17/08/2022 | 11:09

Σπύρος Μπιμπίλας: Η απάντηση στη μήνυση του ekklisiaonline – «Αν χρειαστεί θα πάω στο δικαστήριο και θα δικαιωθώ»

17/08/2022 | 10:58

Φωτιά στην ανατολική Μάνη

17/08/2022 | 10:52

Έκτακτα μέτρα από τον Δήμο Αθηναίων για τον καύσωνα: Οι κλιματιζόμενες αίθουσες που ανοίγουν και η «Γραμμή Βοήθειας»

17/08/2022 | 10:37

Πολιτική κόντρα για τον Έβρο – Θεοδωρικάκος σε Τσίπρα: Αν θες να ανοίξουμε τα σύνορα να το πεις ευθέως

17/08/2022 | 10:22

Μητσοτάκης: Συγχαρητήρια σε Τεντόγλου, Ντρισμπιώτη, Παπακωνσταντίνου για τα χρυσά μετάλλια

17/08/2022 | 10:16

Τραγωδία στην Πάτρα: Πήγε στα επείγοντα με πόνους στο στομάχι και πέθανε από ανακοπή στην αγκαλιά της γυναίκας του

17/08/2022 | 10:07

Πρώην αρχηγός ΓΕΣ για Έβρο: Αντιμετωπίζουμε υβριδική απειλή – Πίσω από τους μετανάστες η Τουρκία

17/08/2022 | 09:50

Βόρεια Κορέα: Εκτόξευσε δύο πυραύλους Κρουζ

17/08/2022 | 09:42

Ντορέττα Παπαδημητρίου: Κόβει την ανάσα με το γυμνασμένο κορμί της – Οι σέξι πόζες της

17/08/2022 | 09:30

ΕΕΤΑΑ: Μέχρι σήμερα οι αιτήσεις για τους παιδικούς σταθμούς ΕΣΠΑ – Πότε βγαίνουν τα αποτελέσματα

17/08/2022 | 09:13

Συναγερμός και στις ΗΠΑ για την ξηρασία – Μειώσεις στην κατανάλωση νερού σε δυτικές πολιτείες

17/08/2022 | 09:03

Πεθαμένη μίλησε στην κηδεία της και απάντησε σε ερωτήσεις των… έκπληκτων συγγενών της!
Χανιά: Απίστευτες σκηνές σε πανηγύρι – Άρχισε να πυροβολεί γιατί δεν έπαιξαν το τραγούδι που ζήτησε
Τραγωδία στο Χαλάνδρι: Στον ανακριτή οι γονείς της 8χρονης που πέθανε από θερμοπληξία – Τι ανέφερε η μητέρα της
Σκηνές θρίλερ στην Ομόνοια: 51χρονος προσπάθησε να βιάσει και να πετάξει από μπαλκόνι γυναίκα
Θρίλερ με σορό που εντοπίστηκε στον Σαρωνικό – Ανήκει σε γυναίκα 55-60 ετών
Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα, Τρίτη, 17 Αυγούστου
Εφετείο πρώην παίκτης reality: «Ζητάω συγγνώμη, ας με συγχωρέσει ο Θεός» – Τα πρώτα λόγια του μέσα από το ψυχιατρικό κατάστημα