Αθήνα

9 oC

αίθριος καιρός

Στους 9 οι απαγωγείς του Λεμπιδάκη! Διαφορετικά κρησφύγετα, επιστολές και βιντεοσκοπημένα μηνύματα

Εξετάζεται η συμμετοχή και άλλων

Στην ένατη σύλληψη προχώρησαν σήμερα οι αστυνομικοί της ΕΛ.ΑΣ.

Ο λόγος για έναν 45χρονο, ο οποίος συνελήφθη στην Κρήτη σαν εμπλεκόμενος στην απαγωγή του επιχειρηματία Μιχάλη Λεμπιδάκη.

Χθες το απόγευμα οι οκτώ υπόλοιποι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Ηρακλείου κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και πήραν προθεσμία για να απολογηθούν το Σάββατο, εκτός της 16χρονης κόρης του συλληφθέντα μεσίτη, η οποία αφέθηκε ελεύθερη με περιοριστικούς όρους.

Νωρίς το πρωί της Τετάρτης, στην αστυνομική διεύθυνση Χανίων δόθηκε η συνέντευξη Τύπου για τις λεπτομέρειες της επιχείρησης απελευθέρωσης του Μιχάλη Λεμπιδάκη, παρουσία του αρχηγού της αστυνομίας Κωνσταντίνου Τσουβάλα και του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Νίκου Τόσκα.

Ο επιχειρηματίας απήχθη στις 30 Μαρτίου του 2017 και κρατήθηκε όμηρος για περισσότερους από έξι μήνες. Τελικά απελευθερώθηκε μετά από έφοδο της αστυνομίας σε ένα από τα κρησφύγετα όπου οι απαγωγείς του τον κρατούσαν δεμένο με αλυσίδα.

«Τα αποτελέσματα στην καθημερινή μάχη με το έγκλημα δεν έρχονται τυχαία είναι αποτέλεμα μιας προσπάθειας που χτίζεται κάθε μέρα» είπε ο Νίκος Τόσκας, ο οποίος συνεχάρη την αστυνομία για την τεράστια επιτυχία της στην εξιχνίαση της υπόθεσης απαγωγής του Μιχάλη Λεμπιδάκη. «Το κύριο βάρος έπεσε στους αστυνομικούς της Κρήτης που έδειξαν πόσο αποτελεσματικοί είναι».

Ο αρχηγός της ελληνικής αστυνομίας Κωνσταντίνος Τσουβάλας επισήμανε ότι στην Κρήτη η αστυνομία απέδειξε την αποτελεσματικότητά της. Θέλουμε να δώσουμε τα εύσημα σε αυτούς που τα δικαιούνται, στους αστυνομικούς που οργάνωσαν και ολοκλήρωσαν την αποστολή απελευθέρωσης του Μιχάλη Λεμπιδάκη. Η βιασύνη ή το λάθος θα μπορούσαν να αποβούν μοιραία.

O γενικός διευθυντής Κρήτης Κ. Λαγουδάκης έκανε λόγο «για πρωτόγνωρη επιτυχία για τα χρονικά της Ελλάδας και όχι μόνο» ενώ ευχαρίστησε και την οικογένεια του επιχειρηματία για τη συνεργασία που είχε με τις αρχές. «Η διερεύνηση τέτοιων υποθέσεων χρειάζεται προσεκτικούς χειρισμούς. Από την πρώτη στιγμή κύριο μέλημα ήταν η διασφάλιση της ανθρώπινης ζωής» είπε ο Κ. Λαγουδάκης.

«Καταφέραμε αρχικά να ανιχνεύσουμε το επιχειρησιακό σχέδιο των δραστών και κατόπιν προχωρήσαμε στην χαρτογράφηση της οργάνωσης, μέσα από τεχνικές διαδικασίες παρακολούθησης εντοπίσαμε τον επιχειρηματία».

«Oι εμπλεκόμενοι σύστησαν εγκληματική οργάνωση τουλάχιστον από τον Μάρτιο του 2017 και στη συνέχεια η οργάνωση απέκτησε νέα μέλη. Τα μέλη της οργάνωσης φορούσαν ίδια ρούχα ενώ χρησιμοποίησαν 5 διαφορετικά κρησφύγετα. Κατά τη διάρκεια της ομηρείας υπήρξαν 35 τηλεφωνικές επικοινωνίες, 5 χειρόγραφες επιστολές και βιντεοσκοπημένα μηνύματα.  Εξετάζεται και η συμμετοχή άλλων ατόμων στην εγκληματική οργάνωση» είπε ο Κ. Λαγουδάκης.

Οι κατηγορίες με τις οποίες βρίσκονται αντιμέτωποι οι συλληφθέντες για την υπόθεση Λεμπιδάκη είναι οι εξής:

  • Διακεκριμένη περίπτωση αρπαγής κατα συναυτουργία με σκοπό τον Εξαναγκασμό του παθόντα σε πράξη για την οποία δεν υπάρχει υποχρέωση από τους κατηγορούμενους
  • Συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση με σκοπό την τέλεση περισσότερων κακουργημάτων υπό την επιβαρυντική περίπτωση κατοχής όπλου με εξυπηρέτηση σκοπού.
  • Απόπειρα εκβίασης από κοινού
  • Άμεση συνέργεια
  • Διακεκριμένες περιπτώσεις οπλοφορίας και οπλοκατοχής και πυρομαχικών
  • Διεύθυνση εγκληματικής οργάνωση, αντίσταση, εμπρησμός από πρόθεση και εξακολούθηση, διακεκριμένη περίπτωση φθοράς ξένης ιδιοκτησιακές
  • Κλοπή κατ’ εξακολούθηση

Send this to a friend