
ΕΛΛΑΔΑ
Οι δικηγόροι της Αθήνας, μετά από απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών θα κατέλθουν σε «καθολική αποχή την Παρασκευή 28.2.2025, ημέρα μνήμης καθώς συμπληρώνονται δύο χρόνια από την τραγωδία των Τεμπών» και παράλληλα καλούνται να συμμετέχουν στη συγκέντρωση του Συλλόγου Πληγέντων Δυστυχήματος Τεμπών.
Ειδικότερα, το ΔΣ του ΔΣΑ αποφάσισε:
«Η τραγωδία των Τεμπών έχει συγκλονίσει τη ελληνική κοινωνία και δεν μπορεί να αφήσει κανένα πολίτη αδιάφορο.
Η Ολομέλεια και Δικηγορικοί Σύλλογοι της Χώρας από την πρώτη στιγμή τάχθηκαν υπέρ της ανάθεσης της διερεύνησης της υπόθεσης, λόγω της σπουδαιότητάς της, σε Εφέτη- Ανακριτή και δήλωσαν παράσταση προς υποστήριξη της κατηγορίας προκειμένου να συμβάλλουν, υπό την ιδιότητά τους αυτή, στην αποκάλυψη της αλήθειας και στην απόδοση δικαιοσύνης.
Σε λίγες ημέρες κλείνουν δύο χρόνια από την τραγωδία των Τεμπών και η υπόθεση παραμένει στα χέρια του Εφέτη-Ανακριτή.
Αναφορικά με τα στοιχεία που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, θα τα μελετήσουμε όντας διάδικοι στη συγκεκριμένη δίκη και θα τοποθετηθούμε νομικά επ’ αυτών με υπόμνημά μας εάν το κρίνουμε αναγκαίο, μετά την ένταξη στη δικογραφία των πορισμάτων και των λοιπών σχετικών στοιχείων.
Κοινή απαίτηση όλων παραμένει η πλήρης διαλεύκανση των αιτίων της τραγωδίας και η απόδοση ευθυνών, όπου ανήκουν, όσο ψηλά και αν βρίσκονται.
Η Δικαιοσύνη οφείλει να πράξει το καθήκον της, ανεπηρέαστη από κάθε είδους, άμεσες ή έμμεσες, παρεμβάσεις στο έργο της, από όπου και αν προέρχονται, καταδεικνύοντας την ανεξαρτησία της έναντι κάθε είδους άλλης εξουσίας.
Η κριτική στη λειτουργία της είναι θεμιτή και πρέπει να γίνεται σε μία δημοκρατική πολιτεία αρκεί να στηρίζεται σε στοιχεία και τεκμηριωμένα επιχειρήματα. Η στοχοποίηση δικαστικών λειτουργών και προσωπικές επιθέσεις πάσης φύσεως τυγχάνουν απόλυτα καταδικαστέες.
Το οφείλουμε, ως συλλειτουργοί της, στη Δικαιοσύνη, βασικό πυλώνα της Δημοκρατίας και του Κράτους Δικαίου.
Στο πλαίσιο αυτό, το ΔΣ του ΔΣΑ αποφάσισε την καθολική αποχή των δικηγόρων της Αθήνας την Παρασκευή 28.2.2025, ημέρα μνήμης καθώς συμπληρώνονται δύο χρόνια από την τραγωδία των Τεμπών και κάλεσμα συμμετοχής των συναδέλφων στη συγκέντρωση του Συλλόγου Πληγέντων Δυστυχήματος Τεμπών».
Απόχη λόγω μη θέρμανσης στο Εφετείο Αθηνών
Παράλληλα, ο ΔΣΑ επισημαίνει ότι το ζήτημα της θέρμανσης των δικαστικών αιθουσών του Εφετείου Αθηνών δεν έχει επιλυθεί παρά τις σχετικές διαβεβαιώσεις που υπήρξαν.
Έτσι, αποφασίστηκε η στοχευμένη αποχή των δικηγόρων της Αθήνας από την εκδίκαση υποθέσεων σε όποιες αίθουσες του Εφετείου Αθηνών παραμένει το πρόβλημα θέρμανσης από τη Δευτέρα 24.2.2025 και έως ότου επιλυθεί.
Αναλυτικότερα, η ανακοίνωση του ΔΣΑ αναφέρει:
«Δεδομένου ότι παρά τη διαβεβαίωση του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Δικαιοσύνης κ. Πέλοπα Λάσκου ότι το ζήτημα της θέρμανσης των δικαστικών αιθουσών του Εφετείου Αθηνών θα έχει επιλυθεί μέχρι την Παρασκευή 21.2.2025, το ζήτημα δεν έχει επιλυθεί συνολικώς, σύμφωνα με το έγγραφο που μας απέστειλε η Πρόεδρος του Τριμελούς Συμβουλίου Διεύθυνσης του Εφετείου Αθηνών (επισυνάπτεται), το ΔΣ του ΔΣΑ, ενόψει ιδίως και των δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούν, αποφάσισε ομόφωνα τη στοχευμένη αποχή των δικηγόρων της Αθήνας από την εκδίκαση υποθέσεων σε όποιες αίθουσες του Εφετείου Αθηνών παραμένει το πρόβλημα θέρμανσης από τη Δευτέρα 24.2.2025 και έως ότου επιλυθεί.
Αύριο Πέμπτη 20.2.2025 θα επισκεφθεί τις δικαστικές αίθουσες του Εφετείου Αθηνών κλιμάκιο του ΔΣΑ με επικεφαλής τον Αντιπρόεδρο του ΔΣΑ κ. Μιχάλη Καλαντζόπουλο προκειμένου να διαπιστώσει σε ποιες αίθουσες το πρόβλημα παραμένει και θα ακολουθήσει νεότερη ανακοίνωση σχετικά με τις αίθουσες στις οποίες θα γίνεται η στοχευμένη αποχή».
Ροή Ειδήσεων

23/03/2025 | 10:15
Υεμένη: Το τηλεοπτικό δίκτυο των Χούθι κάνει λόγω για πλήγματα κατά του διεθνούς αεροδρομίου στη Χοντέιντα
23/03/2025 | 10:10
Βόλος: Νέα δεδομένα για τον φόνο του 33χρονου – Πλαστογραφημένα τα μηνύματα της κόρης που όπλισαν το χέρι του πατέρα;
23/03/2025 | 10:00
Μάκης Δελαπόρτας: «Αυτή ήταν η μοναδική φορά που συναντήθηκαν η Αλίκη Βουγιουκλάκη και η Ρένα Βλαχοπούλου»

23/03/2025 | 09:50
Κυψέλη: Κατά συρροή επιθέσεις σε νεαρές κοπέλες – Ο δράστης συνεχίζει να κυκλοφορεί ελεύθερος
23/03/2025 | 09:45
Νετανιάχου: Το «Ισραήλ θα παραμείνει δημοκρατικό κράτος» παρά την αποχώρηση του επικεφαλής της Σιν Μπετ

23/03/2025 | 09:31
Έλενα Τοπαλίδου: «Δεν μπορώ να αισθανθώ κηδεμόνας του εαυτού μου, θέλω να μου σπάσω τα μούτρα»
23/03/2025 | 09:23
Προφυλακίζεται ο Εκρέμ Ιμάμογλου – Τι αποφάσισε ο δικαστής για την υπόθεση διαφθοράς
23/03/2025 | 09:10
Γλυπτά του Παρθενώνα: «Οι διαπραγματεύσεις για την επανένωση έχουν προχωρήσει όσο ποτέ»

23/03/2025 | 09:00
Η Ναταλία Γερμανού ζήτησε δημόσια συγνώμη από την Μπέσυ Μάλφα: «Την έχουμε ταλαιπωρήσει»
22/03/2025 | 12:40
Μάριος Αθανασίου: «Κλήθηκα στη ΓΑΔΑ για να υποστηρίξω τα λεγόμενά μου σε τηλεοπτική εκπομπή»
22/03/2025 | 12:10
Κίνδυνος λειψυδρίας από τις μειωμένες βροχοπτώσεις – Χαμηλή η στάθμη του νερού σε φράγματα και λίμνες
22/03/2025 | 10:00
Ο Μασκ υπόσχεται 100 δολάρια για κάθε υπογραφή ενάντια στους «ακτιβιστές δικαστές»
22/03/2025 | 19:30
Σίσσυ Χρηστίδου για Έλενα Χριστοπούλου: «Αν με ρωτούσε να δώσει τη συνέντευξη, θα της έλεγα όχι»

22/03/2025 | 07:30
Βία ανηλίκων: Παιδιά κατήγγειλαν ξυλοδαρμούς από συμμαθητές τους σε Εύβοια και Θεσσαλονίκη
22/03/2025 | 08:40
ZAF: «Είμαι συνειδητά άθεος, το ιδανικό για μένα θα ήταν να είχαμε όλη μία ή καμία θρησκεία»

22/03/2025 | 09:05
MasterChef – «Φαρμακώθηκε» ο Πάνος Ιωαννίδης με το πιάτο που δοκίμασε: «Τον ξέκανε τον άνθρωπο»
22/03/2025 | 08:22
Πληροφορίες για πολλά θύματα από πυρά στο Νέα Μεξικό, σύμφωνα με δίκτυο συνεργαζόμενο με το CBS
22/03/2025 | 08:50
Ο πολυτελής βίος των επίορκων της Πολεοδομίας Ρόδου: Τα μετρητά και οι χρυσές λίρες – Μαρτυρίες και αποκαλυπτικοί διάλογοι

22/03/2025 | 10:27