• Δευτέρα, 21 Ιανουαρίου
  • 07:55

Αθήνα

5 oC

ελαφρές νεφώσεις

Αποκάλυψη Κοτζιά: Ο Ζάεφ επέλεξε το όνομα - Τι προβλέπει η συμφωνία για γλώσσα και εθνότητα

Ο υπουργός εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς αποκάλυψε τα τρία ονόματα που θα πρέπει να επιλέξει ο Ζάεφ και αναφέρθηκε στη συμφωνία που έχει γίνει για τη γλώσσα και την εθνότητα.

Μιλώντας στον σταθμό kontra, δήλωσε:

«Νομίζω ότι σήμερα κάναμε το αποφασιστικό βήμα και αύριο θα ολοκληρώσουν οι δύο πρωθυπουργοί τη συζήτηση», είπε ο υπουργός Εξωτερικών και συνέχισε: «Οι διαπραγματεύσεις δεν είναι μια ευθεία γραμμή, αλλά ένας επίπονος αγώνας με σκαμπανεβάσματα και δυσκολίες. Το θέμα είναι να υπάρχει θέληση να λυθούν τα προβλήματα. Είμαστε σταθερά υπέρ της λύσης. Είπαμε ότι όσες δυσκολίες κι αν έχει η λύση, θα είναι καλό για τον τόπο».

Στη συνέχεια πρόσθεσε: «Στη γλώσσα, αυτό που θα λέει η συμφωνία και έχει συμφωνηθεί είναι ότι θα προσδιορίζεται ότι δεν έχει καμία σχέση με την αρχαία ελληνική, δεν διεκδικεί καμία κληρονομιά και ανήκει στις σλαβικές οικογένειες. Αυτό εγώ το θεωρώ ειλικρίνεια. Επιπλέον, η συμφωνία θα καθιστά σαφές ότι ο πληθυσμός της δεν έχει καμία σχέση με τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό».

Ο Υπουργος Εξωτερικών δήλωσε πως ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ έχει επιλέξει ήδη την ονομασία που προτιμά, ωστόσο όπως είπε τα τα τρία επικρατέστερα ονόματα είναι:  «Άνω Μακεδονία», «Βόρεια Μακεδονία» και «Νέα Μακεδονία». 

«Αν αύριο ολοκληρωθεί η συζήτηση θα έχει ολοκληρωθεί και η επιλογή του ονόματος», δήλωσε.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εκπομπής «Live News» του Νίκου Ευαγγελάτου στο Epsilon, «αγκάθι» για την τελική συμφωνία για το Σκοπιανό αποτελεί το erga omnes. Οι Σκοπιανοί ήθελαν να κάνουν τις συνταγματικές αλλαγές σε βάθος δύο ετών, κάτι που η ελληνική κυβέρνηση δεν αποδέχθηκε. Το Μέγαρο Μαξίμου έθεσε έναν χρονικό ορίζοντα για τις συνταγματικές αλλαγές μέχρι το τέλος του έτους. Επιπλέον, πηγές της ελληνικής κυβέρνησης τονίζουν πως «αν θα έχουμε συμφωνία, θα έχουμε συμφωνία για όλα»

Send this to a friend