Αθήνα

10 oC

σποραδικές νεφώσεις

Απολογία Μιχαλολιάκου: Επεισοδιακό κλείσιμο με συνθήματα μέσα στην αίθουσα - «Σκυλί» του φώναξε η Μάγδα Φύσσα

Όπως πάντα ο Νίκος Μιχαλιολιάκος εμφανίστηκε προκλητικός και αμετανόητος στη Δίκη της Χρυσής Αυγής αλλά απαρνήθηκε τα εγκλήματά της, ενώ ένταση επικράτησε μέσα στην αίθουσα ανάμεσα σε χρυσαυγίτες και φίλους του Παύλου Φύσσα.

Όπως πάντα ο Νίκος Μιχαλιολιάκος εμφανίστηκε προκλητικός και αμετανόητος στη Δίκη της Χρυσής Αυγής αλλά απαρνήθηκε τα εγκλήματά της, ενώ ένταση επικράτησε μέσα στην αίθουσα ανάμεσα σε χρυσαυγίτες και φίλους του Παύλου Φύσσα.

Ο Νίκος Μιχαλολιάκος δήλωσε αθώος, εθνικιστής και όχι ναζιστής και είπε ότι δεν γνώριζε τίποτα για την δολοφονία Φύσσα. «Ένας άνθρωπος δολοφόνησε έναν άλλον», είπε χαρακτηριστικά.

Ολοκληρώθηκε η απολογία του Νίκου Μιχαλολιάκου με ένταση καθώς τα μέλη του ακροατηρίου, ρυθμικά «δολοφόνε δολοφόνε» και «ο Παύλος ζει τσακίστε τους ναζί». Απαντώντας οι υποστηρικτές του Νίκου Μιχαλολιάκου φώναζαν «Αίμα, τιμή, Χρυσή Αυγή». Οι εικόνες που εκτυλίχθηκαν είναι πραγματικά απίστευτες για αίθουσα δικαστηρίου.

Σε μία κατάμεστη αίθουσα από φίλους και συγγενείς του Παύλου Φύσσα αλλά και υποστηρικτών της Χρυσής Αυγής, άρχισε στις 10 το πρωί η απολογία του Νίκου Μιχαλολιάκου. Ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής μπήκε από την πλαϊνή είσοδο. Μόλις εισήλθε στην αίθουσα σηκώθηκαν όρθιοι οι περίπου 70 υποστηρικτές του σε στάση προσοχής. Οι συγγενείς και οι φίλοι του Παύλου Φύσσα τον γιουχάισαν και η Μάγδα Φύσσα τον αποκάλεσε «σκυλί». Παράλληλα, σήκωσαν ταμπελίτσες με τον αριθμό «6».

Ο Νίκος Μιχαλολιάκος, ρωτήθηκε επισταμένως για την υπόθεση της δολοφονίας Φύσσα και τις κλήσεις που είχε με τον Γιάννη Λαγό το μοιραίο βράδυ. Ο Νίκος Μιχαλολιάκος υποστήριξε πως δεν έδωσε καμία εντολή για τη δολοφονία του αδικοχαμένου μουσικού.

Όλος ο διάλογος με την Πρόεδρο του δικαστηρίου:

Πρόεδρος: Τι έχετε να πείτε για τις κλήσεις σας με Λαγό τα ξημερώματα της 18ης Σεπτεμβρίου 2019.

Μιχαλολιάκος: Μιλήσαμε για θέματα δημοσίας τάξεως.

Πρόεδρος: Έχει ενημερωθεί για το ότι έχει συμβεί;

Μιχαλολιάκος: Δεν το ξέρω. Εμένα δεν μου είπε τίποτα.

Πρόεδρος: Δεν είναι αξιοπερίεργο;

Μιχαλολιάκος: Φαίνεται ότι πίστευε ότι δεν είχε σχέση με το κόμμα. Άλλωστε το τηλέφωνο μου το παρακολουθούσαν κυρία Πρόεδρε και είναι διπλά ένοχοι αυτή που με έφεραν στο εδώλιο γιατί ξέρουν ότι είμαι αθώος.

(…)

Μιχαλολιάκος: Εγώ ήξερα ότι δεν είχε σχέση με το κόμμα.

Πρόεδρος: Με τι είχε σχέση;

Μιχαλολιάκος: Ενός ανθρώπου που δολοφόνησε έναν άλλον.

Πρόεδρος: Σχετικά με παρουσία υπολοίπων στο σημείο της δολοφονίας.

Μιχαλολιάκος: Δεν μπορώ να ξέρω. Δεν το ερεύνησα διότι δεν πίστευα ότι το κόμμα έπρεπε να αναμιχθεί με αυτή ενέργεια. Σίγουρα εγώ δεν είχα σχέση και δεν την ενέκρινα.

Πρόεδρος: Ως γενικός γραμματέας κάνατε κάποιες ενέργειες;

Μιχαλολιάκος: Απομακρύνθηκαν όσοι ήταν μέλη, τους άλλους τι να τους κάνω. Είχα να αντιμετωπίσω και να αμυνθώ για τον εαυτό μου και κόμμα. Έγινε συμπλοκή και ο Ρουπακιάς δολοφόνησε έναν άνθρωπο. Άλλα λέει ο ένας άλλα ο άλλος. Δεν μπορώ να ξέρω τι έγινε. Δεν ήταν μέλη. Η Νίκαια ήταν η νεότερη τοπική.

Ο Νίκος Μιχαλολιάκος υποστήριξε ότι δεν έχει καμία σχέση η Χρυσή Αυγή με την επίθεση σε βάρος των Αιγύπτιων αλιεργατών. «Με διαβεβαίωσαν ότι στην επίθεση σε βάρος Αιγυπτίων αλιεργατών δεν εμπλέκεται η Χρυσή Αυγή. Για όλα μπορείτε να με κατηγορήσετε αλλά όχι για ανόητο. Τι όφελος είχε η Χρυσή Αυγή από την επίθεση την οποία σαφέστατα καταδικάζω», ανέφερε στην απολογία του.

Όσο αφορά την επίθεση σε βάρος των μελών του ΠΑΜΕ «Πληροφορήθηκα ότι ήταν μια τυχαία συνάντηση που έφτασε να τραυματιστούν και από τις δυο πλευρές»

Για «πολιτική δίωξη» έκανε λόγο στην έναρξη της απολογίας του ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος στον οποίο αποδίδεται η κατηγορία της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης.

«Θέλω να δηλώσω αθώος από τις κατηγορίες μου αποδίδονται κατόπιν πολιτικής σκευωρίας 25 ετών. Δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη. Το έχω καταγγείλει και στη Βουλή. Δεν θα έπρεπε η ηγεσία της Δικαιοσύνης να ορίζεται από εκάστοτε Κυβέρνηση. Για πρώτη φορά στη πολιτική ιστορία της Ελλάδος κάθεται στο εδώλιο ένας αρχηγός για πράξη ενός οπαδού κόμματος. Δεν κατηγορήθηκε κανένα άλλο κόμμα για πράξεις οι οποίες είμαι βέβαια καταδικαστέες. Ποια εγκληματική οργάνωση; Ήμασταν γνωστοί στο Πανελλήνιο 25 χρόνια. Με παρουσία στις τηλεοράσεις, έχοντας γραφεία. Με ποια λογική οι βουλευτές που τους επέλεξε ο ελληνικός λαός είναι διευθυντές εγκληματικής οργανώσεως; Είναι πολύ σημαντικό ότι πρόκειται για ένα ετερόκλητο πλήθος ατόμων. Εγκληματική οργάνωση δεν υπήρχε. Είμαι εδώ να υπερασπιστώ ένα ολόκληρο κόσμο. Εκατοντάδες χιλιάδες. Με μία βρώμικη προπαγάνδα με πολιτική στόχευση φτάσαμε εδώ», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Μιχαλολιάκος επιτέθηκε στον πρώην Πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά και της τότε Κυβέρνησης υποστηρίζοντας πως «έβλεπαν τις δημοσκοπήσεις και ήθελαν να στήσουν κατηγορητήρια».

Ο Νίκος Μιχαλολιάκος υποστήριξε ότι «Εγκληματική οργάνωση δεν υπήρχε. Και σε ό,τι αφορά την ιδεολογία και ασφαλώς θα με ρωτήσετε στη συνέχεια της σημερινής συνεδριάσεως, εμείς δηλώναμε από το 1982 εθνικιστές εγγράφως και όχι ναζιστές και είμαι εδώ να υπερασπιστώ όχι μόνο το πρόσωπό μου αλλά έναν ολόκληρο κόσμο που με μια βρώμικη προπαγάνδα, μια στόχευση που έγινε με στοιχεία και με δηλώσεις και με ντοκουμέντα φτάσαμε στο σημείο του κατηγορητηρίου. Θα αρχίσω με τη σύλληψή μου στην κατοικία μου, ξημερώματα με μαύρα τεθωρακισμένα τζιπ με μασκοφόρους που κρατούσαν αυτόματο λες και πήγαιναν να συλλάβουν τον Μπιν Λάντεν. Αλλά το πιο περίεργο από όλα αυτά είναι ότι στην επιχείρηση, που θύμιζε ταινία του Χόλιγουντ, ήταν εκεί και κάμερες από τηλεοπτικά κανάλια. Πώς είναι δυνατόν να γνωρίζουν αυτή τη μυστική επιχείρηση; Στη συνέχεια οδηγηθήκαμε στη ΓΑΔΑ, στην αντιτρομοκρατική, που αντιμετωπίσαμε μια κατηγορία χωρίς να μας δώσουν στοιχεία της δικογραφίας και ο συνήγορος μου γι’ αυτό το λόγο αρνήθηκε να υπογράψει τα σχετικά έγγραφα. Ότι είχε πολιτική στόχευση αυτή η ιστορία προκύπτει και από το γεγονός ότι εμάς από τα ξημερώματα μας είχαν στη ΓΑΔΑ. Συμπληρώσαμε κάποια χαρτιά, δαχτυλοσκοπηθήκαμε και ήταν 2 η ώρα που ήταν να πάμε αλλά δεν πηγαίνανε στις 2 η ώρα, μας είπαν ότι δεν ήρθε ακόμα η ώρα του δελτίου ειδήσεων. Και πράγματι μας έβγαλαν με χειροπέδες από την κεντρική είσοδο της Αλεξάνδρας, που ήταν όλα τα τηλεοπτικά συνεργεία, όχι μόνο ελληνικά αλλά και διεθνή ήταν μια επιχείρηση σοκ και δέος, προκειμένου να τρομοκρατήσουν έναν ολόκληρο κόσμο».

Παράλληλα, τόνισε πως τα μέλη της Χρυσής Αυγής είναι εθνικιστές, όχι ναζιστές και χαρακτήρισε «νόμιμη τη δράση του κόμματος».

Επίσης, ο Νίκος Μιχαλολιάκος καταδίκασε τη δολοφονία Φύσσα λέγοντας «Οι τελευταίοι που ήθελαν να συμβεί μία τέτοια πράξη ήταν η Χρυσή Αυγή». Υπενθυμίζεται πάντως ότι τότε ο κ. Μιχαλολιάκος είχε αναλάβει την πολιτική ευθύνη για την δολοφονία του Παύλου Φύσσα.

Υπερήφανος Έλληνας εθνικιστής δήλωσε ο Νίκος Μιχαλολιάκος αρνούμενος την ύπαρξη ταγμάτων εφόδου στη Χρυσή Αυγή αλλά και την υιοθέτηση ναζιστικών συμβόλων και χαιρετισμών.

«Τάγματα εφόδου δεν υπήρχαν. Τα σχήματα λόγου είναι ελεύθερα όταν δεν προτρέπουν σε συγκεκριμένες πράξεις βίας και εγώ δεν προέτρεπα σε συγκεκριμένες πράξεις βίας» τόνισε. Για την ομιλία μου στις Θερμοπύλες το 2012 (τάγματα εφόδου) τόνισε «πως δεν μπορεί να υπάρχει δίωξη με αποσπασμένες φράσεις, απευθυνόμουν στον κόσμο που ήταν μαζεμένους πέντε χιλιάδες άτομα.. ήταν χρυσαυγίτες με Ελληνικές σημαίες..ποια τάγματα εφόδου; Δεν υπήρχαν».

Για τη ανάληψη της πολιτικής ευθύνης για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα επισήμανε «Χρησιμοποιώ πρώτο πληθυντικό και αναφέρομαι στο πολιτικό κόστος. Είναι ένα ρητορικό σχήμα εκ του αντιθέτου. Οι δημοσιογράφοι απέκοψαν μια φράση και έβγαλαν συμπέρασμα».

Όσο αφορά την υιοθέτηση του ναζιστικού χαιρετισμού ο Νίκος Μιχαλολιάκος υποστήριξε πως «Δεν ήταν επίσημος χαιρετισμός. Χαιρέτησα μερικές φορές έτσι θεωρώντας όχι ναζιστικό αυτό χαιρετισμό αλλά ελληνικό. Ήταν χαιρετισμός εθνικιστών στο μεσοπόλεμο. Φασίστας δεν είμαι. Εξάλλου ο χαιρετισμός είναι ποινικώς αδιάφορος».

Send this to a friend