Αθήνα

12 oC

σποραδικές νεφώσεις

«Άντε γ@μ@σου κωλόγρια, σαύρα…»: Αστυνομικός επιτίθεται σε γιαγιά-πρόσφυγα στη Μόρια και της πετά το μπαστούνι (ΒΙΝΤΕΟ)

Κάθε όριο φαίνεται πως έχει ξεπεραστεί στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόρια στη Λέσβο, όπου πρόσφυγες και μετανάστες επιβιώνουν σε τραγικές συνθήκες, μένοντας στοιβαγμένοι σε σκηνές ανά δεκάδες κάτω από άθλιες συνθήκες υγιεινής, πολλές φορές χωρίς φαγητό και υπό το φόβο της εγκληματικότητας που καλά κρατεί. 

Σήμερα, στην ιταλική δημόσια τηλεόραση προβάλλεται ένα ντοκιμαντέρ του Valerio Cataldi από την αποστολή στη Λέσβο και μία σκηνή από το τρέιλερ έρχεται να προκαλέσει οργή.

Συγκεκριμένα, στο 00:32' του βίντεο που θα δείτε παρακάτω φαίνεται ένας Έλληνας αστυνομικός μέσα στη Μόρια να επιτίθεται φραστικά σε γιαγιά πρόσφυγα, ενώ της αρπάζει και της πετάει το μπαστούνι με το οποίο στηρίζεται.

Σύμφωνα με την Τζέση Τσιροπούλου, το γεγονός διαδραματίζεται όταν η ηλικιωμένη γυναίκα περίμενε στην ουρά του φαγητού και οι μερίδες τελείωσαν χωρίς να προλάβει να πάρει. Εκεί ένας άνδρας με πολιτικά, παρουσία αστυνομικών, που εικάζεται ότι και ο ίδιος είναι αστυνομικός αρχίζει να βρίζει χυδαία τη γυναίκα και στη συνέχεια της αρπάζει το μπαστούνι και το πετά μακριά με τους αστυνομικούς να παρακολουθούν αμέτοχοι, ζητώντας από τη γιαγιά-πρόσφυγα να αποχωρήσει.

Η ανακοίνωση της Διεθνούς Αμνηστίας

Με αφορμή το βίντεο του ιταλικού τηλεοπτικού δικτύου RAI 2 όπου άνδρας με πολιτικά παρουσία ενστόλων ακούγεται να καθυβρίζει χυδαία ηλικιωμένες γυναίκες πρόσφυγες, ως Διεθνής Αμνηστία απαιτούμε άμεσα την τοποθέτηση του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και τη διεξαγωγή έρευνας τυχόν ευθυνών αστυνομικού προσωπικού και πιθανού ρατσιστικού κινήτρου στην αηθή αυτή λεκτική επίθεση.

Δεν αρκούν οι άθλιες συνθήκες του καταυλισμού στην Μόρια, οι πρόσφυγες έχουν να αντιμετωπίζουν και την απαράδεκτη και προσβλητική συμπεριφορά των αρχών.

Το βίντεο αποτελεί μέρος του τηλεοπτικού ντοκιμαντέρ του Valerio Cataldi.

Send this to a friend