Αθήνα

14 oC

σποραδικές νεφώσεις

Αυθαίρετα: Ποιοι γλιτώνουν την κατεδάφιση για ως και 40 χρόνια; Μείωση σε πρόστιμα έως και 50%

«Πάγωμα» κατεδάφισης έως και 40 χρόνια αλλά και μειώσεις στα πρόστιμα για τα αυθαίρετα, έρχονται με νομοσχέδιο, για όσους έχουν κατοικίες σε δασικές περιοχές.

«Πάγωμα» κατεδάφισης έως και 40 χρόνια αλλά και μειώσεις στα πρόστιμα για τα αυθαίρετα, έρχονται με νομοσχέδιο, για όσους έχουν κατοικίες σε δασικές περιοχές.

Το σχέδιο νόμου του υπουργείου Περιβάλλοντος που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση δείχνει ότι οι κάτοχοι ακινήτων σε δάσος γλιτώνουν για 25 ως και 40 χρόνια την κατεδάφιση.

Συγκεκριμένα, τα αυθαίρετα χωρίζονται σε δυο κατηγορίες: Σε εκείνα που ανεγέρθηκαν πριν το 1975 και σε εκείνα μετά.

Το πρόστιμο για το κάθε αυθαίρετο θα καθορίζεται από την αξία του δάσους, το κόστος αναδάσωσης της περιοχής, την έκταση που έχει εκχερσωθεί, αλλά και την τιμή ζώνης στην πιο κοντινή περιοχή και την επιφάνεια του κτηρίου.

Επίσης, σε πολλά πρόστιμα προβλέπονται μειώσεις: 33% στην περίπτωση που το αυθαίρετο είναι πρώτη και μοναδική κατοικία, άλλα και 33% στην περίπτωση που βρίσκεται μέσα σε δάσος που είναι ιδιωτικό.

Εάν είναι και πρώτη κατοικία και βρίσκεται σε ιδιωτικό δάσος, τότε το πρόστιμο μειώνεται κατά 50%. Για όσους μπορούν να εξοφλήσουν το πρόστιμο εφάπαξ η μείωση είναι 20%.

Οι ιδιοκτήτες των αυθαίρετων θα έχουν τη δυνατότητα να εξοφλήσουν και σε δόσεις με ανώτατο όριο τις 100 δόσεις.

Σημειώνεται ότι με την πληρωμή του προστίμου όσοι ιδιοκτήτες έχουν αυθαίρετα που κατασκευάστηκαν πριν το 1975 γλιτώνουν την κατεδάφιση για 40 χρόνια, ενώ εκείνοι που έχουν στην κατοχή τους αυθαίρετο μετά το 1975 γλιτώνουν την κατεδάφιση για 25 χρόνια.

Τέλος, για τα κτήρια που είτε κατασκευάστηκαν μετά τις 2 Ιουλίου 2017 είτε είναι ακόμη υπό κατασκευή ή έχουν κατασκευαστεί πριν από αυτή την ημερομηνία και δεν έχουν υπαχθεί σε κάποια από τις ρυθμίσεις για τα αυθαίρετα προβλέπεται κατεδάφιση και πρόστιμο στους ιδιοκτήτες.

Send this to a friend